Ba-i obligatoriu, ba e amânat. Ultima reglementare e că va deveni obligatoriu din luna martie. E vorba de prezentarea unui certificat energetic pentru clădire, la încheierea unei tranzacţii imobiliare. Legea 372/2005 trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Executivul a amânat-o până la 1 ianuarie 2011, la presiunea notarilor şi a reprezentanţilor agenţiilor imobiliare. Acum, după alte discuţii, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului anunţă că din martie, orice clădire oferită spre vânzare sau închiriere va trebui să fie însoţită de un Certificat de Performanţă Energetică. Acest act trebuie întocmit de către un auditor energetic pentru clădiri, autorizat de MDRT şi este valabil zece ani de la data emiterii. În urma evaluării performanţei energetice, făcută după reglementări europene, locuinţa va fi încadrată în clase de energie, care variază de la A la G. Clasa A indică performanţă energetică ridicată, iar clasa G arată că locuinţa evaluată are pierderi mari de căldură.
În Arad, 20 de auditori
Arădenii care vor să apeleze la un auditor pentru a obţine un certificat energetic, în vederea vânzării sau închirierii unui imobil, pot consulta Lista auditorior autorizaţi, publicată pe site-ul MDRT. Potrivit acesteia, până la 31 decembrie 2009, în judeţul Arad erau doar 20 de astfel de auditori (19 în municipiu şi unul singur în judeţ). Dacă numărul acestora e suficient, rămâne de văzut, cert este că din martie aceştia vor avea mai mult de lucru. În ceea ce priveşte costurile evaluării, acestea nu au fost încă stabilite, însă auditorii spun că se vor situa între 1 şi 3 euro pe metru pătrat. Durata de obţinere a unui astfel de certificat variază între una şi trei zile, în funcţie de mărimea clădirii.
Grade de izolare
Un certificat energetic oferă informaţii despre consumul de energie necesar pentru încălzirea clădirii respective şi reprezintă o radiografie a cât de bine izolată termic este aceasta. Graficele de pe certificatele energetice ale clădirilor sunt asemănătoare cu clasele de consum ale aparatelor electrocasnice. A şi B indică un grad superior de izolare termică, C şi D unul mediu (în care se încadrează majoritatea blocurilor din Arad), iar E, F şi G un grad inferior.
G.K.
Citiți principiile noastre de moderare aici!