La termenul de luni, 8 august, care a avut loc la Tribunalul Arad, avocaţii medicului psihiatru Delia Podea au formulat în numele clientei lor o serie de cereri în ceea ce priveşte „prelungirea datei până la care se pot formula excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a probelor şi actelor de urmărire penală”. Ceea ce înseamnă că, prin excepţiile ce vor fi invocate privind probele sau actele de urmărire penală, apărătorii medicului pot produce surprize în acest dosar. Spre exemplu, într-un alt dosar, aflat tot pe masa judecătorilor Tribunalului Arad, în care doi agenţi de la Biroul Rutier Arad au fost trimişi în judecată, avocatul a solicitat „excluderea din probatoriu a unei înregistrări efectuate în mediu ambiental şi a procesul verbal de redare a acestor convorbiri puse la dispoziţia organului de urmărire penală de denunţător”. Cerere aprobată de tribunal şi susţinută şi de Curtea de Apel Timişoara.
În ceea ce priveşte solicitările, instanţa a stabilit că „termenul stabilit pentru formularea excepţiilor este data de 31 august, cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare”. Delia Podea se află momentan în arest la domiciliu până la data de 24 august.
Studii pe pacienţi!
Potrivit procurorilor Secţiei de urmărire penală din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, „în perioada 2014 – mai 2016, cu ocazia derulării a 10 studii clinice, în care era investigator principal, inculpata Podea Delia-Marina, fără consimţământul informat al subiecţilor, a consemnat în documentele medicale întocmite, personal sau prin intermediul subinvestigatorilor, aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic şi simptomatologie, starea de sănătate a pacienţilor, prezenţa la vizitele de studiu, tratamentul de urmat şi efectele acestuia, cauzând un prejudiciu fiecărei persoane juridice implicate, precum şi pacienţilor”. În perioada august 2014 – aprilie 2016, inculpata a efectuat consemnări medicale necorespunzătoare adevărului în registrele de consultaţii de la cabinet sau în foile de observaţie, consemnări în fals referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul de urmat (21 de mențiuni), fapta sa întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (45 de consultații medicale fictive). De asemenea, în perioada august 2014 – mai 2016, inculpata a folosit, anexând la dosarele de studii clinice ale pacientului copii de pe înscrisurile falsificate pentru a fi îndeplinite criteriile de includere pe studiu şi pentru a fi prezentate monitorilor cu ocazia vizitelor de monitorizare (53 acte de uz de fals)”.
Şapte infracţiuni
Medicul arădean este acuzat de comiterea a şapte infracţiuni: abuz în serviciu în formă continuată (10 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (8 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (45 acte materiale), uz de fals (53 acte materiale), luare de mită în formă continuată (23 acte materiale), abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (7 acte materiale).
Citiți principiile noastre de moderare aici!