ARAD. În ultimii doi ani, numărul persoanelor care cerșesc în principal în zonele centrale ale municipiului a crescut simțitor, unii dintre cei care apelează la mila publicului devenind din ce în ce mai agresivi cu trecătorii, fapt semnalat în repetate rânduri de arădeni.
Mai ales pe timp de vară, Direcția Generală Poliția Locală a suplimentat patrulele pedestre în zonele cele mai frecventate de oamenii străzii, cum ar fi strada Mețianu, zona Boul Roșu, Lacul Pădurice, dar și pe Bulevardul Revoluției.
Diminuarea fenomentului este, însă, un proces extrem de anevoios, mai ales că mulți dintre cei care cerșesc pe domeniul public provin din alte județe. Periodic, ei sunt trimiși în județele de domiciliu, fără a avea garanția că nu se întorc din nou în Arad.
Aplicarea de amenzi este și ea mai mult o procedură simbolică, întrucât acestea rămân neachitate, în 99 la sută dintre cazuri.
1000 de sancțiuni pentru cerșetorie
Potrivit bilanțului pe anul 2022, transmis de Direcția Generală Poliția Locală, în domeniul ordinii publice, polițiștii locali au acționat conform atribuțiilor specifice, pentru depistarea și sancționarea persoanelor care încalcă normele legale, cele mai multe amenzi aplicându-se pentru situațiile prevăzute de Legea 61/1991 care prevede sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Astfel, pe parcursul anului 2022, au fost sancționate 3.037 de fapte care încalcă normele de conviețuire socială, mai sus menționate, totalizând 971.615 de lei. Cele mai multe procese-verbale – 1.044 – au fost întocmite de polițiștii locali pe numele persoanelor care au apelat în mod repetat la mila publicului.
Prostituție și alcool
Pe locul doi ca număr de amenzi aplicate anul trecut se situează “atragerea de persoane în vederea practicării de raporturi sexuale pentru a obține foloase materiale. Au fost sancționate 839 de astfel de cazuri. Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice a dus la sancționarea a 639 de persoane. “Au mai fost sancționate 515 persoane care au săvârșit în public fapte, acte sau gesturi obscene, au solicitat intervenția organelor specializate fără motiv întemeiat, au lăsat în libertate ori fără supraveghere animale care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri, au provocat ori au participat efectiv la scandal în locuri sau localuri publice, au tulburat liniștea locuitorilor și locatarilor, au refuzat să se legitimeze în fața organelor însărcinate cu menținerea ordinii publice, împiedicându-le să-și exercite sarcinile de serviciu, au îndemnat minorii la săvârșirea unor contravenții”, mai spun cei de la Locală.
Alte amenzi
“În demersul poliției locale de prevenire și combatere a faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cât și pentru asigurarea unui climat de siguranță publică pe raza orașului, s-au aplicat în anul 2022, 485 amenzi contravenționale pentru nerespectarea normelor prevăzute de HCLM nr. 208/2011, HCLM nr.586/2021, Legea nr. 101/2006, Legea nr. 211/2011, Legea nr. 349/2002, Legea nr. 55/2020, HCLM nr. 16/2008, HCLM nr. 70/2012, HCLM nr. 254/2017, Legea nr. 103/1992, Legea nr. 38/2003, însumând 104.100 lei”, se mai arată în bilanțul Poliției Locale.
Trimite articolul
XCâte persoane au plătit amenzile (prostituate / cerșetori) ? Care este suma totală ce s-a colectat din cei 971.615 lei , ce reprezintă valoarea amenzilor aplicate ? Eficiența poliției locale stă în numărul de amenzi aplicate, care nu vor fi plătite niciodată?