Este cel mai bun loc de „muncă”, iar banul se pune pe ban mai abitir dacă ai imaginație și dintr-o dată faci să îți dispară o mână sau un picior. Este vorba de fenomenul cerșetoriei, care în ultimii ani ne-a umplut străzile, parcurile, piețele și intrarea în biserici. „Feriți-vă de cerșetori; adevărata sărăcie nu iese pe stradă!”, este sloganul celor de Poliția Locală Arad, care au adoptat maxima lui Honore de Balzac, în campania inițiată pentru stoparea cerșetoriei, fenomen întreținut constant de arădeni.
Fără picior în tramvai
Iată un exemplu recent în care întinsul mâinii este mai oportun decât munca oferit de un tânăr de 24 de ani, adică apt de muncă. Polițiștii locali arădeni l-au depistat joi, 28 ianuarie, într-un tramvai de pe raza municipiului pe Mărcuț Petrișor Țurcă, de 24 de ani, din Sălaj, care poza într-o persoană lipsită de unul dintre picioare. Polițiștii locali însă au depistat repede că este un fals handicap, piciorul fiind îndoit și înfășurat în așa fel încât să se poată crede că nu există de la genunchi în jos. Persoana a fost identificată și amendată și sfătuită să se întoarcă în localitatea sa de domiciliu.
Stoparea cerșetoriei
„Noi acționăm mereu pentru stoparea fenomenului cerșetoriei, dar atâta timp cât nu suntem susținuți de toți locuitorii orașului, care ar trebui să conștientizeze că nu trebuie să le ofere în continuare bani cerșetorilor, șansele de succes deplin sunt mult scăzute. Cerșetorii vor rămâne pe străzi atâta timp cât li se dau bani. Facem, pe această cale, încă un apel la rațiunea arădenilor, rugându-i să conștientizeze faptul că nici o acțiune a poliției nu va fi eficientă întru totul, atâta timp cât ei înșiși nu conștientizează că tocmai mărunții oferiți zilnic cerșetorilor îi mențin pe aceștia pe străzi. Cu siguranță, dacă nu ar primi nici un leu, ar dispărea definitiv”, a declarat Viorica Graur, director general al Poliției Locale Arad.
Cerșetori falși
Polițiștii locali, prin activitatea specifică pe care o desfășoară, demască aproape lunar câte un fals cerșetor, care, din punct de vedere medical, nu se poate încadra sub nici o formă în categoria persoanelor cu dizabilități. „Aceștia însă, lipsiți de scrupule, își truchează starea fizică, pozând constant în persoane fără membre superioare sau inferioare sau cu alte grave handicapuri. Problema este cu atât mai serioasă cu cât arădenii se milostivesc de acești paria și le oferă diverse sume de bani. Cetățenii trebuie să știe că atunci când oferă bani persoanelor de care li se face milă, nu întrețin doar falșii cerșetori, ci întrețin și (ne)munca. Unii dintre cei care imploră mila publicului sunt apți de muncă și ar putea oricând să câștige niște bani lucrând. Nu o fac însă, preferând calea mai ușoară.”, a concluzionat Viorica Graur.
Patrule prin oraș
Este drept că foarte mulți arădeni în speranța unei ajutor divin întind o bancnotă de 1 leu, sau poate chiar mai mult. Dar, la fel de adevărat este că în acest moment nu există pârghii legale pentru a rezolva acest fenomen. Poate ar trebui ca zonele binecunoscute în care cerșetorii se adună să fie patrulate de polițiști. Măcar așa de început pentru a-i dispersa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!