Medicul de medicina muncii supraveghează sănatatea salariaţilor, rolul său fundamental fiind in depistarea şi gestionarea riscului profesional, a pericolului pentru sănătatea umană a anumitor condiţii de lucru şi consiliază angajatorul/patronul în materie de igienă, condiţii de muncă şi prevenţie a bolilor profesionale şi a accidentelor de muncă.
Angajatul nu are de ce să se teamă că vizita de medicina muncii l-ar putea priva de un post şi ar trebui să se adreseze cu încredere tocmai pentru a evita eventuale riscuri care i-ar putea afecta grav sănătatea.
Consultul medical la angajare şi examenele periodice se asociază cu anumite investigaţii obligatorii (examene de laborator, explorarea funcţiilor cardiace, respiratorii, radiografie, etc), în funcţie de postul pe care îl ocupă angajatul.
Angajatorul trebuie să cunoască faptul că un contract care presupune doar vizarea fişelor de aptitudine, fără consultul clinic şi efectuarea anumitor investigaţii, nu este corect şi în caz de boală profesională sau accident poate răspunde legal.
Medicul de medicina muncii este obligat sa păstreze secretul profesional, nu poate să comunice un dosar medical sau date medicale nici unui angajator sau patron, acesta având să cunoască doar concluzia medicala de aptitudine sau inaptitudine a salariatului.
Toţi oamenii din câmpul muncii, indiferent de origine, religie, cultură şi care desfăşoara o activitate, indiferent de profilul ei, au dreptul la o supraveghere medicală specializată, de medicina muncii.
Obligaţiile angajatorului sunt:
să dispună de o evaluare a riscului sănătăţii lucrătorilor; evaluarea riscului asupra sănătăţii se actualizează dacă s-au produs schimbări semnificative din cauza cărora evaluarea ar fi depăşită sau atunci când rezultatele supravegherii sănătăţii o impun.
să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, indiferent dacă este sector public sau privat
să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în nici un fel în costurile aferente supravegherii medicale specifice riscurilor profesionale, în costurile îmbolnăvirilor profesionale, ale accidentelor de muncă şi ale reabilitării profesionale dupã boală profesională sau accident de muncă.
Centrul Profilaxia oferă servicii complete de medicina muncii, pe bază de contract – abonament, în cadrul centrului activând medici specialişti cu înaltă calificare şi experienţă în domeniu.
Dotările moderne ale centrului, seriozitatea şi flexibilitatea ofertelor, recomandă unitatea noastră ca fiind unul dintre cele mai performante.
Serviciile de Medicina Muncii în cadrul Centrului Profilaxia includ:
1.Examinari obligatorii:
Consultaţii iniţiale – înaintea angajarii, după schimbarea locului de muncă, în cazul apariţiei unor factori de risc noi
Controale periodice
examenul medical la angajare conform legislaţiei în vigoare
examinările medicale periodice necesare fiecarui loc de muncă, cu efectuarea investigaţiilor obligatorii conform legislaţiei în vigoare.
depistarea cazului de boală profesională şi supraveghere acestuia dupa confirmare.
raportări periodice conducerii, colaborarea cu serviciul de protecţia muncii
păstrarea şi întocmirea dosarelor medicale
examinarea personalului care se reintegrează la locul de muncă în urma incapacităţii temporare de munca,
2.Activităţi facultative
vizare concedii medicale
eliberarea avizelor medicale pentru schimbarea locului de muncă.
supravegherea şi evaluarea stării de sănătate a personalului angajat.
educaţia sanitară preventivă
prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.
consultanţă de medicina muncii în cadrul comitetului de sănătate şi securitate a muncii
supravegherea efectivă a condiţiilor de igienă şi sănatate în muncă
Serviciile de Medicina Muncii sunt oferite sub formă de ABONAMENT, pentru firme cu peste 10 de angajaţi, pentru care în costul abonamentului este inclusă toata gama serviciilor medicale de medicina muncii, obligatorii şi complementare conform legii, sau sub forma de contract cu preţ variabil (în acest caz firma plăteşte fiecare examinare necesară pentru consultaţiile legate de medicina muncii).
IMPORTANT! Pentru a face o ofertă concretă, avem nevoie de obiectul de activitate al firmei dumneavoastra, precum şi statul de funcţii. Este necesară precizarea condiţiilor de lucru, a factorilor de risc (zgomot, pulberi, suprasolicitare termică, lucru la înălţime, conducători auto, etc.), precum şi denumirea substanţelor chimice utilizate în procesul tehnologic. Toate aceste informaţii sunt necesare pentru a putea realiza o stabilire corectă a examinărilor medicale ce trebuiesc efectuate în conformitate cu normele în vigoare.
Adresă:
Arad, B-dul Revoluţiei, nr. 45, et. 3, cam. 302 (Policlinica Municipală)
Tel: 0257253767, int. 119; 0757168102; 0371324916
Timişoara, Str. Aries nr.3, etaj 1 (staţia Cluj)
Tel: 0256490123, 0727165206
Email: office@profilaxia.ro
Web: www.profilaxia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!