ARAD. Investim mai nimic în cercetare – dezvoltare, în ciuda faptului că suntem unul dintre judeţele cu cele mai bune rezultate economice din regiune. Un raport din 2013, întocmit de Regiunea Vest, plasează judeţul Arad pe penultimul loc din regiune în ceea ce priveşte sumele cheltuite pentru cercetare-dezvoltare, pe cap de locuitor.
Deşi stăm bine, ca judeţ, la producţie industrială, avem o balanţă comercială pozitivă (exporturi mai mari decât importuri), salariul mediu a crescut uşor, iar contribuţiile Aradului la bugetul consolidat au fost mai mari, competitivitatea economiei ar putea avea de suferit. Pentru că lipseşte viziunea de viitor. Pentru că, deşi performanţa în activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare are ca efect imediat creşterea competitivităţii economiei şi a calităţii vieţii, aceasta este ignorată.
În Arad, „unităţile de cercetare sunt predominante în: construcții și material rulant, sectorul vinului şi creşterea bovinelor”, se precizează în raport. Cheltuilelile din sectorul Cercetare – Dezvoltare – Inovare (CDI) sunt doar de 0,04% din Produsul Intern Brut al Aradului, fiind calculate la suma de 19 lei pe cap de locuitor!
Asta, în condiţiile în care în Timiş se alocă de 7 ori mai mulţi bani cu această destinaţie. În ceea ce priveşte personalul ocupat în CDI, acesta este 0,37% din totalul forței de muncă ocupate în judeţ.
Mai puţini bani decât în Arad se alocă doar în județul Caraș‐Severin. Cheltuielile sunt de 0,03% din PIB, mai exact 4 lei pe cap de locuitor. Banii sunt folosiţi aici în unităţi de cercetare în inginerie mecanică, cultivarea fructelor şi creşterea ovinelor. Personalul ocupat în CDI reprezintă 0,11% din totalul forței de muncă ocupate.
Hunedoara ne-a depăşit simţitor, la acest capitol. Ca „scuză” este faptul că banii sunt folosiţi aici în unități de cercetare predominante în minerit şi securitatea mineritului.
Cheltuielile interne brute pentru cercetare‐dezvoltare pe cap de locuitor, în Hunedoara, sunt de 30 lei – 0,11% din PIB. Personalul ocupat în CDI este de 0,22% din totalul forței de muncă ocupate.
În Timiş, cheltuielile interne brute pentru cercetare – dezvoltare sunt de 135 lei pe cap de locuitor, de şapte ori mai mari decât în Arad. În judeţul vecin „sunt concentrate majoritatea unităţilor de cercetare ale regiunii: sudură şi testarea materialelor, chimie şi electro‐chimie, fizică, silvicultură, construcţii, sănătate publică, maşini hidraulice, agricultură, medicină, ştiinţe sociale”. Se consumă, astfel, 0,31% din PIB în acest sens. 0,88% din totalul forței de muncă ocupate în judeţ lucrează în cercetare – dezvoltare.
Fără modificări
În ultimii ani, potrivit datelor statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică, sumele de bani alocate la nivel naţional pentru cercetare au rămas cam aceleaşi, variaţiile anuale fiind de mai puţin 0,02%. Anual, se cheltuie, la nivel naţional, aproximativ 2.872,7 milioane lei cu această destinaţie şi îşi desfăşoară activitatea în cercetare – dezvoltare doar puţin peste 42.000 de salariaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!