Evenimentul care reunește în Galeriile Delta, Arta și Teba 170 de lucrări de pictură, grafică, sculptură și fotografie a 73 de artiști consacrați din țară, a fost pus la cale de neobositul sculptor arădean și președinte al UAP- Filiala Arad, Dumitru Șerban. El i-a avut alături la deschiderea expoziției pe Gheorghe Falcă- primarul Aradului, Petru Lucaci- președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Pavel Șușară- critic de artă și pe Aurel Chiriac- directorul celui mai mare muzeu din Transilvania, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.
Primarul s-a arătat bucuros de dinamica orașului în legătură cu centenarul Marii Uniri, fiind mulțumit de numărul tot mai mare de evenimente dedicate acestui moment istoric. Având acest exercițiu al centenarului, speră ca în 2021, Aradul, să demonstreze că poate fi un partener de nădejde pentru capitala culturală europeană, Timișoara.
Dar până să ajungem în 2021, Petru Lucaci, președintele UAP România punctează o problemă cât se poate de actuală a orașului nostru, lipsa unui muzeu de artă contemporană: “Este imperativ să existe în Arad și în fiecare oraș din țară un muzeu de artă contempoarana pentru că e segmentul care lipsește în informația tinerilor, a cetățenilor amatori de artă și de cultură în general, să cunoască ce s-a întâmplat în perioada de modernitate și de spațiu contemporan. Educația cetățeanului este incompletă pentru că un domeniu important din cultura națională este destul de marginalizat.” E de părere că potențialul extraordinar de artă contemporană ar trebui valorificat și că primarul, alături de administrația publică locală ar putea instrumenta o inițiativa, care, până la urmă ar salva nu numai cultura contemporană, dar ar și pune Aradul pe harta culturală a României, și de ce nu, a lumii. I-ar mai plăcea să vadă în Arad ceea ce a văzut la Baia Mare spre exemplu, unde, după restaurarea centrului vechi, s-au implantat multe lucrări de artă contemporană care formează o relație de complementaritate cu arhitectura veche și patina istorică a orașului.
Despre legătura dintre unire și artă a vorbit pe larg criticul de artă Pavel Șușară: “Marile evenimente nu se măsoară prin fapte, se măsoară în descărcările simbolice pe care faptele reușesc să le facă la un moment dat. Uitați-vă la toate schimbările de paradigmă din întreaga istorie a umanității, nu numai de acum și o să vedeți că marile evenimente au fost marcate prin schimbarea simbolisticii și nu a faptei. (…) Asta s-a întâmplat la noi odată cu venirea comuniștilor, au fost decapitate toate simbolurile vechiului sistem și au fost înlocuite cu o altă simbolistică a lumii care încerca să se instaureze. (…) Deci, o aniversare de această anvergură nu poate fi făcută în mod profund decât printr-un inventar simbolic, printr-un bilanț a ceea ce privește realizările lăuntrice pe care le-a făcut o națiune, prin realizările ei spirituale, prin coerență ei care se poate măsura prin fapte culturale. (…) Arta românească contemporană aduce intreaga memorie a modernității care nu este beneficiară a cercetărilor din lumea europeană și de peste ocean, ci pur și simplu participă la acest ceremonial al modernității.”
Evenimentul a fost organizat de Filiala Arad a UAPR prin Dumitru Șerban, cu finanțare de la Centrul Municipal de Cultură al Primăriei Arad. Acest parteneriat este unul fructuos, cu o statistică impresionantă ce arată că evenimentele ultimilor 10 ani au adus în orașul nostru peste 2500 de artiști care au expus aici peste 5000 de opere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!