ARAD. În câteva zile, centrul de evaluare a pacienților confirmați cu Covid-19 de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad va putea primi pacienți, conform managerului interimar al unității medicale, ec. Florina Ionescu.
80 de pacienți pe zi
“Centrul a fost autorizat de către Direcția de Sănătate Publică Arad și se perfectează ultimele detalii. S-au semnat și contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că suntem pregătiți să începem activitatea cât mai curând. Centrul va funcționa în zona de containere de la intrare și dacă va fi nevoie îl vom putea extinde în subsolul secției de hematologie. Centrul este coordonat de medicul Ramona Ghișe și va avea program non-stop”, a explicat Florina Ionescu.
Pe lângă personalul medical alocat centrului de evaluare, între orele 08:00-20:00 vor mai putea chemaţi pentru consult și medici de alte specialități, în funcție de tipologia pacientului. După ora 20:00, în caz de nevoie, pacienții care se prezintă la centrul de evaluare mai pot fi văzuți, acolo unde este cazul, de medicii de la Unitatea de Primire Urgențe. Evaluarea se face în funcție de tipuri de risc și poate fi vorba despre analize de laborator, investigații radiologice, CT, diferite seturi de analize. În funcție de rezultatul acestora, se va prescrie tratamentul, care poate consta în antivirale sau se poate opta pentru administrarea prin perfuzie a anticorpilor monoclonali, dacă pacientul se încadrează în specificațiile protocolului.
Capacitatea de evaluare a centrului este de 80 de pacienți pe zi. Acesta este și singurul centru de evaluare care deservește municipiul și localitățile învecinate. În județ, vor mai fi deschise centre de evaluare la spitalele din Lipova, Ineu și Sebiș.
Spitalizare de zi pentru tratamentul monoclonal
Referitor la tratamentul cu anticorpi monoclonali care se va putea administra în centru de evaluare, directorul medical al SCJU Arad, Cătălin Hreniuc, spune că pacienții trebuie să stea sub supraveghere medicală șase ore de la administrare, pentru că pot apărea reacții adverse:
„Studiile arată că reacțiile adverse – de genul frisoane, sau chiar șoc anafilactic – pot apărea în primele șase ore de la administrare, dar și după aceea, într-un interval de până la 72 de ore. În funcție de evaluarea pacientului, în unele cazuri avem în vedere să recomandăm o spitalizare de 24 de ore, pentru a evita orice fel de situații neplăcute.”
30 de evaluări în UPU
În momentul de față, zilnic se prezintă în Unitatea de Primire Urgențe între 10 și 30 de pacienţi cu Covid, pentru evaluare. Deschiderea centrului de evaluare ar degreva urgențele, spune conducerea SCJU. De menționat că la centrul de evaluare se pot prezenta pacienți confirmați ca fiind pozitivi la virusul SARS-CoV-2. Testarea se poate face și la medicii de familie, care în urma evaluării preliminarii, pot trimite bolnavii către centrele de evaluare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!