Începând de la 1 ianuarie 2024, se acordă un nou beneficiu de asistență socială – venitul minim de incluziune (VMI) – care va înlocui venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF). „Venitul minim de incluziune se acordă familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, conform Legii nr.196/2016” – transmite Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) Arad.
În perioada 4 – 22 decembrie 2023, se vor prelua cererile pentru acordarea noului tip de ajutor. Toți beneficiarii de venit minim garantat și alocația pentru susținerea familiei sunt îndrumaţi să depună cereri specific noului tip de beneficiu, prezentându- se la sediul DAS Arad, sau să le trimită on- line.
Condiții
Pentru a putea beneficia de VMI, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: ·să aibă domiciliul/reședința sau, după caz, trăiesc pe raza municipiului Arad; ·în cazul persoanelor singure, în vârstă de până la 65 de ani, să obțină un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu 275 lei; ·în cazul persoanelor singure, în vârstă de cel puțin 65 de ani, să obțină un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu 400 lei; ·în cazul acordării ajutorului pentru familia cu copii, venitul net ajustat să fie de până la 700 lei; ·să nu dețină bunurile mobile și imobile care conduc la excluderea acordării acestui ajutor conform Anexei nr.4 din Normele metodologice nr.1154/18.09.2022.
„DAS Arad va analiza documentele depuse/transmise, iar în funcție de situație se vor realiza anchete sociale pe teren la domiciliul/reședința/locuința declarată” – informează reprezentanţii instituţiei.
Cuantumul VMI
Venitul minim de incluziune are două componente: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.
Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a VMI, va fi de 275 de lei/ lună/membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/lună.
În cazul celei de-a doua componente a VMI, ajutorul pentru familia cu copii, valoarea se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile și numărul de copii, iar cuantumul maxim este de 480 de lei.
„Beneficiarii pe componenta de ajutor de incluziune vor avea obligaţia de a efectua munci în folosul comunităţii” – atenţionează DAS Arad. Totodată, beneficiarii de componenta de ajutor de incluziune beneficiază de asigurare medicală şi asigurarea locuinţei PAID.
Documentele
Formularele tip, precum și lista completă, detaliată, cu documentele care trebuie atașate la cerere sunt disponibile: ·în format tipărit, la sediul DAS Arad (Calea Radnei nr.250), începând cu 4 decembrie, în timpul programului de lucru (luni-joi, între orele 8:00–16:30 şi vineri, între orele 8:00–14:00); ·pe site-ul DAS Arad (www.dasarad.ro).
Documentele se transmit/depun: ·la ghișeu, la sediul DAS Arad (Calea Radnei nr.250), de luni până joi, între orele 8:00–16:30, şi vineri, între orele 8:00–14:00; ·online, pe adresa de e-mail: social@dasarad.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!