ARAD. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Bulevardul central al Aradului s-a “îmbogățit”, așa pe neașteptate, cu 23 de bănci țintuite în asfalt cu șuruburi, amplasate în locuri strategice, cum ar fi covrigăriile de pe centru. La solicitatea Jurnal arădean/Aradon, Primăria municipiului a transmis, într-o primă fază, că băncile au fost montate “prin acordul cadru de furnizare a mobilierului urban” și operațiunea a venit “ca urmare a solicitării cetățenilor”.
Ba mai mult, consilierul local Liliana Waas, pe pagina de socializare, își aroga înfăptuirea acestei „lucrări” pe care ar fi solicitat-o primăriei, tot ca urmare a cererilor venite de la cetățeni: “Primăria este mereu deschisă la nevoile cetățenilor comunicând permanent prin consilieri, viceprimar, primar, care sunt mereu în mijlocul lor (al cetățenilor) și sunt atenți la problemele cu care se confruntă Aradul și arădenii. În calitate de consilier local împreună cu dl. viceprimar, la cererea cetățenilor am solicitat primăriei montarea unor bănci pentru odihnă, de-a lungul bulevardului, iar azi, la o plimbare prin oraș am testat comoditatea lor. Mulțumesc tuturor celor implicați!”. Comentariul este însoțit de o poză a consilierului local pe una dintre băncile din centru.
Pentru că subiectul ne-a cam luat prin surprindere, pentru că nu am auzit până atunci de astfel de solicitări din partea arădenilor, dar nici de vreun studiu de specialitate realizat în acest sens, din punct de vedere urbanistic, care să analizeze oportunitatea integrării băncilor în peisajul urban, am solicitat mai multe informații din partea primăriei municipiului.
Pentru că vorbim despre bulevardul central al municipiului, unde orice intervenție ar trebui făcută în urma unui studiu urbanistic, care să țină cont atât de necesități, cât și de modul în care elementele nou introduse se potrivesc peisajului urban, am solicitat Primăriei municipiului un răspuns mai detaliat. De altfel, nu puțini au fost arădenii care au sesizat pe paginile de socializare felul în care arată băncile de pe centru, culoare acestora, felul în care au fost montate, cu ceea ce par a fi cele mai ieftine șuruburi, care se pare că sunt prea scurte și vor trebui înlocuite.
Astfel, am dorit să știm câte solicitări au fost înregistrate la Primăria Municipiului Arad, de la cetățeni, pentru amplasarea băncilor pe Bulevardul Revoluției, cât a costat investiția (per total și per bancă), de ce s-a ținut cont în alegerea locațiilor de amplasare a băncilor? A existat un studiu?
Fără solicitări
Prima întrebare, referitoare la numărul solicitărilor primite de la cetățeni, invocate de aleșii locali în amplasarea băncilor pe Bulevardul Revoluției a venit firesc. Ceea ce putea fi un răspuns simplu, s-a dovedit a fi, de fapt, foarte întortochiat, în care nu am aflat decât că nu este nevoie de solicitări din partea cetățenilor pentru astfel de lucrări. „Pentru amplasarea mobilierului urban în zonele centrale, parcuri, scuaruri etc. respectiv pe domeniul public al Municipiului Arad nu este necesară o solicitare expresă din partea cetățenilor (având în vedere scopul, fiind suficiente constatările din teren ale reprezentanților serviciului de specialitate, cu mențiunea că distribuirea de mobilier urban, precum și de completare și înlocuire a acestuia pe domeniu public se realizează în limita fondurilor bugetare alocate și în baza contractelor de achiziții publice încheiate în acest sens”, subliniază Primăria în răspuns, fără a face referire la vreo solicitare din partea arădenilor, fapt care ne face să tragem concluzia că nici nu a existat vreodată una. Cel puțin, nu la primărie.
Îmbunătățirea climatului urban
Despre motivația care a stat la baza achiziționării și montării celor 23 de bănci, pe toată lungimea bulevardului, municipalitatea precizează: „pentru amplasarea elementelor mobilierului stradal (bănci) în zona centrală a municipiului Arad, respectiv pe Bulevardul Revoluției, s-a ținut cont de faptul că locația constituie un tronson intens circulat de pietoni, aglomerat, pe care sunt concentrate sedii ale instituțiilor publice de interes local și județean (Primăria Municipiului Arad, Palatul Copiilor și Elevilor Arad, Instituția Prefectului – Județul Arad, Direcția Generală a Finanțelor Publice Arad, Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad), Policlinicii Municipale “Dacia”, Centrului comercial Ziridava Shopping Center, instituțiilor de învățământ superior (Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad), agențiilor de turism, operatorilor de telecomunicații, farmacii etc. care deservesc atât cetățeni cu domiciliu în municipiul Arad, cât și cetățenii care domiciliază în județul Arad și persoanele care tranzitează municipiul. Mai mult, pentru evitarea aglomerării (formare de cozi) de către persoanele care așteaptă la rând, în picioare, în fața acestor unități, s-a considerat oportună amplasarea de bănci pentru ca aparținătorii care însoțesc persoanele interesate să aibă acces la un loc de odihnă/așteptare, mai ales în contextul recomandărilor privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2. În același sens, prin amplasarea băncilor stradale în zona Bulevardului Revoluției s-a urmărit creșterea semnificativă a atractivității zonei centrale prin crearea unei zone de promenadă și recreere, îmbunătățirea climatului urban în zona centrală a municipiului Arad, precum și asigurarea ordinii și siguranței circulației pietonale și facilitarea accesului cetățenilor la actul administrativ/educațional asigurat de instituțiile amplasate în zona centrală, menționate mai sus.”
Fără studii de oportunitate
„Având în vedere că serviciile prevăzute nu reprezintă investiții ad litteram, nu este necesar elaborarea de studii de oportunitate, studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate ș.a., studiul realizat reprezentând – așa cum s-a menționat – constatările din teren ale reprezentanților serviciului de specialitate”, ne mai spune primăria.
“În fapt, administrația locală manifestă o preocupare continuă pentru zona centrală a municipiului Arad. Revitalizarea bulevardului depinde de fluxul de vizitatori, care va determina ulterior intensificarea ofertei din partea agenților economici, care la rândul său va spori atractivitatea zonei. Pentru a readuce arădenii în centrul orașului este nevoie să creăm puncte de interes, unde aceștia să fie atrași prin oportunități de petrecere a timpului liber și nu numai. Astfel, Municipiul Arad se concentrează pe eficientizarea și dezvoltarea spațiilor pietonale și semi-pietonale, respectiv pe îmbunătățirea și extinderea acestora. Menționăm că, în situația în care, în viitor, se constată eventuala ineficiență a unui număr atât de mare de bănci amplasate în zona centrală, acestea pot fi relocate în alte zone ale domeniului public al Municipiului Arad (în zona asociațiilor de proprietari, în parcuri, în locuri de joacă etc.). Subliniem faptul că, până la data prezentei, nu a fost înregistrată nicio solicitare/sesizare de demontare/relocare a băncilor amplasate (nici prin e-mail, nici sesizare telefonică sau în scris ori prin aplicația MyArad), aspect care confirmă utilitatea și eficiența acestora, mai ales pentru persoanele în vârstă care locuiesc sau își desfășoară activitatea cotidiană în zona centrală. În acest sens, cetățenii care locuiesc în zona centrală pot fi observați utilizându-le constant”, își încheie administrația locală pledoaria pentru o zonă centrală revitalizată.
Costuri
Pentru băncile care vor „revitaliza” bulevardul, municipalitatea a plătit în total 7.937,30 lei fără TVA – reprezintă Prețul total/investiție cu TVA (furnizare + montare), pentru 23 de bănci stradale pentru odihnă, cum sunt ele denumite. 345,10 lei a costat o bancă, preț care include și montarea, prin urmare primăria a ieșit de-a dreptul ieftin, iar – dacă mai pui în calcul că investiția e menită să facă din Bulevard ce nu mai e de multă vreme – e chiar o afacere. Ce mai contează că stând pe băncile cu pricina poți cel mult să admiri vitrine prăfuite și prost amenajate și magazine închise. Poți face însă un inventar al clădirilor de pe care ornamentele stau să se prăbușească în capul trecătorilor, astfel că arădenii ar putea chiar întocmi o hartă de risc în baza căreia Primăria ar putea continua revitalizarea Bulevardului. Cu lucruri care chiar ar face diferența.
Trimite articolul
XDa e bine dar veo două trei cismele cu apa si niste WC-uri publice ( ca sa nu mai urineze pietonii sub portile caselor ) pe tot centrul se poate? ALO! Aud edilii nostri ….dragi?
-
Exact!
Dacă ne aducem aminte o bancă de pe Meţianu a costat 8000 Eu şi un coş de gunoi circa 700 Eu. Făcând o comparaţie între ce a cheltuit primarul şi ce a cheltuit consiliera pozată pe bancă e o mare diferenţă cu avantaj pentru ultima şi pentru cetăţenii Aradului. Propun: Wass primar ! Ruşine fostului primar pentru o aşa înfrângere !
Uite așa da deci să știi că pot să dovedești cu o lege prin care menționează aceste lucruri și bineînțeles în cuvinte dă dovadă de o realizare care poate fi mult mai utilă pentru toți locuitorii și vizitatorii acestui oraș dar sunt parcuri care nu sunt amenajate să zic așa cel puțin utilă pentru cei care să zicem aștept un autobuz uitați-vă în Piața Romană în parc acolo foarte frumos în fața lui sunt parcate ce să vezi taxiuri deci toată zona aia trebuie reconfigurat în sensul de a ajuta să devin o zonă mult mai mai mai mai utilă și mai accesibilă și e bine că e constrânsă într-un fel de trafic da rpd ia mergi cu tramvaiul ăia la dreapta la stânga te dai exact pe colțul parcului ceea ce nu prea e ok nu prea e ok taxiurile acelea sunt puse ele cum sunt puse dar hai fie e aproape de un autobuz dar nu sunt sunt foarte scumpe și ce rost își iau dacă sunt foarte scumpe să fie un tarif acolo care l-ar putea susține și cîștigul nostru al celor care folosim deci să fie și spre direcția alfa în orice caz deci trebuie reconfigurat un pic de treabă acolo să mă ridicat în bloc deci și lucrurile pot să iau altfel deDe investiție în acea zonă să sperăm că acele case vechi plină de țigani sunt și i-am văzut și câteva cabinete medicale dar parcurile acolo cele de la stradă sunt josnice sunt sub orice critică nu le văd niciun folos în sensul că nu sunt oameni ajutat să le întrețină
Un umbrar deasupra bancilor nu ar strica, ai putea sa te adapostesti de soare,ploi..etc
De ce este nevoie pentru orice fleac de studiu de fezabilitate care uneori costa o multime de bani pe care-i incaseaza niste escroci! Primaria a facut foarte bine montand acele banci deoarece Aradul are tot mai multi varstnici iar o deplasare a acestora pe centru inseamna si cate o pauza de odihna dar nu gaseai o banca de la Podgoria pana la teatru nicaieri!
Felicitari primariei Arad si domnului primar C. Bibart!!!
Piața romană piața acea heim domokos și și ce zona acea sârbească e sărăcie ca in Serbia unde oameni chiar lucrează o regândire a munci oamenilor in zona nu se leagă conceptul de zona școala piața și sărăcie ,toate aleile alea care leagă spre linia de tramvai a să fie cu pomi fructiferi ,vii , pavat pentru că sunt o sursă de bine facere a celor care se plimba dar casele acelea vechi pătrunsă de mucegai ruginite pline de saracie împuțiți plină de oameni care trăiesc într-o sărăcie lucie nimeni nu-i ajută despre ce vorbim haide să reconfigurăm această zonă a orașului care duce chiar până la pod boss ule hai că am și eu rugăminte la mata să-mi dai și mie 10 RON te rog eu uite așa se trăiește în zona
cine o fi fost cu ideea copertinelor din statiile de tramvai? s-o fi gandit mult pana sa le faca?
cand ploua esti ud cand e soare nu ai umbra etc pt ca sunt facute f inalte.
Câți bani s-au alocat de către primărie pentru întreținerea lor ? Sau vor arăta peste un timp ca ”bijuteriile” de pe Mețianu .
Ținând cont de necesitatea asigurării de către administrația publică locală a unor locuri de recreere pentru cetățenii municipiului Arad și pentru persoanele care tranzitează municipiul Arad, Primăria Municipiului Arad urmărește dezvoltarea infrastructurii pietonale în municipiul Arad prin identificarea de puncte de interes, zone de atracție în zona centrală în care cetățenii să se relaxeze, prin oportunități de petrecere a timpului liber.
În acest sens, s-a constatat creșterea interesului manifestat de cetățeni și agenți economici față de centrul municipiului Arad și necesitatea creării unor condiții optime pentru dezvoltarea zonelor atractive pentru cetățeni și turiști, prin încadrarea în contextul urban existent, având în vedere Faleza Mureșului și străzile pietonale adiacente.
Astfel:
1. Referitor la întrebarea “Câte solicitări au fost înregistrate la Primăria Municipiului Arad, de la cetățeni, pentru amplasarea băncilor pe Bulevardul Revoluției?”:
Ansamblul mobilierului urban (bănci stradale, coșuri de deșeuri stradale, mese, rastele, pergole etc.) are ca scop asigurarea odihnei și recreerii pentru cetățeni, prin crearea de spații inclusiv pentru întâlniri sociale. Elementele mobilierului urban stradal supuse atenției (bănci stradale de odihnă) se montează pe trotuare sau alei pietonale din parcuri, spații de joacă, spații de agrement, zone verzi și de agrement, grădini, peluze, locuri special amenajate din cvartalele de blocuri etc. Din punct de vedere al aspectului funcțional, băncile stradale au o importanţă deosebită, în special pentru persoanele în vârstă, pentru persoanele cu mobilitate limitată şi pentru adulţii care au copii mici.
În fapt, analizând aspectul condițiilor meteorologice apărute în mod frecvent în ultima perioadă, pe timpul sezonului cald, respectiv: disconfort termic accentuat, zile caniculare, valuri de căldură cu temperaturi de peste 40 o Celsius coroborat cu lipsa locurilor de odihnă pe tot bulevardul central al municipiului Arad, reprezentanții serviciului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Arad au constatat necesitatea amplasării acestor bănci în zona Bulevardului Revoluției, montându-se, în acest sens, un număr de 23 de bănci stradale.
De asemenea, pentru amplasarea elementelor mobilierului stradal (bănci) în zona centrală a municipiului Arad, respectiv pe Bulevardul Revoluției, s-a ținut cont de faptul că locația constituie un tronson intens circulat de pietoni, aglomerat, pe care sunt concentrate sedii ale instituțiilor publice de interes local și județean (Primăria Municipiului Arad, Palatul Copiilor și Elevilor Arad, Instituția Prefectului – Județul Arad, Direcția Generală a Finanțelor Publice Arad, Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad), Policlinicii Municipale “Dacia”, Centrului comercial Ziridava Shopping Center, instituțiilor de învățământ superior (Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad), agențiilor de turism, operatorilor de telecomunicații, farmacii etc. care deservesc atât cetățeni cu domiciliu în municipiul Arad cât și cetățenii care domiciliază în județul Arad și persoanele care tranzitează municipiul.
Mai mult, pentru evitarea aglomerării (formare de cozi) de către persoanele care așteaptă la rând, în picioare, în fața acestor unități, s-a considerat oportună amplasarea de bănci pentru ca aparținătorii care însoțesc persoanele interesate să aibă acces la un loc de odihnă/așteptare, mai ales în contextul recomandărilor privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.
În același sens, prin amplasarea băncilor stradale în zona Bulevardului Revoluției s-a urmărit creșterea semnificativă a atractivității zonei centrale prin crearea unei zone de promenadă și recreere, îmbunătățirea climatului urban în zona centrală a municipiului Arad, precum și asigurarea ordinii și siguranței circulației pietonale și facilitarea accesului cetățenilor la actul administrativ/educațional asigurat de instituțiile amplasate în zona centrală, menționate mai sus.
În concluzie, pentru amplasarea mobilierului urban în zonele centrale, parcuri, scuaruri etc. respectiv pe domeniul public al Municipiului Arad nu este necesară o solicitare expresă din partea cetățenilor (având în vedere scopul , fiind suficiente constatările din teren ale reprezentanților serviciului de specialitate, cu mențiunea că distribuirea de mobilier urban, precum și de completare și înlocuire a acestuia pe domeniu public se realizează în limita fondurilor bugetare alocate și în baza contractelor de achiziții publice încheiate în acest sens
2. Referitor la întrebarea “Cât a costat investiția (per total și per bancă)?”:
În conformitate cu prevederile propunerilor tehnică și financiară, documente ale Acordului-cadru nr. 24.356/28.03.2019, respectiv Contractului subsecvent nr. 40.785/21.05.2021 privind furnizarea și montarea de mobilier urban în municipiul Arad, prețurile ofertate pentru produsul “Bănci stradale pentru odihnă” este, după cum urmează:
a) Prețul total/bucată este de 290,00 lei fără TVA (furnizare + montare), valoare rezultată din efectuarea următoarelor calcule:
270,00 lei fără TVA + 20 lei fără TVA = 290,00 lei fără TVA/buc.
unde:
270,00 lei fără TVA – reprezintă Prețul unitar/produs fără TVA (furnizare);
20 lei fără TVA – reprezintă Prețul unitar/produs fără TVA (montare);
290,00 lei fără TVA/ buc. – reprezintă Prețul total/produs fără TVA (furnizare + montare);
respectiv:
321,30 lei cu TVA + 23,80 lei cu TVA = 345,10 lei cu TVA/buc.
unde:
321,30 lei cu TVA – reprezintă Prețul unitar/produs cu TVA (furnizare);
23,80 lei cu TVA – reprezintă Prețul unitar/produs cu TVA (montare);
345,10 lei cu TVA/ buc. – reprezintă Prețul total/produs cu TVA (furnizare + montare);
Cota TVA – 19%.
b) Prețul total/investiție (23 buc.) este de 6.670,00 lei fără TVA (furnizare + montare), valoare rezultată din efectuarea următoarelor calcule:
23 x 290,00 lei fără TVA = 6.670,00 lei fără TVA/investiție
unde:
23 – reprezintă numărul de bucăți amplasate;
290,00 lei fără TVA/ buc. – reprezintă Prețul total/produs fără TVA (furnizare + montare);
6.670,00 lei fără TVA – reprezintă Prețul total/investiție fără TVA (furnizare + montare);
Investiție – reprezintă amplasarea celor 23 buc. de bănci stradale pentru odihnă;
respectiv:
23 x 345,10 lei cu TVA = 7.937,30 lei cu TVA/investiție
unde:
23 – reprezintă numărul de bucăți amplasate;
345,10 lei fără TVA/ buc. – reprezintă Prețul total/produs cu TVA (furnizare + montare);
7.937,30 lei fără TVA – reprezintă Prețul total/investiție cu TVA (furnizare + montare);
Investiție – reprezintă amplasarea celor 23 buc. de bănci stradale pentru odihnă;
Cota TVA – 19%.
Pentru o corectă și completă informare, amintim faptul că, potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu completările și modificările ulterioare, acordul-cadru reprezintă “acordul încheiat în formă scrisă între una sau mai multe autorităţi contractante şi unul ori mai mulţi operatori economici care are ca obiect stabilirea termenilor şi condiţiilor care guvernează contractele de achiziţie publică ce urmează a fi atribuite (contractele subsecvente) într-o anumită perioadă, în special în ceea ce priveşte preţul şi, după caz, cantităţile avute în vedere”. De asemenea, potrivit art. 117 alin. (2) din același act normativ, “Autoritatea contractantă are obligaţia de a atribui contractele de achiziţie publică subsecvente acordului-cadru numai cu respectarea condiţiilor tehnice şi financiare stabilite în acordul-cadru respectiv.”
3. Referitor la întrebările “A fost organizată o licitație pentru achiziționarea lor? Cine este furnizorul băncilor?”:
Băncile amplasate pe Bulevardul Revoluției au fost comandate/amplasate în cadrul acordului-cadru menționat la pct. 2, respectiv Contractului subsecvent nr. 40.785/21.05.2021.
În acest sens, Acordul-cadru nr. 24.356/28.03.2019 a fost încheiat, în temeiul prevederilor legislației privind achizițiile publice, ca urmare a licitației publice deschise demarată prin S.I.C.A.P. (Sistem Informatic Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al Achizițiilor Publice, fost S.E.A.P.) prin intermediul Anunțului de participare CN1006481/20.11.2018 și fiind atribuită prin Anunțul de atribuire CAN1015894/18.05.2019. Criteriul de atribuire a fost “prețul cel mai scăzut”, prețurile prevăzute la pct. 2. fiind prețurile cele mai scăzute ofertate în cadrul procedurii de atribuire.
În urma procedurii, la care au participat un număr de șase ofertanți, a fost desemnat câștigător ofertantul S.C. PANIPROD H&R S.R.L., care are în prezent calitatea de operator/furnizor privind furnizarea și montarea de mobilier urban (bănci, coșuri de deșeuri stradale, pergole etc.) pe domeniul public al Municipiului Arad, până la finalizarea duratei acordului-cadru respectiv pe o durată de patru ani de la data semnării contractului (28.03.2019 – 28.03.2023) sau până la atribuirea unui alt contract cu același obiect, ca urmare a epuizării cantităților necesare.
4. Referitor la întrebările “De ce s-a ținut cont în alegerea locațiilor de amplasare a băncilor? A existat un studiu?”:
Activitatea de montare a celor 23 de bănci pe toată lungimea Bulevardului Revoluției a
vizat asigurarea amplasării acestora pe ambele sensuri ale bulevardului supus atenției, respectiv în zona punctelor de interes (în zona Policlinicii Municipale, în zona Palatului Copiilor, în zona farmaciilor, în zonele unde s-a observat aglomerare în activitatea de comerț), cu luarea în considerare a aspectelor privind frecvența pietonală și lățimea trotuarului, precum și faptul că Bulevardul Revoluției reprezintă un spațiu public liniar care permite amplasarea acestui tip de mobilier urban fără a stânjeni circulația pietonală, astfel încât acestea să poată servi eficient scopului lor (locuri de odihnă). În același sens, s-a urmărit și dispunerea băncilor stradale în zona umbrei conferite de arborii amplasați în aliniamentul bulevardului, cu mențiunea că arborii reprezintă arbori ornamentali urbani, a căror înălțime nu depășesc 6-8 m.
Suplimentar mențiunilor prevăzute la pct. 1 (paginile 1-2), în alegerea locațiilor de amplasare s-a ținut cont de faptul că s-a constatat insuficiența locurilor de odihnă în zona Bulevardului Revoluției, având în vedere faptul că băncile din fața Palatului Administrativ sunt ocupate de cetățenii care aleg să se recreeze sau să desfășoare activități de socializare, atât pe timpul zilei cât și în fiecare seară.
În acest sens, având în vedere că serviciile prevăzute nu reprezintă investiții ad litteram, nu este necesar elaborarea de studii de oportunitate, studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate ș.a., studiul realizat reprezentând – așa cum s-a menționat – constatările din teren ale reprezentanților serviciului de specialitate.
În fapt, zona centrală a municipiului Arad are nevoie de o atenție specială din partea administrației locale, pentru a combate fenomenul de scădere a interesului manifestat deopotrivă de cetățeni și agenți economici față de aceasta. Revitalizarea bulevardului depinde de fluxul de vizitatori, care va determina ulterior intensificarea ofertei din partea agenților economici, care la rândul său va spori atractivitatea zonei. Pentru a readuce arădenii în centrul orașului, este nevoie să creăm puncte de interes, unde aceștia să fie atrași prin oportunități de petrecere a timpului liber și nu numai. Astfel, Municipiul Arad se concentrează pe eficientizarea și dezvoltarea spațiilor pietonale și semi-pietonale, respectiv pe îmbunătățirea și extinderea acestora.
Menționăm că în situația în care, în viitor, se constată eventuala ineficiență a unui număr atât de mare de bănci amplasate în zona centrală, acestea pot fi relocate în alte zone ale domeniului public al Municipiului Arad (în zona asociațiilor de proprietari, în parcuri, în locuri de joacă etc.).
Subliniem faptul că, până la data prezentei, nu a fost înregistrată nicio solicitare/sesizare de demontare/relocare a băncilor amplasate (nici prin e-mail, nici sesizare telefonică sau în scris ori prin aplicația MyArad), aspect care confirmă utilitatea și eficiența acestora, mai ales pentru persoanele în vârstă care locuiesc sau își desfășoară activitatea cotidiană în zona centrală. În acest sens, cetățenii care locuiesc în zona centrală pot fi observați utilizându-le constant.
5. Referitor la întrebarea “În ce zone vor mai fi amplasate astfel de bănci, dacă este cazul?”:
Scopul furnizării și amplasării mobilierului urban pe domeniul public este constituit de rolul funcțional al acestora, respectiv asigurarea locurilor de odihnă și recreere. În acest sens, băncile stradale sunt amplasate în toate zonele aparținând domeniului public al Municipiului Arad unde se constată utilitatea sau se solicită expres necesitatea acestora, respectiv în zona asociațiilor de proprietari, în zone publice (parcuri, alei pietonale etc.), în temeiul contractelor de achiziții publice încheiate în acest sens (având ca obiect furnizare și montare mobilier urban), în limita disponibilităților financiare și a sumelor prevăzute în buget, precum și în situația în care nu este stânjenită circulația auto sau pietonală.
Astfel, amplasarea băncilor stradale urmăresc satisfacerea cerințelor și nevoile cetățenilor cu privire la asigurarea unui climat favorabil de recreere, importanța mobilierului urban în peisajul urban având atât scop funcțional (loc de odihnă) cât și estetic, cu rol de a atrage cetățeni în zonă, pentru socializare și petrecerea timpului liber.
-
Din pură curiozitate … ați văzut căți oameni fără adăpost … ca să nu folosesc un cuvânt mai franc … dorm pe băncile astea ???? Dacă edilii, frunce cu șeful lor consideră ă este o realizare … să uite, și să se uite la ce au ajutat.
paturi pentru boschetari si aurolaci, bravo pma, macar s-au incasat comisioane exorbitante pe asa ceva
Cel care are titlul la comentarii răspuns la întrebări foarte bine documentată treabă dar aș vrea să te documentezi și legat de zona aceea Piața Romană zona aceea famata linia doi ce se întâmpla acolo nu se ia nicio măsură îi poliția văd că face și Dănuț anumite comportamente necivilizată dar cei de la Primăria de ce nu susțin recondiționare refacere a structurii caselor sau cel puțin a fațadelor și a părculețul din fața caselor despre ce vorbim aici nu se poate face documentație care să sprijine bună conviețuire vreau răspunsuri
Prea puține, ar trebui montate mai multe inclusiv în toate stațiile de tramvaie sau autobuze.
Da, sa va multumeasca bmv-istii care parcheaza in fiecare seara in fata la Gigi, vizavi de Biserica rosie.. acum nu mai trebuie sa-si aduca scaunelele de acasa, stau pana la 2, 3 noaptea, rad, vorbesc tare, tureaza motoarele cand pleaca., mai fac si cate o liniuta, sau mai multe….. ce comteaza ca oamenii care stau pe bulevardal si care trebuie sa mearga la serviciu a doua zi … si mizeria pe cae o lasa sub banci , seminte, cesti de cafea, pahare, sticle… foarte frumos… bravo !
Oare cu ce au suparat-o bancile astea asa de tare pe ‘duamna’ Sorina, autoarea acestui articol? Tare curios sunt.
She thinks she did sumn here, but she did absolutely nothing. Go touch some grass bruh…
felicitări!!!
S. A., citez;” 23 de bănci țintuite în asfalt cu șuruburi “!. Întrebare, tu mergi pe jos pe centru sau îl vezi doar din mașină!?!?!. Unde mai este asfalt pe centru în afară de Piața Avram Iancu până la colț cu Eminescu și Unirii.
Felicitări consiliatului Liliana Waas!
Sper că băncile să fi fost fabricate de cineva
local.
E timpul să ne gând la a aprecia și susține ce a mai rămas din economia locală.