Cererea de lemn de foc a explodat, în ultimele luni, în judeţul Arad, dar cantităţile sunt limitate, similare cu cele din anii trecuţi. Preţurile au crescut atât la stat cât şi la comercianţii privaţi şi sunt mai mari cu până la 40%.
Preţurile la stat
Direcţia Silvică Arad gestionează aproximativ 48 la sută din suprafaţa forestieră a judeţului, care are peste 200.000 de hectare. Restul pădurilor sunt private sau ale primăriilor.
Potrivit Direcţiei Silvice, preţurile stabilite în această toamnă pentru lemnul de foc sunt mai mari, iar volumul disponibil la valorificare este de 3.500 – 4.000 de metri cubi pe lună, similar cu cel din anii trecuţi. Scumpirile sunt în procente diferite, în funcţie de zona în care ocoalele îşi desfăşoară activitatea. Astfel, preţul unui metru cub de lemn de foc din esenţe tari (cele mai căutate) în zona de deal-munte este de 280 lei (TVA inclus) dacă este cumpărat direct de la drum sau 340 de lei dacă este ridicat din depozit. Aceste preţuri sunt mai mari cu 25% faţă de anul trecut.
La ocoalele silvice din zona de câmpie, preţurile au crescut cu 40% în ultimul an. Un metru cub de lemn din esenţă tare costă 300 de lei la marginea drumului sau 360 lei dacă este cumpărat din depozit.
Lemnul de foc vândut de ocoalele de stat din Arad este în proporţie de 83% din esenţe tari, în timp ce 10% reprezintă esenţe moi iar 7% răşinoase. Aceste sortimente sunt mai ieftine cu 30-40% faţă de esenţele tari.
Dublu la privaţi
Mulţi dintre cumpărători sunt firme sau particulari care revând lemnul către populaţie, însă preţul la consumatorul final este dublu. În pieţele de profil din judeţ sau în anunţurile din mediul online, un metru cub de lemn de foc din esenţă tare are preţuri cuprinse între 650 şi 750 de lei. Majoritatea vânzătorilor pun la dispoziţie la aceste preţuri trunchiuri de 2 – 3 metri, care apoi trebuie tăiate şi crăpate de către clienţi. În puţine cazuri, preţul afişat de 700 – 750 de lei metrul cub este pentru lemne gata tăiate şi crăpate.
La metrul ster, lemnul netăiat se vinde cu 350 – 400 de lei, iar dacă este tăiat, cu circa 500 de lei.
Aceste preţuri de la particulari sunt cu 20% mai mari faţă de anul trecut.
„Nu facem faţă cererii”
Comercianţii arădeni spun că cererea de lemne de foc este cu mult peste ofertă, ceea ce a condus la ridicarea preţurilor. Ei invocă şi preţurile mai mari la motorină pentru scumpirile pe care le-au aplicat.
„Foarte mulţi au trecut de la centrale pe gaz la centrale pe lemne, în această vară. Clienţii mei spun că se tem de facturile la gaz sau că nu vor avea presiune la gaz din cauza războiului din Ucraina. Anul acesta am vândut cel mai mult din ultimii 10 ani, mulţi clienţi m-au căutat încă din primăvară. Nu facem faţă cererii, pentru că nu găsim nici noi lemn pe piaţă. La ocoalele silvice se vând cantităţi limitate”, spune un comerciant din Arad, care afişează în anunţul său online un preţ de 680 de lei pe metrul cub de buşteni.
„Am mărit preţurile faţă de anul trecut pentru că motorina e mult mai scumpă. Toate s-au scumpit, noi profit facem mai puţin decât în alţi ani, chiar şi cu preţurile actuale”, spune un alt comerciant pe care l-am sunat după ce a publicat un anunţ pe un site specializat.
Brichete şi peleţi
Mulţi arădeni folosesc combustibili alternativi, precum brichete sau peleţi, însă şi în aceste cazuri preţurile au explodat. În magazinele de bricolaj sau la comercianţii privaţi, brichetele se vând în general la pachete de 10 kilograme şi costă între 20 şi 27 de lei. Asta înseamnă aproape dublu faţă de toamna anului trecut. La particularii care vând la tonă, brichetele costă de la 1700 la 2200 de lei tona, în funcţie de puterea calorică.
Peleţii se vând de regulă la saci de 15 kilograme şi costă între 37 şi 50 de lei.
Trimite articolul
XPutin i de vina!!!
Si cei de la bloc ?
Fac foc pe balcon si joaca tontoroiul in jurul lui
.
Mai pot dormii toti membrii familiei in bucatarie langa aragaz.
Cei mici fac nani pe masa ca e mai sus si mai cald.
Pentru ponturi astept donatii la 088………..
Sunteti total depăşiţi: tona de lemne de foc la firma dintre Ghioroc şi Sâmbăteni 640 lei cu transport.