În sala „Concordia” a Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol” a avut loc, luni după-amiază, lansarea primei antologii a Ligii Scriitorilor din România – filiala Arad. Cu numele de botez „Urzeala cuvintelor”, cartea apărută, recent, la Editura Fundaţiei „Ioan Slavici”, cuprinde o culegere de texte beletristice, semnate de diferiţi autori ai Ligii, dar şi de autori „neligişti”. Începutul şi sfârşitul…i-au aparţinut, firesc, preşedintelui filialei din Arad a L.S.R., Lucia Bibarţ. Ea a făcut un scurt istoric al filialei arădene, care a pornit la drum (în 2014) cu 20 de membri, dar, în numai doi ani, au reuşit să obţină premii literare mai mulţi scriitori din asociaţie. Iar acum, pentru că „au dorit să se adune între coperţile unei cărţi”, vin în faţa cititorilor cu o primă antologie.
De două ori Ilica
…la prezentarea cărţii. Mai exact, Valeriu Ilica şi Anton Ilica au fost cei care au analizat noua apariţie editorială.
„Lansarea este o probă obligatorie în destinul oricărei cărţi, este botezul ei, şi «Urzeala cuvintelor» nu face excepţie” – considera Valeriu Ilica – iar „antologia aceasta este un prim certificat de atestare editorială a filialei Arad a L.S.R.” „Cartea – mai spunea scriitorul – adună grupaje de poezie, proză, eseuri, scrieri cu caracter documentar sau memorialistic”, „textele au fost alese de autorii lor în mod inspirat”, acestea „au sevă, sensibilitate şi mesaj” şi, poate ca o concluzie, este „o antologie care se caracterizează printr-o unitate în diversitate”.
Anton Ilica a precizat, din start, că „cititorul este cel care se declară mulţumit sau nu de ceea ce citeşte în paginile unei cărţi”. A făcut apoi o scurtă prelegere despre textul literar şi, ca un universitar care se respectă, a venit chiar cu planşe (exemplificând conţinutul, expresivitatea, harul), concluzia fiind că este nevoie de TMH (talent, muncă, har). Cât despre cartea lansată, „menirea ei nu a fost aceea de calitate neapărat ci de certificat de apariţie editorială. Prin «Urzeala cuvintelor», filiala L.S.R. a ieşit, în sfârşit, pe piaţă”. Şi a încheiat optimist: „Sunt sigur că următoarele cărţi vor fi şi mai bune şi de aici urmează şi calitatea”.
În lectura autorilor
Ca să ne facem o idee despre ce vom găsit în această nouă izvoditură editorială au citit, din scrierile publicate, patru poetese cu versuri (de ele) alese şi un prozator cu (ceva) umor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!