ARAD. 13 mame şi 13 copii s-au numărat, anul trecut, printre beneficiarii asistaţi în Centrul maternal din Arad. Un centru a cărui misiune principală este aceea de a preveni separarea copilului de părinţii săi. Aici ajung mame aflate în situaţie limită.
„Au fost şi mame minore, de 15 ani, dar au fost şi mame de 44 de ani. Ceea ce au ele în comun este faptul că nu sunt acceptate de familie. Sunt neacceptate fie pentru că sunt prea tinere ca să fie mame, fie pentru că, deşi au trecut de prima tinereţe, şi-au ales un partener mult mai tânăr decât ele – situaţii pe care familia le percepe ca fiind extrem de ruşinoase. Sunt mentalităţi care cu greu pot fi schimbate şi care conduc la situaţii în care copiii ar putea avea de suferit. Rolul Centrului maternal e tocmai acela de a evita apariţia acestor situaţii, prin formarea şi menţinerea legăturilor familiale, prin sprijinirea familiei în direcţia asumării responsabilităţilor părinteşti” – subliniază Vanina Vanci, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (instituţie care coordonează activitatea Centrului maternal).
Care sunt modalităţile pe care potenţialele beneficiare le au la dispoziţie pentru a ajunge la Centrul maternal? Ne spune Miriana Iolu, şefa Centrului: „Sunt cazuri în care mamele ajung aici cu copiii la îndrumarea asistentului social sau psihologului de la Spitalul Matern ori de la Secţia Pediatrie. Primăriile, grădiniţele sau alte servicii din cadrul Direcţiei sunt, de asemenea, locuri de unde mămicile pot afla de Centrul maternal.”
Hărnicie și devotament
Am întrebat-o pe şefa Centrului maternal care e cel mai impresionant caz pe care l-a întâlnit aici, de-a lungul anilor. După câteva clipe de căutare în „cutia cu amintiri”, Miriana Iolu ne-a povestit despre o tânără de 19 ani care avea un băieţel de un an. Îşi pierduse mama la o vârstă fragedă şi locuia împreună cu tatăl ei, pensionar, şi cu o bunică de 90 de ani. A ajuns la Centrul maternal la recomandarea Primăriei din localitatea de domiciliu. A rămas aici câteva luni, timp în care a reuşit să impresioneze prin hărncia ei, dar şi prin devotamentul faţă de copil. „Avea doar opt clase, dar vroia să-şi continue studiile. Cum a ajuns la noi, a doua zi s-a şi dus la serviciu. Dimineaţa lucra, iar seara mergea la seral şi dimineaţa următoare o lua de la capăt. A muncit foarte mult, iar puţinul timp liber care îi rămânea îl dedica în totalitate copilului. Fiind aşa de harnică, a atras simpatia şi sprijinul altor persoane care au ajutat-o. M-a uimit foarte mult dorinţa ei de a ieşi din situaţie, hărnicia de care a dat dovadă şi devotamentul faţă de copil” – povesteşte, încă marcată de acest caz, Miriana Iolu.
Depăşirea situaţiei de criză
Cuplurile mamă-copil pot sta în Centrul maternal, în medie, şase luni de zile. În această perioadă, specialiştii Centrului depun toate eforturile pentru ca mama şi copilul să depăşească situaţia de criză. „Se organizează activităţi de informare, educare şi consiliere în scopul dezvoltării ataşamentului mamă-copil, a pregătirii cuplului mamă-copil în vederea reintegrării în familie. În acest tip de activitate, de-a lungul anului 2013 au fost incluse 32 de mame, desfăşurându-se 395 de întâlniri” – susţine purtătorul de cuvânt al DGASPC Arad, Vanina Vanci.
Nouă din cele 32 de mame au beneficiat de servicii de monitorizare din partea Centrului maternal. Alte zece au fost îndrumate, informate, consiliate şi sprijinite material pentru ameliorarea situaţiei în care se aflau (nefiind nevoie de găzduirea în Centru). 13 mame şi copiii lor au beneficiat de asistare în centru. Două dintre acestea erau minore. În ceea ce priveşte vârsta copiilor, majoritatea aveau până la trei ani.
Cum s-a dezvoltat relaţia mamă-copil pe parcursul şederii în Centru? Se poate vorbi de succes în această privinţă întrucât doar într-un singur caz din cele 13, mama a decis să renunţe la copil. E vorba de o tânără care provenea din vechiul sistem de protecţie a copilului, care nu a trăit în familie şi care nu a avut în viaţa ei o persoană de referinţă (mama, în cazurile normale).
„Nu-ţi lăsa copilul!”
La ora documentării noastre, Centrul maternal din Arad găzduia patru cupluri mamă-copil (şi monitoriza alte cinci). Am făcut cunoştinţă cu una din tinerele cazate aici. E o mămică de 24 de ani care are o fetiţă de două luni. A venit la Centrul maternal imediat după ce a ieşit din maternitate. Cum a aflat de acest loc? „Mi s-a spus de la spital de Centrul maternal. Ştiau că nu am condiţii să merg acasă şi, la sfatul lor, am zis că e mai bine să vin aici. Şi pot să spun că e foarte bine aici. Suntem ajutate să rămânem alături de copiii noştri” – spune tânăra mămică. Recunoaşte că i-a prins bine tot ceea ce a învăţat la Centrul maternal pentru că, înainte de a naşte, se gândise să-şi abandoneze copilul. Asta pentru că tatăl copilului a părăsit-o încă dinaintea naşterii fetiţei. Tânăra era gravidă în şase luni când bărbatul a plecat să muncească în străinătate şi nu s-a mai întors. „Am fost foarte stresată, nu ştiam ce se va întâmpla cu viaţa mea, nu ştiam ce să fac… Chiar dacă mă gândeam să las copilul (să-l abandonez-n.r.), nu era ceva normal pentru mine… Nouă luni de zile să simţi copilul şi apoi, dintr-o greşeală, să-l laşi… Ne-a părăsit tatăl ei, acum s-o părăsesc şi eu… Am fost foarte dezorientată, dar acum m-am mai liniştit. Fiind tot timpul alături de fetiţă şi fiind sfătuită să nu o las că mai târziu s-ar putea să-mi pară rău, pot spune că m-a ajutat foarte mult să stau aici, la Centrul maternal. Şi, la un moment dat, când fetiţa va mai creşte, sper să plec acasă, la părinţii mei, unde să pot să-i creez nişte condiţii.”
Am întrebat-o pe tânăra mamă care este cel mai mare ajutor primit în centru. Iată ce ne-a răspuns: „faptul că m-au primit aici şi, mai ales, sfaturile pe care mi le-au dat să nu îmi las copilul”.
Contact
Dacă sunteţi mama unui copil mic şi vă aflaţi într-o situaţie limită, nu ezitaţi să apelaţi la Centrul maternal. Dacă aveţi cunoştinţă de mame care se găsesc în dificultate, aduceţi aceste cazuri la cunoştinţa autorităţilor competente. Telefonaţi la numărul 0257-210055 (centrala DGASPC) sau la 0257-983 (Telefonul Copilului).
Vanina Vanci: Familia are un rol important în rezolvarea problemelor de relaţionare
Miriana Iolu: Mămicile trebuie să participe activ pentru a reuşi să iasă din situaţie
Citiți principiile noastre de moderare aici!