O delegaţie a Universitătii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a participat, zilele trecute, la conferinţa de deschidere a proiectului finanţat în cadrul Programului de Cooperare transfrontalieră Romania-Ungaria „Cercetări privind dezvoltarea unor nanoparticule hepatoprotectoare de Sylibum marianum cu biodisponibilitate crescută”, în parteneriat cu Universitatea din Debrecen (Ungaria).
Lansarea proiectului a avut loc în Aula Academiei de Stiinte Ungare din Debrecen (Ungaria) şi se se va derula pe o perioadă de 18 luni, având o finanţare totală de 383.215 euro.
Din conducerea proiectului fac parte prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, expert în botanică farmaceutică, prorector Gavril Ardelean, expert în fiziologia animală, iar conf. univ. dr. Anca Hermenean este coordonatorul proiectului pentru UVVG. Universitatea din Debrecen este reprezentată de prof. univ. dr. Vecsernyés Miklós, decanul Facultatii de Farmacie, expert în tehnică farmaceutică, prof. Univ. dr. Miklós Zsuga şi prof. univ. dr. Sandor Keki – experţi în chimie aplicată.
Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad a fost reprezentată de nouă cadre universitare şi 10 studenţi
Conf. univ. dr. Anca Hermenean ne-a declarat că participanţii au relevat importanţa cercetărilor care se vor întreprinde în cadrul acestui proiect pentru domeniul nanobiologiei şi nanomedicinei, un domeniu prioritar de cercetare al Uniunii Europene. „Cercetările complexe comune care se vor realiza de către cercetătorii maghiari prin departamentul de farmacie şi chimie aplicată şi cercetătorii români din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” vor putea să ducă la obţinerea de noi produse farmaceutice lipsite de efecte adverse, cu scopul de a proteja ficatul de acţiunea unor xenobiotice, inclusiv consumul de medicamente.
Acest proiect este valoros pentru Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, prin prisma domeniului de cercetare abordat, prin colaborarile iniţiate cu colectivele de cercetători ale Facutăţilor de Farmacie şi Chimie Aplicată ale Universităţii din Debrecen, prin ţintele ştiinţifice înalte propuse, respectiv brevetarea acestor produse farmaceutice, publicarea a peste 6 articole ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi străinătate cu factor de impact, teze de licenţă, masterat şi doctorat din subiectul proiectului şi nu în ultimul rând trainingul a peste 10 studenţi într-un domeniu de vârf al cercetărilor bio-medicale cu caracter aplicativ”.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!