Programul a început cu rostirea rugăciunii şi cu invocarea binecuvântării pentru buna desfăşurare a consfătuirii, la care au fost prezenţi 12 preoţi din oraş. Apoi, Pr. Ioan Tulcan a salutat şi a mulţumit preacucernicilor preoţi pentru interesul arătat faţă de această iniţiativă, recomandând ca toate temele ce vor fi prezentate în anul acesta şi dezbaterile aferente acestora să fie legate de ceea ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât pentru 2011, anume Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii.
Tot sfinţia sa a continuat cu susţinerea disertaţiei configurate sub ideea unui scurt excurs teologic asupra Tainei Botezului şi Tainei Cununiei. Pentru început, au fost reliefate câteva dintre coordonatele teologice generale ale Sfintelor Taine ale Bisericii, descrise ca „mărturii ale iubirii lui Dumnezeu faţă de neamul omenesc”: cea hristologică, triadologică şi antropologică. După acest preambul a urmat prezentarea câtorva idei legate de subiectul abordat.
Legat de Taina Botezului, referentul a circumscris câteva note definitorii ale acesteia: eclesialitatea sa, implicaţiile morale ale Botezului în viaţa personală şi familială, precum şi importanţa botezării copiilor, după cum dă mărturie concretă şi fermă textul Sfintei Scripturi. Nu a fost trecut cu vederea nici interesul ce trebuie să-l evidenţieze preotul paroh pentru „continuitatea ce trebuie să existe între momentul Botezului şi existenţa ulterioară a pruncului, adolescentului şi adultului, pentru ca să nu se mai perpetueze situaţii binecunoscute, în care se poate observa o ruptură la nivel moral între ceea ce s-a primit prin Taină şi viţa moral-religioasă următoare”.
Cât priveşte Taina Cununiei, autorul a menţionat în faţa audienţei experienţe pastoral-misionare şi omiletice proprii, prin care arată tinerilor ce se cunună faptul că „mirii trebuie să slujească lui Dumnezeu şi familiei precum preotul slujeşte la altar. Tocmai de aceea este necesară pregătirea catehetică a acestora înainte de cununie cât şi urmărirea lor după aceea, ca să preîntâmpinăm mulţimea de probleme cu care se confruntă familia creştină astăzi, care a dus la creşterea îngrijorătoare a ratei divorţurilor în societatea românească”.
A luat cuvântul şi PC Părinte dr. Nicu Breda, Protopopul Aradului şi cadru didactic la Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea” din Arad, care a mulţumit la rându-i organizatorilor pentru invitaţia de a participa la această întrunire, evidenţiind „urgenţa şi necesitatea uniformităţii în slujirea liturgică a Sfintelor Taine a Botezului şi a Cununiei de către confraţii preoţi, preoţii din oraş fiind consideraţi de către cei din mediul rural ca etalon înspre aceasta, precum şi recomandarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, pentru o mai mare preocupare faţă de fenomenul sectar”.
Discuţiile următoare referatului au vizat posibile strategii pastorale pentru protejarea familiei creştine în contemporaneitate, între acestea reliefându-se o grija ce trebuie avută în vedere de către preoţii parohi, pentru catehizarea pruncilor şi a tinerilor anterioară şi posterioară oficierii acestor Sfinte Taine. Deodată cu acestea s-a amintit şi de atenţia ce trebuie acordată căsătoriilor mixte şi respectarea legislaţiei bisericeşti în vigoare privitoare la divorţaţi. Unul dintre participanţi, PC Pr. Nicolae Marcu de la Parohia Arad – Micălaca Nouă, a avansat propunerea, îmbrăţişată de asistenţă, de a edita un ghid catehetic sintetic pentru Botez şi Cununie, care să fie înmânat, în primul rând, credincioşilor care solicită aceste Taine.
S-au stabilit şi câteva aspecte tehnice privitoare la viitoarele întruniri. Astfel, s-a reiterat ca data obişnuită de reuniune să fie ultima joi a fiecărei luni. De aceea, au şi fost programate următoarele întâlniri lunare din primul semestru al acestui an: la Parohia Aradul-Nou pe data de 24 martie, la Parohia Arad-Centru pe 14 aprilie, la Parohia Arad-Gai pe 19 mai şi la Parohia de pe str. 6 Vânători în data de 30 iunie, întrunirile fiind organizate între orele 9.00 – 11.00.
Pr. Filip Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!