ARAD. La începutul lunii iulie, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a recomandat redeschiderea centrelor de evaluare a pacienților testați pozitiv ca fiind infectați cu virusul SARS-CoV-2, operaționalizate în spitalele din țară, în plin val cinci. Aceste centre au fost gândite pentru evaluarea cazurilor ușoare și medii și au ca scop degrevarea Unităților de Primire Urgențe și a spitalelor.
La Arad, numărul cazurilor de Covid-19 a început să atingă cifre mai însemnate doar de la începutul acestei săptămâni, când s-au înregistrat, pentru două zile la rând, câte 140 de cazuri.
Urmare a numărului tot mai mare de infectați, am solicitat Direcței de Sănătate Publică să ne comunice când vor fi reoperaționalizate centrele de evaluare care au funcționat în valul cinci al pandemiei la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Spitalul Orășenesc Ineu, Spitalul din Sebiș și Spitalul din Lipova.
Nu mică ne-a fost mirarea când am aflat de la DSP că aceste centre au fost operaționalizate deja din data de 4 iulie, fără a fi existat neapărat cerere pentru evaluare din partea arădenilor.
La cerere
Dar iată ce spune DSP Arad în răspunsul furnizat la solicitarea noastră, răspuns care a venit marți, 19 iulie:
„Ca urmare a creșterii numărului de cazuri de Covid-19, DSP Arad a solicitat Unităților Sanitare, în data de 04.07.2022, redeschiderea Centrelor de evaluare pentru persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2. Aceste centre au avut activitatea suspendată temporar din lipsa de adresabilitate din partea populației. În prezent, în centrele funcționale din cadrul Spitalului Ineu, Spitalului Sebiș și Spitalului Lipova, personalul este relocat pe secții, dar în momentul prezentării unui pacient în unul din aceste centre, personalul va fi trimis în centre pentru a oferi asistență medicală.”
Ce ar fi de spus aici este că, în fapt, centrul nu are personal alocat, pentru că relocarea nu se face din centru de evaluare pe secții, ci personalul de pe secții este relocat în centrul de evaluare în momentul deschiderii acestuia. Așadar, în momentul de față, cele trei centre sunt deschise doar pe hârtie, teoretic, având în vedere că numărul solicitărilor de evaluare din partea cetățenilor nu justifică alocarea permanentă de cadre medicale.
Din zona verde în cea roşie şi înapoi
În fapt, pentru că pe hârtie ele sunt deschise, dar fără personal, la sosirea unui pacient, un cadru medical care lucrează, cel mai probabil, într-o zonă verde va fi chemat să se echipeze pentru a intra în contact cu un bolnav confirmat ca fiind infectat cu Covid-19, adică se va afla în zonă roșie, după care se va întoarce să-și continue activitatea pe o secție verde. Evident, după dezinfectarea de rigoare. Și va face acest lucru ori de câte ori va fi nevoie. Din spusele DSP Arad, acest personal care se plimbă din verde în roșu și viceversa nu va primi nici spor de Covid, pentru că nu lucrează 75% din timp în contact cu acești pacienți.
Referitor la centrul de evaluare de la Spitalul Județean Arad, DSP Arad spune în felul următor:
„În cazul municipiului Arad, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, centrul de evaluare funcționează în incinta Serviciului de primiri urgențe.”
Cu alte cuvinte, deocamdată evaluarea pacienților se face tot acolo unde s-a făcut de la încheierea valului 5 și până în prezent, adică nu s-a schimbat practic nimic odată cu operaționalizarea centrului, care de fapt nu a fost operaționalizat. Luni, containerul care găzduia acel centru de evaluare, tocmai pentru a nu aglomera UPU, nu era încă montat la intrarea în Spital. Abia în cursul zilei de marți, au început să vină containerele, iar miercuri dimineața în curtea spitalului se aflau deja trei module.
Cereri scăzute
Deschiderea centrului de la Județean se face în urma creșterii numărului de solicitări din partea pacienților testați pozitiv, pentru că operaționalizarea lui implică și costuri, dar și relocări de resurse umane. Cătălin Hreniuc, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a explicat că centrul separat de evaluare nu este încă operaționalizat:
“Numărul pacienților care se prezintă deocamdată pentru evaluare este destul de scăzut și până la operaționalizarea centrului extern de evaluare, vom continua să-i investigăm în unitatea de primire urgențe. Avem și o problemă de personal, iar dacă nu trecem de 20 de solicitări pe zi, nu putem ține un medic și trei asistenți la centrul de evaluare.”
6 solicitări
Conform datelor furnizate de către Spitalul Județean, în cursul zilei de miercuri, până la ora 18:00, șase pacienți confirmați cu Covid-19 s-au prezentat pentru evaluare. În Centrul de Evaluare se efectuează, în regim de spitalizare de zi, investigații medicale și imagistice – analize de sânge, radiografie sau tomografie computerizată – pentru pacienții pozitivi.
Trimite articolul
XCred ca in final va fi simplu: ori noi ori voi.
Numai ca noi suntem mai multi si Dumnezeu este de partea noastra.
Vrajeala covrig se dezumfla…degeaba vor apostolii plandemiei sa o readuca in prim plan…nu mai pune lumea botul la asa ceva,doar cativa panicati super-ințepati…
Ehe, covidioții negaționiști conspiraționiști și antivacciniști sunt mereu la datorie, debitând aceleași tâmpenii de mai bine de doi ani încoace. Numai genii de Nobel printre ei…😂
-
Dumneata tot retard ai ramas? Nu ai inteles inca nimic?
-
Da, sigur ești un alt geniu covidiot antivaccinist…eficient însă nu 😂
-