Organizată de Centrul Cultural Judeţean Arad şi coordonată ştiinţific de dr. Elena Rodica Colta, etnolog arădean, cea de-a VII-a ediţie a Taberei de cercetare etnografică, desfăşurată în zona Bata-Căpâlnaş-Chelmac, s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute.
Participanţi de prestigiu
La cercetarea de teren au participat mai mulţi specialişti de la patru prestigioase instituţii din ţară: dr. Narcisa Ştiucă, membră în Comisia Naţională a Patrimoniului Imaterial, conf. la Catedra de Studii Culturale a Facultăţii de Litere din Bucureşti, dr. Adelina Dogaru, etnolog şi drd. Cristian Muşa, coreolog la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” din Bucureşti, dr. Andreea Buzaşi, cercetător la Institutul de Studii Socio-Umane din Sibiu, dr. Andrei Milin, etnograf la Muzeul Satului Bănăţean Timişoara.
Cercetare pe teren
Ancheta de teren, desfăşurată vreme şase zile în satele Bata, Birchiş, Căpâlnaş şi Chelmac a urmărit mai multe direcţii de cercetare: date despre obiceiul Colindatul cu dube în satele Birchiş-Căpâlnaş, ca variante locale a Colindatului de ceată bărbătească, înscris în patrimoniul UNESCO; reconstituirea dansurilor locale; arhitectura tradiţională, portul, alimentaţia, ocupaţiile vechi din satul Chelmac, localitate până în prezent necercetată din perspectiva culturii tradiţionale; poveşti de vieţi, obiceiuri de familie şi calendaristice din Căpâlnaş şi Chelmac; olăritul în Birchiş; oieritul în Căpâlnaş. În cadrul interviurilor, au fost efectuate înregistrări audio şi video la care s-au adăugat şi numeroase fotografii martor.
Valorificat în publicaţii
„Întregul material – ne-a declarat dr. Elena Rodica Colta – urmează să fie prelucrat şi arhivat în Baza de date etnografice a CCJA. De asemenea, cercetătorii care au participat la tabăra etnografică din judeţul Arad, vor valorifica tematic, parte din materialele adunate, în publicaţii de specialitate cotate ISIS, pentru a face cunoscută în ţară şi în străinătate cultura tradiţională a părţii bănăţene a judeţului”.
„Colindatul cu dube”
Referitor la materialul adunat privind Colindatul cu dube, colectivul de cercetători intenţionează să scrie şi să publice în anul 2016 o carte, care să cuprindă descrierea obiceiului pe localităţi şi repertoriile de colinde ale satelor cercetate, însoţite de notaţie muzicală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!