Se votează Regulamentul de desfăşurare a activităţilor comerciale în municipiul Arad. Dar cum? Conţinutul proiectului ce va fi supus joi votului aleşilor locali cuprinde prevederi şocante cel puţin pentru cei care desfăşoară anumite activităţi. Vremea acestora în Arad, sau cel puţin pe o porţiune vastă din oraş, pare apusă. E vorba de proprietarii de sex-shopuri, de magazine second-hand şi de spălătorii auto, care, potrivit Primăriei Arad, nu au ce căuta în centrul oraşului, în centrul vechi, pe malul Mureşului sau pe alte străzi importante din municipiu.
Aşa cum vă informam în urmă cu aproape o lună, executivul local nu mai vrea să mai vadă magazine second-hand pe centrul oraşului. Articolul care face referire la această doleanţă precizează clar faptul că “în scopul promovării unor activităţi comerciale adecvate şi al protejării zonelor cu valoare istorică şi arhitecturală se interzice desfăşurarea pe Bulevardul Revoluţiei (inclusiv în clădirile situate pe străzile adiacente cu faţade pe Bulevardul Revoluţiei) şi Piaţa Avram Iancu a activităţilor de tip second-hand”.
Perimetru pentru etnobotanice
Nu sunt singurele activităţi comerciale pe care mai marii Aradului nu le mai vor în zona centrală a oraşului. Tot în proiectul care va fi supus votului consilierilor în această săptămână se fac referiri şi la magazinele etnobotanice şi la sex-shopuri, activităţi care şi-au găsit reglementare într-un singur articol din regulament.
Acesta impune: “Comercializarea produselor de tip sex-shop şi a produselor etnobotanice este interzisă în perimetrul delimitat de cursul râului Mureş – strada Andrei Şaguna – Piaţa Spitalului – Calea Victoriei – Calea Aurel Vlaicu – Piaţa Gării – Bulevardul Revoluţiei – Piaţa Drapelului – Bulevardul Iuliu Maniu – Piaţa Sporturilor – râul Mureş, pe Calea Timişorii, Calea Radnei, strada Petru Rareş şi Calea Aurel Vlaicu, precum şi pe o rază de 1 km faţă de unităţile de învăţământ de orice fel”. Simplu şi fără cuvinte.
Se spală, dar nu oricum
Mai complicat de îndeplinit sunt cerinţele impuse proprietarilor de spălătorii auto care nu vor să activeze pe centrul oraşului sau într-un perimetru similar celui impus pentru sex-shopuri şi magazine etnobotanice. În primul caz, autorizaţia de funcţionare nu va mai fi eliberată decât dacă spălătoria va fi una închisă, în timp ce în al doilea caz pentru obţinerea autorizaţiei sunt impuse reguli dintre cele mai dure. Dar despre regulile impuse proprietarilor de spălătorii şi de second-handuri aţi putut citi deja în numerele trecute ale ziarului nostru.
Acestea nu sunt însă sigurele reglementări propuse spre aprobare aleşilor locali. Regulamentul face vorbire de mai toate chestiunile legate de desfăşurarea activităţilor comerciale, de la reguli de bază, avize şi orar de funcţionare, până la activităţi derulate doar pe timpul sărbătorilor.
Justificări
Explicaţia dată în expunerea de motive a proiectului face referire la faptul că “aspectul urban al oraşului este în responsabilitatea autorităţii locale, fapt care impune reglementarea acestui tip de comerţ, desfăşurat pe domeniul public, pentru a ridica standardul de calitate al ambientului şi pentru a disciplina modul şi procentul de ocupare a zonelor publice cu diferite tipuri de construcţii”.
Autorii reglementărilor mai precizează că “legislaţia în baza căreia s-a conceput Regulamentul impune în sarcina autorităţii locale obligaţia de a stabili norme privind desfăşurarea comerţului în zone publice şi sancţiuni corelative pentru încălcarea normelor respective”.
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!