Interviu JA. Acad. Mircea Ifrim, secretar general al Academiei de Științe Medicale din România, cadru didactic al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad
· Domnule Academician Mircea Ifrim, la sfârșitul anului trecut ați fost decorat, prin decret prezidențial, semnat de președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, cu Ordinul Național „Steaua României”. Ce ne puteți spune despre această distincție?
· Este cea mai înaltă decorație a României, înființată încă din anul 1877, odată cu Războiul de Independenţă. Ea reprezintă, după cum este scris în Decret, recunoașterea unei activități ştiinţifice de către președintele României, Traian Băsescu și de către primul ministru Victor Ponta, care contrasemnează acest Decret. Pentru mine a fost o surpriză deosebit de plăcută, în sensul că această recunoaștere consacră activitatea pe care o desfășor de peste 50 de ani în domeniul medical. În acelaşi timp, fiind cadru didactic al Universității de Vest „Vasile Goldiș” încă din anul 1994 și participând la nașterea acestei Universități independente, Universitatea Ecologică, consider că această distincție nu este ceva absolut personal, ci este legată și de activitatea pe care am dus-o în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, unde am beneficiat de toate condițiile pentru a putea desfășura cercetare ştiinţifică și o activitate fructuoasă cu studenții. Vă spun cu toată sinceritateaUniversitatea de Vest „Vasile Goldiş” îşi are partea ei în recunoașterea acestor merite.
· De când colaborați cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad?
· Conduc disciplina de anatomie încă din anul 1994, la patru ani după fondarea Universității de Vest „Vasile Goldiş”. M-am ataşat mult de Universitate și de activitatea de cercetare şi didactică, care nu este ușor de făcut, în condițiile în care am fost şi președintele Comisiei de Sănătate a Parlamentului timp de 8 ani de zile. Actualmente sunt conducătorul de facto al Academiei de Științe Medicale, fiind secretar general al acestei Academii. Lucrurile sunt complexe, dar în acelaşi timp îmi face mare plăcere să fac parte din corpul academic al Universităţii de Vest „Vasile Goldiș”, care este o instituție unde se dezvoltă cadre medicale bine pregătite. Se face o activitate de cercetare ştiinţifică deosebită în cadrul Institutului de Științe ale Vieții, unde fac parte din consiliul ştiinţific alături de dl. președinte al Universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, reprezentantul Academiei de Ştiinţe Medicale în cadrul Institutului. Domnul preşedinte Aurel Ardelean este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din anul 1994, iar eu sunt din anul 1991. În ceea ce privește, Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, acesta este dotat cu două microscoape electronice cu ultracentrifuge şi este acreditat pe platforma Academiei de Științe Medicale a României.
„Colaborarea cu președintele Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a fost una dintre cele mai fructuoase”
· Cum ați colaborat în această perioadă cu dl. președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”?
· Colaborarea mea cu președintele prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost şi este una dintre cele mai fructuoase și oneste, fiind un om care a manifestat întotdeauna deschidere. Am adus cadre de valoare și îl avem acum pe doctorul în anatomie Hațeganu, care este o personalitate cunoscută la nivel mondial, doamna dr. Stănescu care este o persoană deosebită, dr. Cris Precup, doamna dr. Frandeș, oameni de valoare pe care nu i-aș fi putut aduce, decât dacă aveam sprijinul total al conducerii Universității și al rectorului fondator, președintele Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
· Care este relația de colaborare cu doamna rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci?
· Cu doamna rector am o colaborare excelentă, întrucât o cunosc din vremea în care a debutat ca şi cadru didactic. Este opersoană deosebită, care înțelege problemele învățământului medical. De câte ori am avut probleme legate de disciplina de anatomie, activitatea de cercetare, sau colaborarea cu Academia de Științe Medicale, am găsit o deschidere și o înțelegere deosebită, fapt pentru care am o stimă și o considerație deosebită pentru dânsa.
· De-a lungul timpului, prin mâna dumneavoastră au trecut numeroase generații de studenți. Ce părere aveţi despre studenții Universității de Vest „Vasile Goldiș”?
· De la bun început, studenții Universității „Vasile Goldiș” n-au fost cu nimic mai prejos decât studenții altor universități. Cel puțin la disciplina mea.Notele se distribuie în aceleași procente ca și în cazul studenților de la alte universități. Ce pot să vă spun este că, în ultima vreme, ultimii trei-patru ani, calitatea studenților s-a ridicat foarte mult.Sunt surprinzătoare notele de 10 care sunt tot mai multe și avem documentele scrise pe baza cărora pot fi verificate. Nu sunt date din indulgență, ci pe cunoștințele acumulate de studenți. Ceea ce m-a bucurat și mai mult este că nu vorbesc așa numai despre studenții români, ci și despre studenții străini de la secția de limbă engleză și de limbă franceză. Într-adevăr, noi le-am pus la dispoziție manuale scrise în limba țărilor din care provin și sunt puține universităţi care şcolarizează studenți străini au reușit să facă acest lucru. Noi, la anatomie, dar și la biologie celulară, avem cărţi traduse atât în limba franceză, câtşi în limba engleză. De asemenea, lucrările practice se desfășoară foarte bine, deoarece a fost achiziționat echipament modern, care ajută foarte mult procesul de disecție, iar demonstrațiile se pot face mai bine, așa încât aș spune că suntem este o universitate, unde seriile de studenţisunt foarte bine pregătiţi. Avem o bază materială foarte bună, cu săli de disecție, mese de disecție, planșe, manuale, aparatură modernă, toate cu colaborarea dlui. Președinte, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și a doamnei Rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci. Nivelul cunoştinţelor acumulate de absolvenţii noştri este la fel cu cel al universităților de tradiție din România.
· Ați absolvit Facultatea de Medicină cu media generală 10. Mai sunt studenți care să termine cu media generală 10?
· Sunt absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti cu media generală 10 (zece), şef de promoţie, însă cred că avem şi noi astfel de studenţi. Nu am făcut o urmărire din acest punct de vedere, dar uitându-mă în carnetele de student, am văzut că mai există studenți care obțin numai note de 10.
„Fiecare este important la locul lui”
· Ați fost deputat în Parlamentul României pentru două mandate. Ce ne puteți spune despre activitate dumneavoastră parlamentară?
· Nu am făcut o activitate de partid în cadrul Parlamentului, ci am fost ambasadorul lumii medicale. De multe ori, eram întrebat din ce partid fac parte și răspundem că sunt din „Partidul Sănătății”. Am scris de curând o carte autobiografică -„Navigând pe furtună”, din care rezultă activitatea mea profesională și parlamentară. Am făcut foarte multe legi care sunt apreciate, cum ar fi Legea Medicinei Complementare, Legea profesiunii de medici și a echivalării în Uniunea Europeană, am oprit privatizarea Spitalului „Fundeni” şi a Fabricii de Antibiotice Iași, care este de o importanță strategică națională. Consider că mi-am făcut datoria în calitate de ambasador al lumii medicale și al sănătății umane în cadrul Parlamentului României.
· Ați elaborat peste 30 de legi din care 16 au fost promulgate, lucru extrem de important.
· Eu nu sunt de acord cu parlamentarii care se află sub urmărire penală, cu cei care nu iau cuvântul și nu fac nici o lege. Cred că societatea română se va maturiza din acest punct de vedere și va ajunge să aibă spiritul civic necesar. După părerea mea, pentru a fi în Parlament, trebuie să ai, în primul rând, o autoritate pe care ți-o dă cunoașterea profesiei, nu doar să fii figurant.
· Cum vedeți situația politică din România condusă de noul președinte Klaus Iohannis?
· Sunt o persoană mai puțin avizată momentan în ceea ce privește viața politică, întrucât fiind secretar general al Academiei de Științe Medicale, mă ocup mai mult de problemele de știință, programe, proiecte, colaborări internaţionale. Practic, nu mai sunt un politician activ, ci doar un simplu membru al Partidului Naţional Liberal. Revenind la întrebarea dumneavoastră, cred că România merge pe un trend progresiv. Spre deosebire de cei care cred că, din1990, în România s-au făcut numai lucruri rele, eu cred că s-au realizat și lucruri bune. Aș vrea să amintesc numai despre libertatea de exprimare, pe care nimeni nu o poate contesta în țara noastră, sau despre faptul că se poate circula în spațiul Uniunii Europene și în alte spații. Se poate și mai bine, dar vreau să cred că actualul președinte va duce înainte progresul țării. România va dăinui, chiar dacă nu este o mare putere economică, iar nivelul de trai este după cum îl știm, suntem totuși o putere culturală. Avem valori intelectuale foarte mari, cum ar fi Brâncuși, Cioran, Eugen Ionescu, medicul Hațeganu, chirurgul Toma Ionescu, academicianul Enescu, în domeniul de chirurgie estetică, academicianul Lascăr și mulți alții, iar din acest punct de vedere sunt optimist în ceea ce privește viitorul României. Depinde de noi, de toți, deoarece fiecare trebuie să avem spirit civic și coloană vertebrală. Dacă acestea vor lipsi, nu vor merge lucrurile spre bine. Dacă însă se va dezvolta spiritul civic și va progresa, categoric ne va merge mai bine. Apreciez foarte mult mass-media, care a realizat un lucru imens, prin aducerea la lumină a unor probleme importante ale României, care sunt convins că niciodată nu ar fi ieșit la suprafață fără presă. Însăși ființa umană este înclinată spre a nu face întotdeauna lucrurile cele mai bune.
· Vă rog să transmiteţi un mesaj arădenilor şi studenților Universității de Vest „Vasile Goldiș”
· Transmit tuturor studenților, arădenilor și întregii populații că drumul spre mai bine este cel în care respectăm cele 10 porunci pe care Dumnezeu i le-a dat lui Moise pe muntele Sinai. Dacă noi vom respecta cele 10 porunci şi vom fi conștienți de importanța lor și vom crede în adevăratul sens al Cuvântului și în Divinitate, totul va merge mai bine. A crede în Divinitate înseamnă a respecta cele 10 porunci, dar nu de fațadă.
· Domnule Academician Dr. Mircea Ifrim, vă mulţumesc pentru interviul acordat și vă doresc multă sănătate și putere de muncă în continuare.
Cercetare stiintifica deosebita la UVVG
„Studenții Universității de „Vasile Goldiș” nu au fost niciodată mai prejos decât studenții altor instituții de învățământ superior”
Trimite articolul
XCele mai citite știri
România
Accident cumplit, produs vineri seară, la Lugoj. Trenul care circula pe ruta București - Timișoara a lovit o mașină, șoferul acesteia murind.
Mapamond
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.
1
Local
ARAD. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara informează că, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul: Nădlac II PTF – A1 – A11 – Centura Arad - DN 7 – Ilia – A1 – A10 – Turda – A3 – Nădășelu – DN 1F – Cluj Napoca – Centura Apahida Vâlcele - DN 1C - DN 17 – Beclean – DN 17 – Centura Bistrița – DN 17 – Gura Humorului – Varianta de Ocolire Suceava – DN 2 – DN 28 – Târgu Frumos – DN 28 – DN 28D – DN 28 – DN 24B – Albița PTF.
România
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare, transmite AFP.
Local
Oraşul Pecica vrea să-şi creeze propriul serviciu de transport public local, cu autobuze electrice, pentru a lega principalele puncte de interes de pe cei 100 de kilometri de străzi, dar şi pentru a facilita deplasarea către zonele industriale şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat.
Local
Zeci de preşedinţi sau locţiitori ai acestora de la secţii de votare din judeţul Arad s-au retras de la alegeri.
2
Evenimente
Evenimentul este dedicat tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, iar în acest an, tema abordată este „Egalitatea de șanse și curajul de a fi diferit”.
1
Local
ARAD. Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re.
Citiți principiile noastre de moderare aici!