Ministerul Educației îi îndeamnă pe profesori și elevi să cânte imnul. Și nu oricum, ci după un program prestabilit. „Întreaga comunitate școlară” este invitată să cânte imnul național pe 28 și 29 noiembrie, la ora 10 sau la ora 14, pentru că așa consideră Ministerul Educației Naționale că trebuie aniversat Centenarul Marii Uniri. „Celebrarea Zilei Naționale constituie un moment de excepție în afirmarea identității naționale, care contribuie la cultivarea respectului față de patrimoniul spiritual și material al României, precum și a valorilor cetățeniei active”, se arată într-o adresă trimisă de Ministerul Educației Naționale tuturor inspectoratelor școlare din țară.
Și, așa cum spuneam, intonarea imnului nu se va face la ora de muzică, la ora de limba română sau la cea de dirigenție, ci în momentul preferat al fiecărui elev: în „pauza mare”. Astfel, în loc să mănânce sau să meargă la toaletă, elevii și profesorii vor sta în clase și vor intona imnul, la oră fixă, pentru că așa-i „invită” ministerul. „În vederea aniversării Centenarului Marii Uniri, întreaga comunitate școlară este invitată să marcheze acest eveniment în zilele de miercuri, 28.11.2018, respectiv joi, 29.11.2018 prin intonarea imnului național Deșteaptă-te, române! în următoarele momente ale programului școlar: la ora 10 – elevii din clasele care își desfășoară activitatea în programul de dimineață; la ora 14 – elevii din clasele care își desfășoară activitatea în programul de după-amiază”, se arată în aceeași adresă trimisă de Minister.
Tot în documentul menționat, semnat de Ionel-Florian Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului, este găsită și soluția pentru cei mici, care încă nu știu Imnul Național: „În situația preșcolarilor, imnul național Deșteaptă-te, române! se va audia în cursul programului de dimineață”.
Nici pe plan local, autoritățile nu par să fi înțeles cum trebuie celebrat Centenarul Marii Uniri în rândul elevilor. O altă adresă trimisă Inspectoratului Școlar Județean Arad, de data aceasta de la Instituția Prefectului, cere „un grup de 100 de copii/elevi” care să participe la paradă. „Vă rugăm să ne sprijiniți prin prezența pe platoul Palatului Administrativ Arad cu un grup de 100 de copii/elevi, îmbrăcați în port popular, începând cu ora 09:00”, se arată în adresa semnată de către Florentina Horgea, prefectul județului Arad. Conform informațiilor noastre, Inspectoratul Școlar s-a conformat și a „făcut rost” de cei o sută de elevi.
Așadar, în loc să organizeze evenimente prin care să-i învețe pe elevi ce-a însemnat actul Marii Uniri, sau să-i învețe despre importanța unității unei națiuni, autoritățile aleg să-i pună pe elevi să cânte imnul în pauza mare și să defileze prin centrul orașului, într-o zi în care temperaturile nu vor depăși un grad Celsius.
Citiți principiile noastre de moderare aici!