După ce a fost debarcat „mişeleşte” din funcţia de director al CET Lignit, Cornel Secianschi a acceptat să vorbească despre mandatul lui de conducere şi despre plusurile şi minusurile cu care a rămas după ce a condus falimentara companie de termoficare. Întrebat care a fost situaţia financiară a CET în momentul preluării, Secianschi a folosit un singur cuvânt: groaznică. „În momentul în care am preluat funcţia, aveam 104 milioane de lei datorie către furnizorii de combustibil şi de gaz, către transportatori, către constructori şi către colaboratorii CET. În plus, conturile bancare ne-au fost blocate din cauza unei datorii către SNLO, societatea care furnizează cărbunele”, a declarat fostul director.
În ceea ce priveşte situaţia economică în momentul revocării sale din funcţie, Secianschi spune că balanţa de verificare executată anual arată în felul următor: pe anul 2008 societatea a încheiat cu 23,4 milioane de lei în deficit, în timp ce pe anul 2009 acesta a scăzut la 11,8 milioane de lei. „Balanţa a fost realizată după luna a noua a anului, dar, ţinând cont că am primit ajutor financiar de la Guvern, anul 2009 ar putea fi încheiat pe plus”, susţine Secianschi.
Conturile, deblocate
În plus, au fost plătită mare parte din datorii, iar conturile au fost deblocate. Acesta spune că a încercat să facă economii cât mai multe şi să menţină, în acelaşi timp, locurile de muncă pentru angajaţii CET. „Dacă înainte se primeau piese cu roaba, în perioada în care am fost director se primeau cu bucata. În momentul în care am fost pus în funcţia de director stocurile din magaziile de piese şi unelte avea o valoare de 30 de milioane de lei. Au fost cumpărate mult prea multe lucruri în exces. S-a făcut risipă”, susţine fostul manager.
Acuzat pe nedrept
Referitor la acuzele care i-au fost aduse în ceea ce priveşte angajările făcute, Secianschi spune că sunt false. „Eu mi-am format o echipă nouă, omogenă, formată din oameni tineri care nu au fost implicaţi în vechile probleme ale societăţii. Nu am făcut altceva decât să caut performanţă, aveam nevoie de aşa ceva pentru a ieşi din situaţia complicată în care se afla CET”, mai spune fostul director.
Nu a fost demis
Cornel Secianschi a ţinut să precizeze faptul că nu a fost demis, ci a fost revocat din funcţie. „Asta înseamnă că am fost trecut pe o funcţie corespunzătoare pregătirii mele profesionale, nu am fost exclus din CET”. Deşi nu a vrut să recunoască, neoficial se pare că fostul director a depus o contestaţie faţă de decizia Consiliului de Administraţie al CET de a-l revoca din funcţie, dar este greu de crezut că cei care l-au dat afară îl vor reinstala în fotoliul de director.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!