ARAD. Un complex Matern-Pediatrie nou, un centru de radioterapie şi o secţie de cardiologie ultramodernă. Acestea sunt cele trei proiecte majore din domeniul sănătăţii pe care Consiliul Judeţean Arad speră să le realizeze cu ajutorul fondurilor pe care le avem la dispoziţie în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Consilierii judeţeni au fost convocaţi miercuri în şedinţă de îndată pentru a aproba depunerea cererilor de finanţare pentru cele trei obiective. Toate cele trei proiecte de hotărâre au fost adoptate cu unanimitate. Sumele solicitate de CJA sunt, însă, unele de domeniul SF, totalul ajungând la aproape 800 de milioane de lei. Cea mai mare sumă, una uriaşă, a fost solicitată pentru construirea unui complex Matern-Pediatrie, care ar urma să fie ridicat în curtea Spitalului Judeţean Arad.
„Valoarea proiectului, conform documentației tehnice, este de 578 de milioane de lei. Dacă va fi finanțat, Consiliul Județean Arad va trebui să aloce, din bugetul propriu, suma de 28,9 milioane lei”, au anunţat reprezentanţii CJA. Noua clădire ar urma să cuprindă secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie. Totuşi, ţinând cont de faptul că întregul edificiu, care ar urma să aibă opt etaje, ar trebui finalizat până în 2026, când se încheie PNRR, este greu de crezut că vom prinde finanţare pentru acest obiectiv. Acest lucru este recunoscut şi de Iustin Cionca, preşedintele CJA, care a declarat faptul că „vom vedea cum vor decurge lucrurile, pentru că Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi finanțate pentru modernizare 25 de spitale, fondurile totale fiind de 1,2 miliarde de lei, spitale care vor trebui să fie finalizate până în anul 2026. Având în vedere termenul scurt, ne așteptăm să fie luate în calcul mai ales proiecte mai mici, care pot fi gestionate mai bine în acest interval”.
Două realiste
Aşadar, încă de pe acum, putem spune că nu vom vedea degrabă un Matern nou. Însă celelalte două proiecte gândite de Consiliul Judeţean ar putea să primească finanţare, nefiind vorba despre lucrări de o amploare atât de mare. Pentru realizarea unui Compartiment de radioterapie cu energii înalte a fost solicitată suma de 185 de milioane de lei.
„Consiliul Județean Arad a construit un spital de Oncologie, el este aproape finalizat ca și construcție, iar realizarea radioterapiei va însemna un plus în tratarea afecțiunilor oncologice, pentru ca pacienții bolnavi de cancer să nu mai plece în alte județe pentru radioterapie. Spitalul de Oncologie va avea 50 de paturi pe o suprafață construită desfășurată de aproximativ 3.500 de metri pătrați. Sperăm că acesta va fi completat de obținerea finanțării pentru secția de radioterapie, astfel încât să putem oferi, la Arad, un act medical complet pentru persoanele care suferă de această cumplită boală”, a mai spus Cionca.
Un al treilea proiect vizează reabilitarea secţiei de cardiologie, pentru care a fost solicitată suma de 75 de milioane de lei.
„Ne propunem să realizăm la Arad una dintre cele mai moderne secții de medicină cardiovasculară din vestul României, pentru care deja au fost făcute investiții importante, prin cumpărarea unui angiograf sau al unui ecograf tridimensional”, a explicat preşedintele CJA.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare este 9 decembrie, urmând ca, ulterior, Ministerul Sănătăţii să anunţe care vor fi cele 25 de proiecte, la nivel naţional, care vor primi fonduri pentru dezvoltarea sistemului sanitar.
Trimite articolul
XCiudat de mare prețul sunt extrem de multe spitale jalnice si neterminate.
Daca personalul medical s-ar multumi cu salarul iar șpaga s-ar dona spitalelor, atunci totul ar fi bine!!!!