Societatea Română de Biologie Celulară, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi filiala Baia Mare a UVVG, Societatea Română de Biologie Celulară – Filiala Nord-Vest şi Universitatea Naţională din Ujgorod (Ucraina), au organizat, în perioada 11 – 14 iunie 2015, în sala de conferinţe a Hotelului Mara din Baia Mare, cel de-al VII-lea Congres Naţional cu participare internaţională şi cea de-a 33-a Sesiune Ştiinţifică Anuală a Societăţii Române de Biologie Celulară.
La importantul eveniment ştiinţific au participat d-na academician Maya Simionescu – preşedintele SRBC şi preşedinte al Congresului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi preşedinte al Filialei Arad a SRBC, Anton Rohian, prefectul judeţului Maramureş, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, prof. univ. dr. Gavril Ardelean –director Filiala UVVG și Filiala SRBC – Baia Mare, care a transmis mesajul d-nei prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector, prof. univ. dr. Igor Korol, prorector al Universităţii Naţionale din Ujgorod (Ucraina), cercetători, doctoranzi, postdoctoranzi, studenţi şi masteranzi.
La congres au fost înscrise peste 100 de lucrări și comunicări ştiinţifice, având ca autori cercetători din domeniul biologiei celulare din ţară şi străinătate (Ungaria, Ucraina, SUA și Germania), care au abordat teme de actualitate din domeniul biologiei și medicinei celulare.
D-na acad. Maya Simionescu, preşedintele Societăţii Române de Biologie Celulară, a subliniat: „Ne bucurăm de organizarea congresului, deoarece Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” dă o importanță serioasă acestui domeniu încercând să învețe studenții cât mai mult din secretele celulei. Studiul biologiei celulei va ajuta în viitor la rezolvarea multor probleme, care există în societate, cum ar fi în medicina, zootehnia, mediul, biologia plantei, care va ajuta agricultura etc. Tot ceea ce se va întâmpla în viitor se bazează pe cercetările care se vor face în domeniul nostru. Bunăstarea speciei umane depinde, până la urmă, de cercetare”.
„Tematica Congresului Societăţii Române de Biologie Celulară din acest an a fost una diferită față de anii trecuți, mai ales prin faptul că a fost organizat la împlinirea vârstei de 25 de ani de existență a Universităţii noastre, care a cuprins o serie de ramuri noi, în portofoliul biologiei celulare și moleculare, abordate la ora actuală pe plan internațional. Programul Congresului a cuprins trei simpozioane generale: (Medicină Regenerativă și Translațională; Nanoştiinţe și Nanobiotehnologii; Various), patru minisimpozioane pentru doctoranzi și postdoctoranzi: „Importanța predării biologiei celulare în universitate: metode și impact”, „Clasic şi modern în studiul rezistenţei microbiene la antibiotice în mediul înconjurător”, două sesiuni de postere (66 exponate), lansare de cărţi: Corneliu Tarba – „Pulbere de stele: ipoteze şi teorii privind originea vieţii pe Pământ”; Aurel Ardelean – „Biologia moleculară în medicină”, prezentare de echipamente şi reactivi de laborator de către firmele din domeniu și o întâlnire a d-nei academician Maya Simionescu cu elevii din licee cu tema „O oră de ştiinţă pentru elevi. O călătorie în lumea celulelor”. Societatea Română de Biologie Celulară și Moleculară, care poartă numele fondatorului – academicianul Nicolae Simionescu, a fost reînscrisă în documentele juridice și îşi continuă activitatea în domeniul cercetării, sub președinția d-nei academician Maya Simionescu, cu bune rezultate. Congresul SRBC este una dintre cele mai însemnate manifestări ştiinţifice din România, cu participare internaţională”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi preşedintele Filialei SRBC Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!