Fără doar și poate, subiectul CET este unul care aduce mulți nervi și dureri de cap tuturor arădenilor care încă mai sunt branșați la sistemul de termoficare. Un subiect care spune multe despre lipsa totală de viziune a tuturor administrațiilor care s-au perindat prin Primăria Municipiului Arad de la Revoluția din 1989.
Acum, în 2018, cheltuielile la bloc pe timp de iarnă sunt un adevărat coșmar pentru toate familiile cu venit minim sau chiar și mediu pe economie. Mai mult de jumătate dintre arădenii legați la CET Arad s-au debranșat deja, legal sau nelegal. Deoarece în ultimii 10 ani, Aradul parcă bate pasul pe loc iar CET Arad anunță insolvența, ne-am îndreptat atenția înspre Oradea, care în ultimii ani simte gustul investițiilor cu cap, pentru cetățeni. S-a reuşit aici finalizarea a patru pasaje, pe centura municipiului (noi stăm de șapte ani cu două în lucru și niciunul nu e gata), s-au atras cele mai multe fonduri europene, a fost permis accesul orădenilor în cetate și, cel mai important dintre toate în chestiunea pe care azi o abordăm, s-a reuşit reabilitarea întregului sistem de termoficare. Ne vom rezuma, acum, doar la sistemul de termoficare al SC Termoficare Oradea şi la comparaţia cu CET Arad.
„Arad: fără viziune și strategie”
„Administrația publică locală a muncipiului Oradea este un model de bune practici nu doar pentru orașul învecinat Arad, ci și pentru România. În municipiul Arad, administrația nu a avut viziune și nici strategie, și nu a fost capabilă să retehnologizeze, modernizeze și eficientizeze sistemul centralizat de alimentare cu energie termică pentru a asigura accesibilitatea prețurilor la consumatori și calitatea acestui serviciu public. Drept urmare, SA CET Arad a pierdut deja peste 50% din consumatori și numărul lor continuă să scadă în fiecare zi”, a declarat Dorina Lupșe, președintele ULAL Arad.
În Oradea, totul a început în 2008
În anul 2008, ne spune Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locative a Asociaților de Locatari Arad, Primăria Oradea a luat o decizie strategică de a investi masiv în reabilitarea și retehnologizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică realizat în 1966, deoarece acesta era ineficient energetic, neeconomic și cu poluare ridicată, iar 70% din orădeni depindeau de el (zero deconectări și debranșări).
Într-un an și cinci luni, ne mai spune Lupșe, Primăria Oradea a proiectat, construit și pus în funcțiune cea mai modernă centrală de producere de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență din România și Europa de Est. Mai mult, a înlocuit deja majoritatea conductelor magistrale, a modernizat o parte din punctele termice și continuă să înlocuiască toate rețelele primare și secundare și să automatizeze mai mult de jumătate din punctele termice până în 2020.
„Oradea își valorifică resursele regenerabile locale, și anume apa geotermală, prin creșterea utilizării energiei geotermale pentru apă caldă de consum și încălzire și reducerea prețului energiei termice”, completează Lupșe.
CET Oradea – infrastructură software
Tot președintele ULAL Arad ne spune că S.C. Termoficare Oradea S.A. a dezvoltat și implementat o infrastructură software inteligentă care funcționează în timp real și care cuprinde următoarele aplicații și sisteme informatice integrate: Cont Client – vizualizare contract, facturi, plăți, plată online, plasare petiții, reclamații; Tablou de bord – urmărire indicatorii economici și tehnici la nivelul orașului (grafice și tabele); Citirea și managementul contoarelor – citire automată, identificare contoare defecte, semnalare consum fraudulos; Managementul întreprinderii – planificarea eficientă a resurselor; Gestiunea rețelei de termoficare – prin Sistemul Informațional Geografic și Dispecerat.
Aradul, invers
La Arad, însă, timpul parcă s-a oprit în loc. Banii intră, an de an, dar se pierd fără să se facă sau să se vadă ceva, ori dacă s-a făcut ceva e mult prea puțin. Acum, peste 50% din arădeni au renunțat la CET, iar societatea a cerut de curând insolvența. La noi, timpul s-a oprit în loc. Au rămas pe temă doar atacuri între politicieni. Şi, desigur, arădenii care se luptă să își plătească cei peste 800 de lei, cheltuielile cu întreţinere care vin în fiecare luna de iarnă, ca „un cadou” de la CET.
29.500 de contracte cu CET
Orașul nostru are, în acest moment, aproximativ 1.700 de asociații de proprietari, multe dintre ele constituite după 1989. În ultimii ani de zile, multe din asociații s-au divizat pe scări. Nu există o situație clară privind numărul celor care au rămas la CET și al celor care s-au debranșat tocmai pentru că mulți s-au debranșat ilegal și și-au montat centrale proprii. Cert este că în anul 2010, CET Hidrocarburi livra populației aproximativ 244.000 de gigacalorii. Anul trecut, CET a livrat doar ceva peste 140.000 de gigacalorii iar acest fapt spune clar că numărul consumatorilor a scăzut drastic. Tot aşa, din 2010, de la 63.000 de gigacalorii pentru apa caldă, s-a ajuns în 2018 la 33.000 de gigacalorii, adică la jumătate.
Am stat de vorbă cu Marina Plaveti, purtătorul de cuvânt al SC CET SA, care ne-a comunicat că numărul contractelor de energie termică în vigoare la sfârșitul trimestrului I, al acestui an, este de 3.230, ce însumează aproximativ 29.500 de apartamente. Totodată, a mai adăugat că CET Arad a realizat investiții prin modernizarea unor puncte termice și montarea a 26 de module.
Citiți principiile noastre de moderare aici!