Evenimentele comemorative vor începe vineri, 13 septembrie, de la ora 10:30, cu comemorarea eroilor căzuți în localitățile Ghioroc și Miniș, ce va avea loc la Biserica Ortodoxă Miniș. Va fi oficiată o slujbă de pomenire, urmată de o depunere de coroane la troița eroilor și vizionarea filmului „Eroii de la Păuliș”. La ora 10 va începe și Marșul Eroilor de la Păuliș, pe itinerariul următor: sediul fostei Școli de Subofițeri în Rezervă Radna – Cimitirul Eroilor Radna – Muzeul Militar Păuliș – Monumentul Păuliș. Lung de 12 kilometri, marșul va avea o pauză cu punct de hidratare la Muzeul de la Păuliș, unde vor fi și vizitate expozițiile. Seara, de la ora 19:00, în Piața Catedralei din municipiul Arad, va fi organizat concertul „Eroi sunt încă!”. Va fi vizionat filmul „Eroii de la Păuliș”, iar apoi vor urca pe scenă Corala Preoților Arhiepiscopiei Aradului, Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigada 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, iar apoi soliștii Nicolae Furdui Iancu și Mariana Anghel. La finalul spectacolului va avea loc retragerea cu torțe a unităților militare și instituțiilor din garnizoană.
Sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 10 vor fi depuse coroane și jerbe de flori la bustul căpitanului erou Ioan Fătu, de la Păuliș. De la 10:30 va fi inaugurat muzeul „Păuliș – Nici pe aici nu se trece!”, iar de la ora 11 va fi oficiată o slujbă de pomenire a eroilor, la Biserica Ortodoxă Păuliș. De la ora 11:30 va fi oficiat un serviciu religios cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Cimitirul Eroilor din Radna.
Evenimente la Monumentul Eroilor
Începând cu ora 12:30, la Monumentul Eroilor de la Păuliș va avea loc un ceremonial religios și militar cu prezentarea onorului. Va fi intonat Imnul Național al României, urmat de ceremonialul religios ce va fi oficiat de Înalt preasfințitul Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Vor urma alocuțiuni ale oficialităților și ceremonia unor distincții urmașilor veteranului Nicolae Streian și infirmierei Elene Chiriță – diplomele Asociației Astra Arădeană. Elevii Școlii Generale Păuliș și ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” vor oferi apoi un moment artistic ce va cuprinde cântece patriotice, versuri și un recital de nai. După ceremonia depunerii de coroane, va avea loc o defilare a militarilor unităților din județul Arad și un survol al elicopterelor de la Baza Aeriană Timișoara. Pe toată durata evenimentelor de sâmbătă, Retromobil Club România va expune autovehicule militare și de epocă în spațiul din fața monumentului de la Păuliș.
Luptele din 1944
Lupta de la Păuliș a reprezentat o luptă dusă pe valea Mureșului în perioada 13-20 septembrie 1944 pe linia de front Cladova-Păuliș-Miniș-Ghioroc-Cuvin, între trupe ale Axei – aflate în atac și trupe ale Armatei Române – aflate în apărare. Timp de o săptămână, trupele române au rezistat – beneficiind și de suport aerian sovietic, unui inamic superior atât ca număr cât și ca tehnică de luptă, după care inamicii a fost respinși, tot cu ajutor sovietic, peste frontiera de vest. Conform Wikipedia, în urma luptelor de la Păuliș au murit 376 de militari români și 919 ai Germaniei și Ungariei.
Monumentul de la Păuliş
La trei decenii după luptele de pe valea Mureşului, pe locul în care, în septembrie 1944, forţele militare române au oprit înaintarea trupelor hortyste spre Transilvania, a fost ridicat un monument în memoria ostaşilor căzuți. Lucrarea a fost realizată de arhitectul arădean Miloș Cristea, în colaborare cu sculptorii arădeni Emil Vitorel și Ionel Muntean. Clasat ca monument istoric, acesta a fost construit după organizarea unui concurs național și a fost distins cu Premiul Uniunii Arhitecților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!