ARAD. Cenaclul „I. Andreescu” s-a înființat 1954, prin libera exprimare a voinţei artiştilor plastici profesionisti și amatori arădeni, aceasta fiind prima asociaţie de profil in Arad.
Întrunind iniţial un număr de 16 membri, majoritatea graficieni, de vârste, experienţe artistice şi pregătiri diferite, asociaţia a determinat o intensificare a activității expozițioanale arădene.
Sub coordonarea artistului plastic Sever Săsărman, începand cu anul 1957, s-au înfiintat ateliere de creație cu sediul în cluburi muncitorești din Arad, în clădirea Cazinoului, situată pe malul Mureșului, iar mai apoi în clădirea Tribunalulului, locații în care s-au organizat ți primele expoziții. În timp, membrii cenaclului au ajuns la un numar de 80-90 de persoane, majoritatea pictori, dar și susținători.
În urmatoarea perioadă, activitatea cenaclului s-a sintetizat oarecum, organizandu-se anual două mari expoziții: „Salonul de iarnă” și „Salonul de vară”, desfașurate în spațiile improvizate, oferite de holurile Palatului Cultural și ale Teatrului de Stat Arad, pe lângă numeroase expoziții de grup sau personale. Activitatea cenaclului din acea perioadă a fost oarecum tutelată de doi mari artiști arădeni, Valentin Stache și sculporul Sos. În 1982, după ce președintele Sever Săsărman a emigrat în Elveția, devenind un artist plastic consacrat, cu expoziții în muzee din toată lumea, conducerea cenaclului a fost preluată de Tănase Petru iar mai apoi de artistul plastic Pavel Alaszu, prin funcția pe care o deținea la momentul respectiv la Centru Cultural Județean și astfel cenaclul a primit o sală proprie de expoziții, situată pe stada Vasile Alxandri din Arad. Dupa ce Alaszu s-a stins, Gheorghe Docmanov a preluat conducerea, pentru o perioada de 10 ani, apoi a predat această activitate Mariei Furnea.
Cenaclul azi
În prezent asociația numără aproximativ 50 de membrii activi, absolvenți ai facultăților de artă, ai școlilor de artă sau a liceelor de artă și organizează expoziții colective, de grup și personale în Arad, la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, în galeria din turnul Primariei, pe holurile generoase ale Consiliului Județean sau în alte locații. Organizează de asemenea expoziții internaționale și tabere de creație.
Vernisaj la Clio
Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înființarea Cenaclului de arte plastice „Ion Andreescu”, va fi deschisă expoziția jubiliară „Imaginarium”.
În cadrul acestei expoziții aniversare vor expune, pe lângă membrii activi ai cenaclului, și câțiva dintre cei mai reprezentativi artiști plastici care s-au format în cenaclu.
Expoziția va conține aproximativ100 de lucrări de arte vizuale (pictură, grafică, sculptură, fotografie).
Iar cu prilejul venisajului, care va avea loc joi, 7 august, ora 18, la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, vor fi decernate diplome pentru membrii marcanți ai cenaclului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!