Arad. O clădire ridicată aproape de la zero. O amenajare de top, ca în hotelurile în care ai vrea să stai, plină de culoare și care vine cu buna dispoziție la pachet. Aparatură medicală de ultimă generație. De ieri, toate acestea stau la dispoziția copiilor cu nevoi speciale, sau mai exact a celor care suferă de afecțiuni grave de sănătate și cărora părinții, cei apropiați, se străduiesc din răsputeri să le ofere o viață cât se poate mai apropiată de cea normală. În condițiile în care tratamentele de care au nevoie micuții ajung la sume pe care nouă ne e greu să le rostim și e extrem de greu să ți le imaginezi ca avându-le vreodată la dispoziție, Centrul de Recuperare Pediatrică Dalia, situat pe strada Dâmboviției nr. 41A, vine în întâmpinarea familiilor care au astfel de cazuri, oferindu-le tratament de recuperare gratuit.
Cum un astfel de centru e cam greu de găsit în toată țară, cel de la Arad se adresează nu doar copiilor cu afecțiuni grave din județ, ci tuturor copiilor din țară care au astfel de probleme, pentru cei din urmă fiind gândite și ultimele două etaje ale centrului, acolo unde o echipă de designeri au amenajate camere spațioase pentru aceștia și locuri de socializare și de luat masa.
Oamenii de bine
Cum a fost posibilă o astfel de investiție și cum își propune să susțină pe mai departe Asociația Dalia acest centru cu servicii gratuite? Totul a fost posibil datorită tuturor celor care au donat pentru ridicarea lui, oameni inimoși și firme generoase din Arad, care cunoșteau probabil activitatea asociației care de ani de zile se implică în acțiuni caritabile, în salvarea de vieți omenești și în oferirea unei șanse copiilor cu probleme. Pe scurt, totul a fost posibilă datorită a mulți, foarte mulți oameni de bine, care nu au vrut să iasă în față nici măcar luni după-masa, când a avut loc inaugurarea oficială a Centrului de Recuperare Pediatrică Dalia.
În fapt, întreaga inaugurare a fost una atipică Aradului, unde fiecare realizare e însoțită de discursuri peste discursuri. Aici, la elegantul și modernul centru de recuperare, singura care a vorbit cu ocazia inaugurării centrului a fost sufletul asociației, Mădălina Cimpoieș. Aceasta a amintit de implicarea de până cum a asociației, de cum a fost pus noul proiect pe picioare și cui i se datorează, despre copii și mai ales despre cei care pun suflet în ceea ce fac și salvează sau ușurează viața celor care nu au avut atâtea șanse.
„Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră și că sunteți alături de noi în aceste momente de sărbătoare. Azi, mai mult ca oricând, vă arătăm recunoștința și aprecierea noastră! Cu ajutorul dumneavoastră, azi s-a împlinit un vis!”, a punctat din start Mădălina. „După 8 ani de activitate în Asociația Dalia, în care am ajutat financiar copiii cu afecțiuni grave de sănătate, ne-am implicat și în viața unor copii din medii defavorizate din comunitatea noastră și am sprijinit periodic spitalele de copii și nu numai, din Arad, azi inaugurăm Centrul de Recuperare Pediatrică Dalia, cel mai mare proiect al nostru! La finalul anului trecut, când am lansat oficial anunțul, nu știam cum vor decurge lucrurile. Am fost impresionați să găsim atâta încurajare și susținere financiară. Aș fi putut crede că toată mobilizarea aceasta fantastică și încrederea acordată a fost pentru că majoritatea ne cunoașteți, pe mine și pe colegii mei din spatele asociației, și știți ce facem. Dar privind mai atent, mi-am dat seama că numitorul comun al nostru, al tuturor, este binele ce-l purtăm în suflet. Asta e valoarea principală care ne-a adus împreună astăzi. Și mai este curajul! Într-o țară în care sunt atât de puține centre de recuperare, într-o țară în care niciodată nu s-au găsit timp și resurse financiare pentru a face ceva concret pentru acești copii cu afecțiuni grave de sănătate, care necesită terapii continue și solicitante de recuperare medicală, noi am avut curajul să credem că putem ajuta, că putem fi un exemplu, să empatizăm cu acești copii și cu familiile lor și să facem concret ceva pentru acești copii. Și mai mult de atât, într-o lume în care viața unui copil cu afecțiuni grave de sănătate are un preț, în euro de regulă exprimat, în zeci de mii de euro, aici, la Centrul de Recuperare Pediatrică Dalia, vrem să oferim gratuit, atât partea de terapii medicale, cât și partea de cazare pentru copiii care nu locuiesc în Arad și care au nevoie de un program intensiv de recuperare. Speranța e un alt numitor comun, pentru că avem încredere că împreună putem să facem lucruri mari pentru cei care au cu adevărat nevoie. Mărturisesc că mă străduiesc să exclud sintagma “probleme medicale” din vocabularul meu. Știți de ce? Pentru că noi suntem alături de copiii cu diagnostice grave, copiii cu afecțiuni grave de sănătate. <Problema> intervine atunci când părinții sunt deznădăjduiți, atunci când ei nu mai știu ce să facă și la cine să apeleze. Atunci când perspectiva unei facturi de zeci de mii de euro primită de la o clinică privată din țară sau din străinătate destabilizează o întreagă familie. Și noi vrem să fim de folos”, a detaliat problemele copiilor cărora li se adresează acest centru și speranțele Asociației, Mădălina Cimpoieș.
15.000 de euro, cheltuieli lunare
Că e nevoie de sprijin constant pentru ca cineva să poată face fapte bune pentru cei care nu mai cred în bine, e cât se poate de evident și a fost punctat luni după-masa și de Mădălina: „Asociația Dalia va rămâne în continuare alături de copiii aceștia, indiferent că au afecțiuni din sfera oncologică, ortopedică sau neuro-psihiatrică. Și pentru asta avem nevoie de sprijinul comunității noastre, avem nevoie în continuare de voi”.
Cine a fost până acum aproape de Dalia și de visul asociației de a pune pe picioare acest centru care oferă servicii gratuite? „Clădirea din spatele meu a fost ridicată conform standardelor unui astfel de centru medical și oferită nouă de către familia Milincovici, căreia îi mulțumim din tot sufletul. Dotările și echipamentele medicale și nu numai, în valoare de peste 100.000 euro, au fost achiziționate exclusiv din donații și sponsorizări de la persoane fizice și juridice. Și vă mulțumim pentru susținere și generozitate. În continuare avem nevoie de aproximativ 15.000 de euro lunar pentru cheltuielile curente, pentru a putea susține acest centru, iar copiii să beneficieze gratuit de tot ce oferim aici: kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical, logopedie, psihoterapie, terapie ocupațională. De asemenea, avem planuri de noi achiziții, în special în echipamente și aparatură medicală de ultimă generație, pentru a ne asigura ca terapiile noastre să fie cât mai eficiente și să avem rezultate cât mai bune cu micuții noștri pacienți. Am încredere că ne veți fi alături, că binele va fi multiplicat!”
În ajutorul celor luptă zi de zi
Ce înseamnă un astfel de centru pentru cei care bat prea mult și prea disperat la porțile spitalelor din România, a clinicilor din străinătate, până își pierd orice urmă de entuziasm, orice speranță? O mână de ajutor venită parcă din cer. „Să vedeți câtă bucurie există în ochii părinților când văd primul pas făcut fără ajutor de copilul lor la 4 ani sau primul sunet produs controlat de o fetiță cu paralizie cerebrală abia la 10 ani. Acești părinți se bucură fantastic de cel mai mic progres, care pentru noi, părinți de copii tipici, este ceva normal, de-a dreptul banal. Ei sunt un model pentru mine, un exemplu, ne demonstrează zi de zi că lupta nu poate fi abandonată, că nu există să fii obosit, în depresie, sau fără chef. Că problemele noastre cotidiene par de a dreptul nesemnificative, atunci când ei au acasă un copil cu handicap. Și din respect pentru ei, noi nu trebuie să ne oprim din ce facem. Nu putem obosi”, a conchis Mădălina Cimpoieș.
Trimite articolul
XFelicitări pt Realizare! Tuturor celor care sau implicat!
Uite ca se poate face ceva în Arad și fără politicienii fără coloană vertebrală și fără brațul ONG-ist al PNL Arad Cetatea PnlVoluntarilor.
Felicitări și pt inaugurarea de bun gust, încă au mai rămas oameni de caracter în acest oraș.
E greu sa vezi pe cineva ca suferă si nu ști cum poți sa îl ajuți dar oameni care știu de unde sa înceapă fac miracole prin perseverenta si duritatea unei munci care începe printr-un caracter de cunoaștere cine ce cum. Si de ce?
Dar boala nu iartă pe nimeni si problematica in România rămâne încrederea acea ca toți muncim pe. Salar.
Si vai ,vai câta umilința ?
Lucram singur pe zi de ce pentru ca boala trebue agravata.
Faceți un bine copiilor din comuna Zabrani!