Anul Centenar s-a încheiat, sărbătorirea lui nu trebuie să se încheie niciodată, ne spune profesorul de istorie Cristian Stoica de la Școala ASTRA, pentru că dacă ne oprim din cinstirea înaintașilor vom pieri ca neam. Neobositul profesor își continuă orele de istorie în aer liber, de această dată ducându-şi elevii la mormântul eroului națiunii noastre, Vasile Goldiș, chiar lângă cripta lui Ștefan Cicio Pop.
Să ne cinstim eroii!
„Atunci când un copac este tăiat, vedem cercurile frumoase pe care natura le-a desenat în trunchiul acestuia. Încheierea anului 2018 înseamnă doar închiderea unui cerc, iar în noul an povestea va trebui repetată și sărbătoarea ținută pentru generațiile tinere.
Cei care știu sunt datori să le spună și să îi ajute în urcare pe cei care vin. Tinerii care vin sunt fiii și nepoții noștri. Povestea istorică este despre bravele fapte ale părinților, bunicilor și străbunicilor noștri. Nu este demn să uităm faptele lor. Ne amintim de ei povestindu-le faptele și aprinzându-le o lumânare la morminte”, susține profesorul Stoica.
Generația Aradului acum 101 ani
Nu credem că se va mai naște prea curând o generație de oameni politici asemeni celei pe care a avut-o Aradul la 1918, completează Stoica, fie că vorbim de Vasile Goldiș, Ioan Suciu, episcopul Ignatie Papp, episcopul Iosif Goldiș sau Ștefan Cicio-Pop. Sunt doar câteva nume care rămân săpate în sufletele noastre pentru totdeauna. Datorită activtății lor, numele Aradului este astăzi trecut la loc de cinste în cărțile de istorie. An de an, de Ziua Națională, privirile tuturor românilor se îndreaptă spre Arad și Alba-Iulia și noi, arădenii, trebuie să fim mândri de asta. De bunicii noștri care au făcut România Mare.
Cinstirea eroilor la Arad
„Decembrie 2018, zăpada s-a așezat generos peste Arad. Din fericire, nu și uitarea. Pentru că nu ne putem uita Eroii. În Cimitirul Eternitatea, în fața mormântului eroului națiunii române, Vasile Goldiș, le-am vorbit elevilor despre sacrificiul generației de la 1918 și sângele vărsat în 1989 pentru libertate. I-am îndemnat să nu îi uite pe aceștia și să aprindă o lumânare la mormintele lor. Cuvintele lui Barbu Ștefănescu Delavrancea credem că sunt actuale și astăzi: România este patria noastră şi a tuturor românilor. E România celor de demult şi-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie”, a rostit profesorul la ora de istorie în aer liber.
Citiți principiile noastre de moderare aici!