ARAD. Dirijorul Iosif Conta s-a născut la 14 septembrie 1924, în comuna Bârzava, județul Arad. A început studiile muzicale în 1937, la Conservatorul Municipal din Arad, unde a studiat vioara, iar din 1941, şi-a continuat studiile muzicale la Conservatorul din Cluj, unde a studiat corn şi trompetă. Din 1948, a studiat la Institutul de Artă din Timișoara, iar în 1950 a devenit student al Conservatorului din București. După finalizarea studiilor a urmat un an de perfecționare la Londra, unde a avut ocazia să lucreze cu Sir Thomas Beecham.
Debutul a fost la pupitrul Orchestrei Simfonice din Oradea, în 6 octombrie 1954, în același an conducând pentru prima dată Orchestra Națională Radio, devenind apoi dirijor al acesteia şi director adjunct al Radiodifuziunii (1954-1964). În perioada 1964-1988, a fost prim-dirijor al Orchestrei Naționale Radio, iar apoi dirijor al Orchestrei Simfonice de Stat din Izmir (Turcia), în perioada 1988-1992.
A condus ansamblul „Perinița” din București (1957-1858) şi și-a început activitatea didactică în calitate de profesor la clasa de orchestră a Liceului de Muzică nr. 1 din București, apoi ca lector la catedra de dirijat a Conservatorului bucureștean (1982-1988).
De-a lungul carierei, Iosif Conta a luat parte la peste 200 de turnee alături de orchestrele simfonice ale Radiodifuziunilor din Moscova, Berlin, Sofia, Praga, Bratislava, Tokyo, Copenhaga, Paris, Leipzig, Roma, Varșovia etc. A fost unul dintre fondatorii Centrului Internațional de Studii Muzicale (CISM).
În 1964, a fost cel care a dirijat pentru prima oară în țară poemul simfonic „Vox Maris” de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române. În același an a fost recompensat cu titlul de Artist Emerit. În 1976 a fost numit membru al Academiei Tiberina din Roma, iar în 1976 a fost numit membru al Legion d’Oro UNESCO. Pentru contribuția adusă la scena muzicală, a fost numit cetățean de onoare în Ruse – Bulgaria, Izmir – Turcia, Vance – Franța și în patru orașe din Italia.
În 2002 a fost recompensat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, pentru „cariera de dirijor al unor orchestre simfonice de mare prestigiu din țară şi de peste hotare, precum şi pentru bogata sa activitate didactică în calitate de profesor la Conservatorul din București şi la Centrul Internațional de Studii Muzicale din Italia”.
În aprilie 2006, Iosif Conta dirija un concert în Catedrala Sfântul Iosif din capitală. Vorbind despre eveniment, acesta spunea:
„Concertele în Catedrală au o ambianță specială atât pentru interpreți cât și pentru publicul ascultător. Catedrala Sf. Iosif are, pe lângă personalitatea arhitectonică, un timbru acustic, o voce personalizată, ideală pentru sunetele și armoniile muzicii”.
În noaptea de 7 spre 8 noiembrie 2006, Iosif Conta a trecut la cele veșnice în urma unui stop cardiac, la vârsta de 82 de ani. Trupul dirijorului a fost depus în foaierul Sălii Radio a instituției căreia i-a dedicat parte din viață. Iosif Conta a fost înmormântat în Cimitirul Ghencea Militar, pe 10 noiembrie 2006.
Citiți principiile noastre de moderare aici!