Consiliul de Administraţie al CET a aprobat acordul de asociere prin aportul şi investiţie de capital a unui investitor străin. Acest lucru nu înseamnă că societatea de termoficare va fi privatizată, ci va exista numai un acord de asociere între cele două părţi, fără ca CET să fie vândută către societatea care va furniza fondurile pentru investiţii. După hotărârea de divizare a companiei de termoficare în două societăţi distincte, există acum toate actele necesare şi toate statisticile care pot fi prezentate unei societăţi interesate de investiţii în CET.
„Acum putem prezenta exact ce oferim şi ce aşteptări avem de la firma care va dori să intre în parteneriat cu societatea de termoficare”, a declarat Cornel Secianschi, directorul CET.
Probelem cu AF Consulting
În ideea întocmirii unui contract de parteneriat, oficialii CET au luat legătura cu firma suedeză AF Consulting care trebuia să strângă toate datele despre compania de termoficare arădeană şi să întocmească un precontract, în care să fie punctate ofertele şi cererile CET faţă de posibilii investitori. Deşi, iniţial, s-a stabilit un preţ de 15.000 de euro pentru întocmirea acestui contract, bani pe care trebuiau să îi încaseze AF Consulting, reprezentanţii firmei suedeze au ridicat preţul la 50.000 de euro.
„Sunt foarte dezamăgit de atitudinea suedezilor. Ne-am înţeles la un preţ, iar acum ei vor de trei ori mai mult. În secunda în care am aflat intenţiile lor, am încheiat înţelegerea pe care o aveam cu ei şi le-am comunicat faptul că nu mai doresc să colaborăm. Ulterior, ei au vrut să revină asupra preţului, spunând că a fost vorba despre o problemă de comunicare: ei au crezut că noi vrem să vindem societatea, de aceea au cerut acest preţ, nu au înţeles că noi vrem doar o colaborare”, a ţinut să explice Secianschi.
Acum se încearcă întocmirea acestui contract de către specialiştii CET, urmând ca actul să fie prezentat unui avocat care să spună care sunt punctele slabe. Acestea vor fi remediate, reprezentanţii companiei de termoficare încercând să scoată maximum posibil din asocierea cu una dintre firmele interesate.
Proprietar – după investiţii
În ceea ce priveşte numărul societăţilor private interesate să investească în CET, au mai venit şi alte oferte pe lângă cele opt, votate în Consiliul Local Municipal (CLM) în urmă cu câteva luni.
„Există mai multe firme interesate, dar până ce ele nu vor intra în CLM pentru a primi aprobare, nu intră în cursă şi nici nu le pot da numele. Oricum, ideea este că sunt tot mai multe societăţi dornice să investească în producerea energiei electrice şi termice la CET Arad”, mai spune managerul companiei de termoficare. În ceea ce priveşte asocierea dintre CET şi posibilul investitor, Secianschi spune că cel din urmă ar putea deveni, în timp, proprietarul centralei, dar asta nu va putea fi posibil decât în urma unor investiţii majore în centrală şi reţele, care să răscumpere numărul majoritar de acţiuni.
„Nu cerem bani lichizi de la societăţile interesate de preluarea CET, vrem doar să fie făcute investiţii pentru ca valoarea de producere a gigacaloriei să scadă, iar acest lucru să se răsfrângă asupra consumatorilor, vrem ca aceştia să plătească mai puţin”, a adăugat Secianschi.
Fără concedieri
Una dintre cerinţele CET către posibilii investitori se referă la disponibilizarea personalului. „În caietul de sarcini va exista un paragraf în care vom specifica faptul că societatea care va investi la CET nu va avea voie să disponibilizeze personalul, cel puţin până când nu vor fi efectuate investiţii majore în centrală şi în reţele. După ce acestea vor fi modernizate şi, eventual, munca va deveni automatizată, se poate pune problema concedierilor, dar până atunci excludem acest lucru”, mai spune directorul CET.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!