ARAD. CET Arad va cheltui, în acest an, 100.000 lei pentru studii de consultanţă şi asistenţă economică în vederea găsirii unui investitor străin. Investitorul străin ar urma să vină cu o investiţie de peste 40 de milioane de euro.
CET face paşi concreţi în vederea atragerii de capital privat. Dacă, până acum, investiţiile s-au concentrat spre finalizarea etapei I de investiţii, acum deja se trece şi la etapa a doua. Conform planului, în iunie ar trebui să fie gata documentaţia pentru licitaţie, iar în septembrie – centrala să aibă deja un consultant care să ofere suport în negocierile cu investitorii.
Acum se lucrează la „elaborarea documentaţiei în vederea demarării procedurilor de selecţie a unui investitor pentru realizarea etapei a II-a de investiţii”. S-a demarat procedura la 1 martie, termenul de finalizare fiind 1 iunie 2014. Efortul financiar nu este prea mare, fiind estimat la 2.000 lei. „Elaborarea documentaţiei se va executa în vederea încadrării în normele tehnice de producere a energiei termice şi electrice, precum şi cu încadrarea în prevederile legale prentru atragerea de investitori din mediul privat”, informează reprezentanţii CET Arad.
Odată finalizată documentaţia, se trece la pasul următor: măsuri pentru desemnarea unui consultant pentru sprijin în alegerea investitorului cu care să se facă asocierea și negocieri cu acesta care vor trebui finalizate până în septembrie.
În planul înaintat de CET Arad consilierilor locali se prevede măsura: „Elaborarea documentaţiei în vederea selectării unui consultant necesar în evaluarea ofertelor de investiţii, negocierea clauzelor contractuale şi semnarea contractului de asociere în participaţiune cu investitorul selectat. (…) Pentru realizarea evaluărilor este necesară prezenţa unei consultanţe cu expertiză juridică, comercială precum şi cooptarea unui expert tehnic în evaluarea tehnică a tipurilor de oferte analizate”. Termenul de realizare a măsurii este 1 iunie – 1 septembrie 2014, iar efortul financiar estimat – 98.000 lei.
Prima fază
Prima fază a pregătirii centralei pentru atragerea investitorului este aproape gata.
CET a dat termene exacte pentru lucrările planificate pentru a pregăti centrala în vederea asocierii în participaţiune. Realizarea lucrării „Finalizare cazan nr.2 de 420 t/h cu funcţionarea pe gaze” are termen 1 septembrie 2014. Lucrarea de introducere în fluxul de funcţionare al cazanului nr.2 de instalaţii de ardere a gazelor cu emisii poluante reduse trebuie finalizată tot atunci.
Închiderea depozitului de zgură şi cenuşă (compartiment 2) avea termen 1 martie 2014.
Început din 2011
„Pentru atragerea capitalului privat în vederea realizării de investiţii, SC CET Arad preconizează încheierea unui contract de asociere în participaţiune cu un investitor”, se subliniază în documentaţia privind programul de restructurare al societăţii pus la dispoziţia Consiliului Local.
„Pentru aceasta CET Arad a efectuat un studiu de oportunitate realizat de SC Proarcor SRL din Cluj finalizat în decembrie 2011. Studiul identifică soluţiile cele mai optime de modernizare prin retehnologizare la SC CET Arad şi preconizează: instalarea de turbine de gaze, construcţia unui cazan recuperator, construcţia unui acumultaor de căldură”, precizează conducerea societăţii.
Suma estimată a fi atrasă prin asocierea în participaţiune cu un investitor este de aproximativ 40.500.000 euro – valoarea investiţiei.
Atât studiul, cât şi soluţiile tehnice ale investiţiei au fost aprobate prin HCLM nr. 117/2012 şi sunt componente ale Aplicaţiei României pentru finanţarea Planului Naţional de Investiţii.
Anunţul Primăriei
Primăria anunța, în cursul cursul lunii ianuarie, că în urma retehnologizării CET „costurile de producţie a energiei termice vor scădea la jumătate”.
„Investiţia are două etape de implementare: Etapa 1 – Finalizarea şi punerea în funcţiune Cazan nr. 2 de 420 t/h cu funcţionare pe gaze naturale (în lucru, finalizare în această toamnă, valoare 8.000.000 euro, în baza contractului de finanţare/credit bancar dintre CET şi CEC Bank, şi contractului de execuţie încheiat cu SC ENERGOMONTAJ SA Bucureşti) şi Etapa 2 – Investiţie nouă TG/KR 40 MWe + AKU (Turbina pe gaze/Cazan recuperator + Acumulator de căldură), care urmează a fi realizată prin atragerea mediului privat, a unui investitor, în scopul finanţării investiţiei de 40.400.000 euro. Municipalitatea şi CET vor demara în scurt timp procedurile pentru găsirea unui investitor”, informa Primăria la începutul anului.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!