ŞEITIN. La sfârşitul lunii decembrie a anului trecut vă anunţam faptul că fostul viceprimar din Şeitin, fostul administratorul public şi secretarul comunei, au semnat, de capul lor, un acord în baza căruia utilajele companiei Panfora Oil & Gas vor putea intra pe drumurile agricole pentru a efectua măsurători în subteran, în ideea de a identifica posibile resurse petroliere. Asta chiar dacă toate celelalte oraşe şi comune din judeţ au decis să supună votului consiliilor locale acea solicitare de la Panfora. Şi au solicitat votul consilierilor pentru că aşa este legal. Niciun oraş şi nicio comună din judeţ nu a permis utilajelor să efectueze acele măsurători, după votul consilierilor. Aşa că Şeitinul a rămas singura comună care, prin câteva semnături, a făcut „jocul” companiei petroliere. Ulterior, după ce intenţiile celor de la Panfora au ajuns în presă, la Şeitin s-a încercat operaţiunea „curăţenia”. Practic, albirea tuturor celor care au decis să îşi pună iscălitura pe acordul respectiv. Numai că această „curăţenie” nu a fost girată de către consiliul local al comunei, mai ales că cei de la Panfora au anunţat că numai o instanţă poate să anuleze un act administrativ care a produs deja efecte. Prin prisma tuturor celor întâmplate mai sus, la organele de cercetare penală a fost depusă o plângere pentru abuz în serviciu. Iar poliţiştii au început deja cercetările şi au început să ia declaraţii celor implicaţi.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad ne-au declarat faptul că, într-adevăr, există un dosar în lucru, privind abuzul în serviciu, iar cercetările se desfăşoară sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad. Dar acestea au fost toate informaţiile pe care le-am primit.
Totuşi, pe surse, am reuşit să aflăm faptul că, deocamdată, cercetările se efectuează in rem. Mai precis, se cercetează fapta, dar nu există încă suspecţi, doar martori. Însă aceleaşi surse ne-au mai declarat faptul că dosarul i-ar viza, în final, pe primarul comunei, Mircea Totorean, pe fostul viceprimar, Andrei Dănilă, devenit, între timp, administrator public al comunei, şi pe secretarul primăriei, Ilie Mărienuţiu. Chiar dacă nu a semnat el acel acord, primarul Totorean ar fi ştiut de existenţa lui şi, chiar mai mult, potrivit informaţiilor noastre, i-ar fi solicitat fostului viceprimar, lui Andrei Dănilă, să îşi pună semnătura pe document. Mai departe, secretarul comunei, cel care trebuie să vegheze la legalitatea tuturor documentelor emise de primărie, ar fi pus semnătura de legalitate pe acord, chiar dacă actul era ilegal, trebuind să fie adoptat de consiliul local, nu eliberat pe baza unor semnături.
Cercetările sunt încă la început, dosarul penal fiind înregistrat cu data de 18 martie 2021. În funcţie de rezultatele cercetărilor, vom reveni cu noi informaţii.
Trimite articolul
XCu adică în rem ca e clar cine sunt autorii?