ARAD. Vineri, la Vladimirescu, a avut loc, în prezența ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, inaugurarea Centrului de Cercetare în Bio-Eco-Economie sustenabilă, ce aparține de Universitatea Aurel Vlaicu.
Centrul este amplasat pe platforma fostului combinat chimic din comuna Vladimirescu și este dotat cu aparatură adusă în premieră în România. În noul centru lucrează cercetători care au studiat și predat în mai multe țări europene, dar s-au întors în România. Aici se cercetează, printre altele, modalitățile în care stresul acționează asupra plantelor, iar apoi transferul acestor factori asupra oamenilor, dar se caută și soluții de luptă împotriva cancerului.
Cercetători reveniți din străinătate
La studiile care se vor face în noile laboratoare vor participa peste 30 de cercetători, unii reveniţi din străinătate după mulţi ani.
Între aceştia, prof.dr.habil. Lucian Copolovici, care a lucrat în laboratoare din Belgia, Italia şi Estonia, spune că centrul de la Vladimirescu oferă condiţii unice în ţară, datorită echipamentelor şi a personalului.
“Avem aici un aparat unic în România, este primul montat la Arad. Aparatul permite determinarea în timp real a diverșilor compuși din plantele care sunt supuse stresului. Ce înseamnă stres la plante? Înseamnă modul în care plantele sunt influențate de temperaturile ridicate sau scăzute, de poluare și modul în care este influențată productivitatea în culturile agricole sau horticole. Plantele sunt afectate de aceste schimbări climatice și vedem și afară că au înflorit deja copacii, mult prea devreme, iar acum remarcăm o scădere drastică a temperaturilor iar această variație influențează atât productivitatea, cât și ritmul lor natural. Plantele sunt stresate la fel ca și oamenii și încearcă să strige după ajutor, utilizând anumiți compuși chimici, pe care noi putem să îi determinăm”, a explicat cercetătorul arădean.
Parteneriate cu ferme ecologice
Cercetătorii caută soluții pentru a dezvolta noi biotehnologii, inclusiv vaccinuri sau noi terapii anti-cancer.
“În laboratorul de analize biologice din cadrul centrului se fac cercetări avansate pentru a studia mecanismele care sunt implicate în științele vieții cu aplicabilitate directă pentru rezolvarea directă a unor probleme pe care le avem la nivel național și interațional, aferente sănătății publice, sănătății mediului, pentru a dezvolta noi tehnologii, inclusv vaccinuri și noi terapii anticancer. Din punct de vedere al infrastructurii putem să realizăm atât sinteze, cât și extragerea unor compuși biologici activi pe care să-i determinăm atât din punct de vedere structural, cât și al eficienței lor în diverse medii. Sigur că acestea vor putea fi utlizate inclusiv de către partenerii noștri din mediul de afaceri. Momentan avem cercetări în derulare cu fermele ecologice din județul Arad, care au diverse varietăți de cătină și acestea vor putea fi evaluate în vederea eficientizării lor”, a explicat prof.dr.habil. Dana Maria Copolovici.
Investiție din fonduri europene
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat:
„Este o investiție foarte importantă, de 7 milioane de euro, pentru infrastructura de cercetare din România. Vreau să o felicit pe doamna rector pentru acest proiect, pentru că a reușit să transforme un vechi centru industrial într-un spațiu al inovației și cercetării. Cred că acest nou domeniu de bio-economie urmează să fie unul dintre cele mai importante segmente ale dezvoltării sustenabile a României şi Europei. Centrul are toate ingredientele să fie un reper de succes în ceea ce înseamnă cercetarea în noile tehnologii.”
Cercetarea, obiectiv strategic
„Acest centru este una din cele mai importante investiții în cercetare ale universității noastre, unde își vor desfășura munca de cercetare peste 30 de cercetători și unde vor putea să-și deruleze activitatea masteranzii și doctoranzii UAV. Cercetarea reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale UAV și ne bucurăm că am reușit să urcăm în primele 15 locuri la nivel național pe partea de cercetare. Ne propunem să investim în anii care urmează și mai mult în dezvoltarea bazei materiale pentru cercetare, ceea ce cu siguranță va determina o evoluție pozitivă în clasamentele dedicate activității științifice și de cercetare”, a declarat rectorul UAV, Ramona Lile, directorul proiectului.
Echipa de proiect
Din echipa de proiect au făcut parte dr. Ramona Lile, directorul proiectului, alături de: prof.dr.habil. Florentina Munteanu, prof.dr.habil. Lucian Copolovici, prof.dr.habil. Dana Copolovici, conf.dr Teodor Cilan, conf.dr. Grigorie Sanda.
La evenimentul de inaugurare au fost prezenți ÎPS Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, subprefectul Aradului, Marius Sulincean, primarul Aradului, Călin Bibarț, viceprimarul Ilie Cheșa, vicepreședinte CJA Arad, Răzvan Cadar, consulul onorific al Italiei la Arad, Excelența Sa Roberto Sperandio, deputați și senatori arădeni, prorectorul UVVG, prof.univ.dr. Andrei Anghelina, primarul comunei Vladimirescu, Mihai Mag, și viceprimarul comunei, Ioan Plaveți, alături de șefi de instituții deconcentrate.
Trimite articolul
Xniscaiva titluri de doctor,diplome de merit,medalii pentru dom ministru,ca nu se stie cat mai sta in fotoliu,sa nu plece cu mana goala,ce naiba ,nu stiti ce-i ospitalitatea ?
-
Laudabila initiativa n-am ce zice !Dar la asa un centru de bio eco daca tot vreti sa luptati cu cancerul n-ar fi bine sa deschideti un laborator dotat si sa analizati produsele din pietele aradene pana una alta ?!
-
Cu cine, cu plagiatorii si cu neavenitii din poze?
-