ARAD. După ce în ultima perioadă „cade bombă după bombă” în ceea ce priveşte sistemul de încălzire centralizat, cu problemele cu care se confruntă cele două CET-uri, procesele dintre ele, ameninţările cu închiderea centralei de pe 6 Vânători – de la marginea oraşului, acum vine o nouă „surpriză”! Total neplăcută, cel puţin din punctul de vedere al administraţiei locale, care îşi doreşte un viitor în care aproape toate apartamentele de la bloc să fie racordate în sistemul centralizat de încălzire.
Pe scurt: CET Hidrocarburi NU a mai primit licenţă de furnizare a energiei termice! Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C. nu a mai acordat licenţa de furnizare şi distribuţie termică operatorului CET Hidrocarburi, ceea ce, potrivit legii, impune unităţii administrativ teritoriale (Primăriei Municipiului Arad) obligaţia de a scoate la licitaţie (!) prestarea serviciului public de furnizare şi distribuţie a energiei termice. Aceasta a fost şi recomandarea făcută de ANRSC Municipalităţii la data refuzului de a emite licenţa.
Demn de menţionat este faptul că „Licenţa A.N.R.S.C. pentru serviciul de alimentare cu energie termică produsă centralizat nr. 1462/11.05.2011, clasa 2” a expirat demult! Ea era valabilă până la data de 07.03.2014.
Furnizarea s-a realizat, în mod excepţional, în baza unui act emis de Consiliul Local al Municipiului Arad, o Hotărâre CLM prin care s-a concesionat acest serviciu către CET Hidrocarburi prin atribuire directă, o concesiune pe 16 ani. Hotărârea nu va mai produce efecte, însă, din martie anul viitor, când este termenul limită dat de ANRSC pentru ca administraţia locală să scoată serviciul la licitaţie.
Studiu pregătitor
Primul pas… este alocarea unor bani. Chiar marţi, 23 decembrie, aleşii locali sunt chemaţi să aprobe, printre altele, „efectuarea unui “Studiu de oportunitate cu privire la delegarea serviciului public de furnizare a energiei termice produse centralizat”. Pentru acesta „Se alocã suma de 100 mii lei la capitolul 81.02 “Combustibili şi energie”, majorând în mod corespunzãtor Programul de investiţii aprobat pe anul 2014”.
Care este situaţia?
Pe scurt, situaţia încălzirii centralizate stă cam aşa: Primăria speră, pe viitor, să funcţioneze un sistem cu costuri reduse, pierderi puţine, tarife decente pentru populaţie, fiind demarate deja investiţii în retehnologizare. Problema cu acest vis este că s-ar putea îndeplini mult prea târziu, când populaţia este deja sătulă de atâtea răbdări scumpe. CET Hidrocarburi nu mai are licenţă să furnizeze căldură deci, dacă nu se rezolvă problema cu ANRSC în urma unor negocieri, centrala, cu tot cu reţelele, vor fi preluate de un operator privat. CET Arad a trecut la producţia pe gaz, dar E.ON cere de la Primărie nişte garanţii că acesta îi va fi plătit de către CET (circa 10 milioane lei lunar), fapt considerat ilegal de către specialiştii din compartimentul de specialitate al Primăriei. Prin urmare, există riscul ca de la 1 ianuarie, CET Arad să nu mai primească gaz.
Tot mai puţini în sistem
Debranşările legale şi ilegale din ultimii ani au redus simţitor numărul apartamentelor cu încălzire de la CET. În Arad mai sunt aproximativ 32.000 de apartamente „cliente” ale CET.
Citiți principiile noastre de moderare aici!