Expertiză tehnică pentru a analiza dacă preţul de facturare a gigacaloriei este calculat corect de către CET. Aceasta este solicitarea Consiliului Local Civic arădean, organizaţie care reuneşte mai multe structuri ale societăţii civile arădene. Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad au avansat cererea către CET de realizare a unei expertize tehnice transparente. „Producătorul nu ar avea motiv să refuze expertiza, având scopul de a elimina suspiciunile. Mai mult, dacă preţul de cost este încărcat nejustificat, banii trebuie să fie restituiţi cu până la trei ani în urmă”, a declarat Vasile Arion. Acesta a făcut referire şi la personalul centralei, subliind că „în condiţiile în care cheltuielile cu salariile ajung la 20% din preţul de producţie, fie salariile sunt prea mari, fie sunt prea mulţi angajaţi”.
„Gigacalorie nesimţită”
„Avem o gigacalorie exagerat de nesimţită. Solicitarea noastră de scădere a preţului la gigacalorie se baza pe faptul că autorităţile locale, neîndeplinindu-şi obligaţiile prevăzute de legea 51/2006 a serviciilor de utilităţi publice – eficientizare, modernizare – sunt responsabile de preţul aberant al gigacaloriei. În acest context, până la producerea efectelor în preţul de cost al strategiei energetice actuale (2009), considerăm că trebuie să se subvenţioneze preţul local, populaţia neputând deconta la nesfârşit erorile autorităţilor locale”, a declarat ieri vicepreşedintele ULALA, Vasile Arion.
Reabilitarea termică, sub lupă
Reprezentanţii ULALA au subliniat faptul că „este imoral şi nedrept să plătim o gigacalorie mărită cu 20 lei, de la 187 lei la 207 lei, ca sursă de finanţare a primăriei pentru procentul ei de participare de 30% la programul de reabilitare termică”. Vă reamintim, ca motivaţie pentru scumpirea gigacaloriei de anul trecut, primăria a subliniat necesitatea constituirii fondului pentru cofinanţarea reabilitării termice a blocurilor din Arad. Vasile Arion a subliniat că „este incorect ca 1.600 de asociaţii să susţină 42 de asociaţii care au intrat în programul de reabilitare. Mai mult, programul care trebuia să se termine în 2009, pentru asociaţiile intrate în program, am înţeles că se va prelungi până în 2011. În Timişoara s-au terminat într-un singur an 49 de blocuri”.
3.300 de semnături
Campania de strângere de semnături împotriva scumpirii preţului la gigacalorie (printre altele) a avut deja succes. Potrivit informaţiilor furnizate de Dan Artimon, „s-au strâns deja circa 3.300 de semnături. Campania va continua şi săptămâna viitoare”.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!