Aradul a înregistrat mai multe decese de COVID-19 pe care le-a raportat târziu, chiar după o săptămână, ceea ce a atras critici inclusiv dinspre Ministerul Sănătăţii. Măsurile încep să fie luate de noul şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiş, care a cerut Spitalului Judeţean să îşi organizeze un centru de calcul care să permită comunicarea în timp real a datelor despre îmbolnăviri şi decese.
“Pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor şi a datelor, am cerut Spitalului Judeţean să îşi organizeze un centru de calcul care să prelucreze date şi să le poată transmite în timp real, pentru că şi spitalul este sufocat de o mulţime de buletine care vin, iar timpul de procesare a datelor este foarte mare. Am recomandat să fie mărită echipa celor care procesează date, pentru a nu mai exista întârzieri în comunicarea acestora”, a precizat noul şef al DSP.
Centrul de calcul ar urma să fie coordonat de o persoană din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, “pentru a fi cât mai bine organizat”.
Horea Timiş a precizat că unele întârzieri sunt cauzate şi de sosirea rezultatelor testelor după câteva zile de la prelevarea probelor, uneori când pacienţii sunt deja decedaţi.
“Chiar dacă pacientul a decedat, noi anunţăm doar când informaţia ajunge fizic în Direcţia de Sănătate. Problema este că mai multe buletine sunt în analiză la Timişoara, la laboratoarele DSP sau la laboratorul spitalului din Arad, iar timpul de când se prelucrează proba şi până ajunge rezultatul la noi este foarte lung, de aceea nu se anunţă în timp real situaţia. De exemplu, dacă sunt probe care ajung la Timişoara, rezultatele vin după câteva zile la spital, de unde ajung la Direcţia de Sănătate. Sunt prea multe probe în lucru şi ca să anunţăm oficial noi trebuie să avem buletinul oficial”, a explicat directorul DSP Arad.
Asistenţă de la 3 ofiţeri ISU
„Ca urmare a solicitării venite din partea Direcției de Sănătate Publică, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Vasile Goldiş” Arad a ordonat ca doi ofițeri ai Centrului Operațional din cadrul ISU Arad și prim adjunctul inspectorului șef al ISU Arad să acorde asistență Spitalului Județean Arad în vederea organizării fluxului informațional necesar transmiterii operative şi în timp real a tuturor datelor către Direcția de Sănătate Publică şi Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenţiei. Misiunea celor trei ofițeri este una de suport. Cei trei sunt ofițeri cu experiență în managementul de nivel operațional” – a transmis ISU Arad.
Trimite articolul
XÎn timp real? ???? Poate la .. ..la comandă. În viața reală e mai greu.
Preocuparea prioritară ar trebui să fie tratarea cu omenie, dacă nu cu profesionalism, a bolnavilor infectați iar nu numărarea morților!!!
Acolo la DSP este în cuib de incompetenți si nesimțiți/te de medici care se ocupă cu manipularea și comunicarea rezultatetolor testelor!
Eu sper sa nu reziste mult la DSP e plin de el….daca a fost asa de bun de ce nu l ai tinut la Alba ??????
Cât de complicat poate să fie să raportezi decesele unor oameni sau cazurile de infecție? Vă rugăm nu vă mai bateți joc de noi, absența informației simple și clare duce la mai multe îmbolnăviri… chiar duce la la zădărnicirea combaterii bolilor, faptul că nu comunici și ții oamenii în ceață îi duce clar spre îmbolnăvire!
citat din gândirea managerialâ a d.lui dr Timiș:
”” … am cerut Spitalului Judeţean să îşi organizeze un centru de calcul care să prelucreze date şi să le poată transmite în timp real, … ”
Asta mă gândesc, imlică un centru de calcul dotat cu calculatoare profesionaliste de ultimă generație și de o pleiadă de medici IT-iști plătit gras.
Suntem întregi la cap ???????
Se incepe numaratoarea mortilor!!! Aradeni,stati acasa!! Moartea se plimba pe strada.