ARAD. Veste groaznic de proastă primită de Consiliul Județean Arad: centura de Sud-Est a municipiului, care urma să închidă în totalitate inelul de centură al Aradului, a fost scoasă de pe lista finanțării cu fonduri europene. Reamintim faptul că CJA a solicitat fonduri europene pentru realizarea acestei centuri, evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro. Proiectul a fost declarat eligibil și a fost introdus în lista de rezerve, urmând să primească finanțare din fondurile europene rămase în urma economiei care se face în urma licitațiilor.
În cadrul unei conferințe de presă, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, a anunțat că instituția pe care o conduce a primit joi o adresă de la Autoritatea de Management a Programului Operațional Regional, aflată sub tutela Ministerului Dezvoltării Regionale. În acea adresă s-a arătat faptul că centura Aradului nu va beneficia de un contract de finanțare. Asta cel puțin până în momentul în care nu se va vedea exact fondurile care vor rămâne după licitațiile organizate pentru proiectele aflate pe listele principale de finanțare. „Ne-au fost returnate documentațiile de contractare pentru că nu ne-am încadrat în limita financiară alocată și am cerut fonduri peste limita alocată. Asta chiar dacă ei au zis, acum ceva vreme, să depunem proiecte mai multe pentru că, în urma licitațiilor, vor rămâne fonduri care ar putea fi pierdute. Sumele estimate ale lucrărilor sunt mult mai mari decât sumele la care se semnează contractele și, implicit, rămân fonduri necesare susținerii altor proiecte”, a spus Iustin Cionca.
Continuă pe fonduri proprii
Cu toate că am rămas fără banii europeni pe această mega-lucrare, care, pe lângă șoseaua propriu-zisă, care va lega Aradul de Fântânele și, mai departe, de Vladimirescu, va avea și un pasaj peste calea ferată, dar și un pod peste Mureș, conducerea Consiliului Județean a anunțat că proiectul va continua din fonduri proprii. „Noi vom continua acest proiect, mergem mai departe din banii noștri. Vom cheltui banii arădenilor pentru că așa vrea Ministerul Dezvoltării”, a spus Cionca. Întrebat dacă s-a pierdut orice șansă la fonduri europene, președintele CJA a spus că depinde de momentul la care centura ar putea primi finanțarea. “Noi trebuie să stăm acum după toate județele din vestul țării să finalizeze licitațiile pentru drumuri. În funcție de momentul la care aceste licitații vor fi finalizate, decidem dacă mai solicităm fonduri. Pentru că banii vor trebui cheltuiți integral până în 2022. Iar, dacă licitațiile vor fi gata în 2021, de exemplu, nu vom risca să cerem fonduri europene. Pentru că nu reușim să finalizăm lucrarea într-un an de zile, este imposibil. Și, dacă nu o finalizăm, va trebui să dăm înapoi banii”, a spus Cionca. Acesta a mai precizat că, dacă parlamentarii de Arad ar discuta problema la Ministerul Dezvoltării, crede că situația ar putea fi remediată. “Dar parlamentarii arădeni ori nu au forță la București, ori nu îi interesează proiectele Aradului”, a mai adăugat Cionca.
Vicepreședintele Sergiu Bîlcea, prezent și el la conferință, a declarant că “este un moment dificil, delicat, pentru că centura de Sud-Est este cel mai important proiect al Aradului de după Revoluție. Noi considerăm proiectul atât de important, încât am decis să îl realizăm din fondurile proprii ale Consiliului Județean. Lovitura primită de noi a fost cu atât mai grea, cu cât știm că există atât de multe fonduri europene la dispoziție, iar Ministerul ne spune că nu sunt. Ne gândim la un împrumut pentru a realiza centura, dar analizăm și alte variante. Trebuie să angajăm niște bani pentru că un om de la București nu vrea să ne semneze documentele de contractare”.
Și două drumuri
Înafară de centura Aradului, fără finanțare europeană au rămas și alte două drumuri județene. Este vorba despre Lipova-limită de județ Timiș și Mișca-Apateu-Berechiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!