O pată de culoare și speranță în griul cotidian al celor care ocupă locuințele sociale din această parte a orașului. Peste 5,7 milioane de lei au fost investiți în ridicarea și amenajarea acestui centru modern, la standarde europene, prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Finanțare europeană nerambursabilă a fost în cuantum de 5 milioane de lei.
Azi, Centrul multifuncțional „Floare de Colț” este administrat de către Direcția de Asistență Socială și are are o dublă misiune: pe de o parte să prevină abandonul și instituționalizarea copiilor prin asigurarea pe timpul zilei a unor activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională etc, iar pe de altă parte să ofere servicii de consiliere psiho-socială și juridică, precum creșterea calității vieții membrilor comunității marginalizate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Capacitatea centrului este de 50 de copii și 150 de adulți.
În cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Local Municipal, aleșii locali au aprobat modificarea și completarea Hotârârii nr. 313 din 2023 privind înființarea centrului de zi „Floare de Colț”, o condiție esențială în vederea obținerii licenței de acreditare a centrului multifuncțional din zona Tarafului.
„Preocupați de viitorul copiilor care provin din familii fără posibilități financiare, am amenajat acest centru, unde sperăm că în cel mai scurt timp posibil, micuții din zona Tarafului vor putea veni după școală. Își vor putea face temele, vor avea parte de activități educative sau recreative, totul pentru dezvoltarea lor în tot ceea ce înseamnă viață independentă. Nu în ultimul rând, ne-am gândit la familiile din care provin acești copilași, astfel, la centru << Floare de Colț >> și părinții vor putea fi consiliați, încât ziua de mâine să nu mai pară atât de gri”, a declarat primarul Călin Bibarț.
Beneficiar: Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Arad, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Arad Scopul proiectului / Obiectivul general al proiectului: Scopul principal al investiției constă în îmbunătățirea regenerării fizice, economice și sociale a comunităților marginalizate din municipiul Arad, respectiv zona str. Tarafului din Cartierul Sânnicolau Mic.
Activitățile din cadrul proiectului vor duce la îmbunătățirea aspectelor de natura sociala, de formare educaționala și plasare a forței de muncă, precum creșterea calității vieții membrilor comunității marginalizate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială prin capacitarea grupului țintă cu competențe necesare atât pentru ocuparea unui loc de munca, cât si pentru a se cunoaște, a acționa, a se dezvolta pe sine și a fi membru activ al societății. Pentru desfășurarea activităților, prin proiect se propune construirea unui Centru multifuncțional pentru persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune sociala care va cuprinde:
– Centru de zi pentru copii
– Centru comunitar de servicii integrate pentru adulți.