ARAD. Îndiguiri, regularizări sau consolidări de maluri sau orice altă soluţie care duce la evitarea inundării zonei Dieci-Revetiș. Asta solicită Consiliul Judeţean Arad Administrației Naționale „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Ape Crişuri. În acest sens, chiar luni, CJA a trimis o adresă oficială. Asta deoarece, în fiecare perioadă cu precipitaţii abundente, culturile agricole din zonele localităţilor Dieci şi Revetiş sunt inundate, la fel cum se întâmplă şi cu drumul judeţean 708. Chiar recent, şoseaua şi terenurile agricole au fost inundate, după ce debitul Crişului Alb a crescut destul de mult.
„Am mai spus-o și cu alte ocazii, nu este suficient că reparăm pagubele produse de inundații. Autoritățile locale și cele județene au nevoie de sprijinul și implicarea imediată a autorităților naționale pentru a preveni inundațiile, și în zona Dieci-Revetiș, dar și în alte locuri din județ unde într-un mod foarte păgubos efortul se concentrează pe remedierea pagubelor și nu pe prevenție. Eu știu că este mai scump pentru stat să îndiguiască sau să regularizeze albiile, pentru că sunt cheltuieli foarte mari care trebuie plătite deodată. Se mizează, ca într-o loterie, pe noroc: poate anul acesta nu vor fi inundații și suntem scutiți de cheltuiala cu despăgubirile. Această atitudine trebuie să înceteze, am sesizat asta și la inundațiile din Conop și Bârzava, de anii precedenți, o spun și acum. Am solicitat parlamentarilor PNL să preia această problemă și sper că se va înțelege și la București că locuitorii zonelor indundabile nu pot fi lăsați la nesfârșit la voia hazardului”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, după ce a transmis adresa respectivă către Apele Române.
Trimite articolul
XDig de beton armat, placat cu caramida aparenta sa nu existe discrimnare intre aradeni din judet.
Problema solicitata si modul ei de rezolvare la Dieci, va crea alte probleme in aval, in zonele neindiguite pe C.Alb. Daca C.Alb nu se mai revarsa fiind indiguit acolo, viitura se va duce in aval si va iesi alta dandana! Se cere un amplu studie hidrologic, cu luarea in calcul a tuturor ipotezelor posibile, studiu facut de specialisti adevarati….dar de unde ii luam?! La Apele Romane, preocuparile sunt axate pe lucrari generatoare de spaga ,fara folos in ordinea de priritate…..la ANIF, nu mai exista obiectul muncii din cauza parasirii complete a strategiei de noi lucrari hidrotehnice, pe guvern nemaiinteresandu-l aceasta. Si atunci?!
-
Se poate achizitiona teren pentru indiguire si construi un lac de acumulare pe o suprafata mai mare in caz de inundati . Putina pasiune si totul se rezolva pe timp de seceta, imas pajiste pentru animale iar pe timp de inundati lac de acumulare.
-
Intreaba-l pre Ceausescu, el a vrut sa construiasca un baraj la Joia Mare, planurile exista ,dar tare ma tem ca cei de acum nici nu stiu barem sa le citeasca, darmi-te sa le si puna in practica!
-
-
Au incercat in anii secetosi macar sa bage draglina si buldozerul sa adanceasca albiile apelor ? Au incercat macar prin mijloace proprii sa faca niste santuri colectoare sa adune apa surplus ce in caz de nevoie o puteau folosi apoi la irigatii ? Doar era interesul lor major .
Nu trebuie niciun dig k știu sa înoate și mai au și bărki.
-
ce dig le trebuie?doar traim in romania nu in japonia
Io cred ca numa politia locala din arad ar putea opri apele sa se reverse. Acesti vajnici luptatori cu batraneii ar face traba acolo, si asa bat apa in piua…
Ma intreb pentru ce mai exista Apele Romane ca institutie daca nu pentru rezolvarea problemelor de acest gen . Adica acolo se intampla de multa vreme si regulat asa ceva , si cei de la Apele Romane nu au facut nimic ?? Asteapta sa vina cineva sa le ceara asta. pai nu ei exista pentru asa ceva ??? Incredibil….