Bani cheltuiți fără cap pe clădiri care au avut de la început lacătul pe ușă. Investițiile în clădiri au început în anul 2010, pe vremea ministrului Elena Udrea. Astăzi, majoritatea centrelor turistice, căci despre aceste clădiri este vorba, 30 la număr, pe raza județului nostru, au lacătul pe ușă, fiind construite în zone greu accesibile pentru turiști sau fără obiective care ar putea trezi interesul vizitatorilor. Primarii din aceste localități speră ca, în câțiva ani, să le poată schimba destinația, în școli sau dispensare. Costurile legate de construcția fiecărui centru a variat între 180.000 și 200.000 de euro, bani veniţi de la europeni. Un calcul simplu, 200.000 euro înmulțit cu 30 de centre, scoate la iveală o sumă fabuloasă, de 6 milioane de euro, cheltuită în zadar! Banii stau pe loc în clădirile închise!
Aceste centre au fost ridicate în localități în care nu a călcat vreodată vreun picior de turist. Mai mult, centrele de informare turistică au toate dotările necesare, de la calculatoare și până la hărți digitale, toate degeaba.
Spre exemplu, în una din comunele care a beneficiat de un astfel de centru pe bani europeni, clădirea pentru informare turistică a fost construită în mijlocul unui cartier rezidențial. Nici măcar localnicii nu au auzit de el, cu atât mai puțin vizitatorii străini. Care nu există!
Fiecare centru pentru turism trebuia să aibă, conform proiectului, câte doi angajați. Deoarece centrele au cu toate, lacătul pe ușă, angajații au fost mutați la primărie.
Transformate în grădinițe și dispensare
Primarii speră acum ca, după trecerea termenului de grație de cinci ani, să poată schimba destinația clădirii. „Așadar, din centrele pentru turism, cu care se lăuda, pe vremea mandatului său, Elena Udrea, va rămâne, în curând, doar o amintire. Clădirile vor găzdui dispensare sau grădinițe, adică exact de ceea ce ar fi nevoie în comunitatea noastră”, au declarat câțiva primari care au centre de informare turistică.
16 centre degeaba
Începând cu 2010 au obţinut pentru ridicarea acestor centre finanţări 16 primării din mediul rural. Au fost mai multe cereri, dar unii primari au renunţat pe parcurs. În cadrul programului european de finanţare au fost finalizate centre în Buteni, Bata, Cermei, Socodor, Săvârşin, Şiria, Vladimirescu, Macea, Păuliş, Tauţ, Bârzava, Zăbrani, Hăşmaş, Brazii, iar în curs de finalizare sunt la Dorobanţi şi Dezna.
Citiți principiile noastre de moderare aici!