ARAD. Mai sunt doar câteva zile până când Adunarea Generală a Acţionarilor de la CET Arad (din afara oraşului) este convocată pentru a lua una dintre cele mai grele decizii din ultima perioadă. Este vorba despre aprobarea documentelor pentru asocierea în participaţiune cu o firmă (română sau străină) cu scopul de a transforma centrala în una cu eficienţă sporită, cu un preţ de producţie la gigacalorie redus substanţial. Asociatul, care se pare că va primi un pachet de acţiuni care nu este majoritar, va trebui să vină cu 40,4 milioane de euro.
Cu banii se vor face câteva investiţii majore, în retehnologizarea sursei de producere a energiei termice şi la final vom avea o „centrală în ciclu combinat cu turbină de gaze, cazan recuperator şi acumulator de căldură”, potrivit datelor din documentaţia de licitaţie. AGA este convocată la finele acestei luni. Pe ordinea de zi se află două puncte: aprobarea documentaţiei pentru derularea investiţiei despre care vă spuneam, a Caietului de sarcini şi a Contractului cadru de asociere în participaţiune, respectiv „demararea procedurilor legale pentru selecţia investitorului şi încheierea contractului de asociere în participaţiune”.
Trebuie menţionat că asociatul nu va prelua, efectiv, centrala. Conform documentelor, „în cadrul asocierii în participaţiune, SC CET Arad SA va fi asociatul principal”. Toate actele sunt pregătite.
În cadrul acestei asocieri, între CET şi firma selectată, participaţia asociatului principal (CET Arad) se va constitui din totalitatea mijloacelor fixe care concură la desfăşurarea operaţiunilor comerciale menţionate în contract”.
Asociatul secund va trebui să finanţeze investiţia în realizarea turbinei de gaze, a cazanului recuperator şi a acumulatorului de căldură, estimată la peste 40 milioane euro, investiţie care ar trebui finalizată în 24 de luni. Odată finalizată investiţia, va demara exploatarea comercială a „sursei de producţie de energie în cogenerare de înaltă eficienţă”. De atunci vor începe decontările instalaţiilor care fac obiectul investiţiei (investitorul îşi va recupera banii), care se vor face eşalonat, pe ani şi luni, până la finalul termenului contractului de asociere.
Credit
Trebuie menţionat că s-a ales această variantă de realizare a investiţiilor deoarece până la atingerea acestui stadiu de tehnologizare, CET Arad a accesat deja credite pentru a-şi realiza o parte din investiţii. Cu o investiţie estimată, de pildă, la 8 milioane euro, finanţată din credit bancar, CET a comandat finalizarea unui cazan pe gaze naturale.
O poveste veche
Decizia este cu atât mai grea cu cât, în urmă cu 12-13 ani, o intenţie similară, de asociere cu o firmă americană (Centurymarc LLC), a fost contestată atât de opoziţia din Consiliul Local, cât de salariaţi, a provocat proteste în stradă şi… a fost, ulterior, abandonată. La vremea respectivă, pentru ca asocierea să poată fi făcută, CET Arad a fost ruptă din compania naţională Termoelectrica şi centrala a trecut în administrarea Primăriei. Apoi subiectul a murit iar Centurymarc a fost de negăsit.
De atunci, la CET s-au operat o serie de schimbări structurale. După ce Arterm a fost preluat de centrală, CET s-a divizat în două centrale distincte (CET Hidrocarburi – de la Polivalentă şi CET Arad – de pe 6 Vânători). În plus, în aceste zile, la CET Arad s-a finalizat un program de restructurare cu disponibilizări în masă.
Mai trebuie menţionat, acum, după trecerea anilor, faptul că atragerea de investitori străini pentru diferite investiţii nu mai este o noutate. Similar, şi la centrala de la Cernavodă se încearcă o asemenea asociere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!