ARAD. Au decis în tăcere. CET va ajunge pe mâna unei asociaţii formate dintr-o firmă germană, una austriacă, o alta maghiară şi una din România, pe care au botezat-o, am spune noi sugestiv, …Luna. Decizia a fost luată pe 22 septembrie 2014, prin intermediul unei hotărâri a consiliului de administraţie al societăţii Centrala Electrică de Termoficare Arad SA, semnată de preşedintele consiliului Corneliu Neamţiu şi de secratarul Oana Ţolea.
Adunarea generală a acţionarilor de la SC CET Arad SC a propus, iar consiliul a decis să aprobe „raportul de evaluare şi acordul de asociere în participaţiune, în vederea realizării asocierii în participaţiune dintre SC CET Arad SA şi Grupul de operatori asociaţi (Luna GmbH Austria, OTF Contracting Co. Ltd. Ungaria, Elsaco Electronic Srl România, Arnold Consulting AG Germania), prezentate şi aprobate de către Consiliul de Administraţie al SC CET SA Arad în baza Hotărârii Consiliului Local Municipal Arad nr. 120/24 mai 2012”.
Cu câteva zile înainte, pe 18 septembrie, acelaşi consiliu aproba raportul de evaluare a ofertelor înregistrate la CET în scopul creerii asocierii în participaţiune şi a realizării şi operării comerciale a sursei noi de producţie de energie în cogenerare de înaltă eficienţă „centrala în ciclu combinat cu turbină pe gaz, cazan recuperator şi acomulator de căldură…”. Tot atunci se aproba încheierea acordului dintre CET şi grupul de firme asociate menţionate mai sus, în vederea realizării asocierii şi se mandata directorul Pavel Moisă să semneze acest acord.
În articolul 2 al actului din 18 septembrie se iau, însă, deciziile cele mai interesante.
Mai exact, se aprobă prelungirea liniei de credit (contract linie de credit încheiat între CET şi Banca Comercială Română), în sumă de 10 milioane de lei, prelungire cu aceleaşi garanţii constând în creanţe de încasat în baza contractelor de furnizare energie electrică şi termică. Şi, cel mai interesant, tot în articolul 2 se aprobă achiziţia unui nou împrumut bancar pe termen scurt sub forma unei linii de credit, în sumă de 20 de milioane de lei (!), împrumut care urmează să fie garantat cu creanţele de încasat în baza contractelor de furnizare energie electrică şi termică (adică cu banii plătiţi de la arădenii legaţi la sistemul public de furnizare al clădurii) sau cu un mix de garanţii din cele, desigur, acceptate de bancă. O decizie ciudată dacă ţinem cont că, în articolul 1, CET a decis să intre în asociere cu un grup de firme tocmai pentru ca acesta să vină cu o infuzie de capital şi să pună pe picioare centrala prin investiţii de viitor. Ori creditul aprobat a fi accesat de CET acum, mai mare chiar decât cele din trecut, pare să spună altceva.
Pe ce se pune semnătura?
Dincolo de această nedumerire extrem de mare, acordul de asociere în participaţiune vorbeşte de realizarea investiţiei „Turbină de gaz de 40MWe, cazan recuperator şi acumulator de căldură (TG+CR+AC)”, investiţie menţionată în etapa a doua a studiului de oportunitate prin atragerea de capital privat (investitor), de faptul că scopul este acela al operării comerciale a sursei de producţie de energie în cogenerare, sau de faptul că această operare va conduce la preţul estimat pentru energia termică, propus de CET, de 14,1 euro/Mwh fără TVA.
Grupul de firme care va intra în bussines cu CET-ul şi-a ales numele de Luna Holding GmbH& Partners şi urmează să se oblige, dacă acordul va fi semnat în cele din urmă, să finanţeze noua investiţie (cazanul mai sus amintit), lucrare calculată la 49.500.000 de euro. Tot ca obligaţie a părţilor, în cadrul asocierii, partenerul (investitorul) ar urma să contribuie la acest proiect cu activele pe care le va instala pe platforma CET Arad, valoarea acestora urmând a fi evaluată de investitor şi a fi prezentată împreună cu durata de amortizare a investiţiei. CET ar urma să participe cu activele sale. Durata de recuperare a investiţiei propusă de CET este de 10 ani, iar cea propusă de grupul de firme de 8 ani.
Plata din facturi
În schiţa de acord de asociere se mai precizează doar faptul că investiţia ar urma să fie recuperată de investitorul Luna Gruppe & Partenerii prin plata de către asociatul principal, care rămâne CET Arad, a unei rate de răscumpărare trimestrială, bianuală sau anuală, după caz, a contravalorii instalaţiilor, împărţită pe numărul de ani de derulare a contractului. De unde ar urma să vină banii pentru plata ratei? Conform aceleiaşi schiţe: din operarea comercială a instalaţiilor. Dacă vor mai avea clienţi cei de la CET până atunci, am spune noi.
Câteva neînţelegeri
Obiectul de activitate al asocierii va fi producţia şi valorificarea prin vânzare a energiei electrice şi termice produse „în instalaţiile asocierii”. Există de pe acum mici înţelegeri între asociatul principal, adică CET Arad, şi cel secundar, adică investitorul, aşa cum rezultă şi din propunerile diferite privind durata de recuperare a investiţiei. O altă diferenţă este cea privind preţul specific de producere a energiei termice: preţul de referinţă propus de CET este de 14,1 euro/Mwht, în timp ce preţul mediu propus de investitor este de 13,5 euro/Mwht.
Citiți principiile noastre de moderare aici!