ARAD. Fenomenul de auroră boreală a „atins” din nou judeţul nostru, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Zeci de arădeni au postat pe paginile de socializare sau au trimis imagini către redacţia noastră cu un cer colorat în roşu aprins, aurora fiind surprinsă în nord, din punct de vedere al punctelor cardinale. „Spectacolul luminos” a putut fi observat de la extremitatea vestică a României, din zona Nădlac-Semlac, şi până în estul judeţului nostru. Este pentru a doua oară în câteva luni când arădenii pot admira aurora boreală, un fenomen specific nordului extrem al planetei noastre. Anul trecut, în luna noiembrie, am asistat la acest „spectacol”, iar după jumătate de an „cerul colorat” ni s-a arătat din nou. De altfel, fenomenul meteorologic a putut fi observat în toată ţara, din Arad până în Constanţa, Maramureş sau zona Moldovei.
„A fost auroră boreală. Vorbim de cea de culoare roșie, care este cam singura care se poate vedea din România (efect al altitudinii la care apare și poate specific unor latitudini mai joase) în unii ani de maximă activitate solară din ciclul de 11 ani”, spunea, în noiembrie 2023, un fizician, explicaţie care este valabilă şi acum.
Posibile probleme
O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, a transmis vineri AFP.
„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC). A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005. Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână. „Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment foarte rar. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el. Soarele este, în prezent, aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani. Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.
Shawn Dahl a recomandat oamenilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună. Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC. Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu. Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el, conform AFP.
FOTO: Alex Pogan, Cristi Lup
FOTO: Facebook/Meteo România
FOTO: Szabolcs Szikszai
Trimite articolul
XAurora boreală se manifestă doar la polii pământului, în zona boreală și are alte caracteristici.
Auroră ,atât
Or fi testele 5g si 6g plus haarp-urile de pe pământ.
Si cerul tine cu rusii si chinezi👏👏👏