Cele două proiecte aflate pe ordinea de zi a „şedinţei publice extraordinare de îndată” de vineri au trecut cu majoritate (simplă), CET Hidrocarburi alegându-se cu 10,6 milioane de lei pentru acoperirea restanțelor pe care le are la furnizorul de gaze naturale. Întâlnirea consilierilor locali municipali nu a fost, însă, lipsită de… picanterii.
Propunerea PSD
Încă din startul şedinţei, grupul PSD-ALDE a solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii de anchetă, abilitată să facă lumină în problema CET. Consilierul PSD Adrian Todor detaliază: „Am venit cu un proiect foarte clar, pe care l-am şi descris în comisii. Domnul viceprimar a spus că nu e rea ideea noastră, dar… «hai s-o amânăm» până săptămâna viitoare, să vedem cine va face parte din comisie. Pe noi nu ne interesează componenţa comisiei, noi nu ne-am dus astăzi să discutăm despre componenţa comisiei, ci despre înfiinţarea comisiei – care să aibă un mandat de 60 de zile şi care să ne spună clar ce se întâmplă la CET. Pentru că pe noi problema economico-financiară de la CET ne interesează. De ce se tot cer zeci de milioane de lei de la arădeni? De unde sunt datoriile CET? De ce s-a ajuns la aceste datorii? Cum le acoperim? Nouă ni se pun sub nas nişte hârtii, suntem convocaţi la două şedinţe «de îndată» într-o săptămână şi ni se cer zeci de milioane de lei pentru CET Hidrocarburi dar fără să ni se dea explicaţii. Iar când noi cerem înfiinţarea unei comisii să vedem ce se întâmplă acolo, într-o societate subordonată Consiliului Local, ni se spune «hai s-o amânăm».”
Explicaţiile vicelui
Iată şi varianta viceprimarului Călin Bibarţ: „Într-adevăr, cei de la PSD au spus că ei vor să propună pe ordinea de zi înfiinţarea unei comisii de anchetă. Dar nu aveau un proiect scris, atunci îl vorbeau, «să ne ajute secretara să-l redactăm». Am spus că şi eu doresc să se lămurească lucrurile, dar un astfel de proiect, o astfel de comisie nu o poţi face pe loc, ea nu va putea afla nimic de pe o zi pe alta. Nu poţi să spui doar că înfiinţezi o comisie, trebuie să spui şi cine sunt membrii ei, obiectivele ei. Aşa că i-am rugat să amâne, să îşi retragă propunerea, urmând să ne întâlnim săptămâna viitoare, să stabilim componenţa comisiei şi conţinutul proiectului. Ei au spus «nu», susţinându-şi în continuare propunerea.”
Care propunere a căzut la vot. Acesta a fost momentul când consilierii PSD-ALDE au decis să se retragă din sala de şedinţă. La vot au mai rămas doar 15 aleşi, din care 13 au votat „pentru” cele două proiecte aflate pe ordinea de zi, iar 2 s-au abținut. Majoritate simplă. „Altfel, arădenii ar fi rămas fără căldură” – punctează Călin Bibarţ.
De ce a fost nevoie de o nouă alocare bugetară?
Fie şi ca simplu cetăţean, nu poţi să nu îţi pui întrebarea de ce a fost nevoie de alocarea a peste 10 milioane de lei pentru CET când în urmă cu doar o săptămână CLM a mai alocat 25 de milioane de lei pentru CET. (Şi toată lumea s-a lăudat atunci că a salvat CET Hidrocarburi şi i-a scăpat pe arădeni de riscul de a rămâne fără căldură.)
Viceprimarul Călin Bibarţ ne spune că, în şedinţa din 14 octombrie, Primăria a alocat 19 milioane de lei, cu care a cumpărat reţele de la CET Hidrocarcuri; dar… centrala avea sechestru pe conturi şi sechestru pe reţele, ceea ce, practic, făcea imposibilă cumpărarea reţelelor, în ciuda alocării bugetare. Sechestrul fusese pus de către o firmă din Timişoara – Energomontaj – care „le-a făcut o turbină şi încă ceva” celor de la CET. Potrivit viceprimarului Călin Bibarţ, „cei din AGA, cei din CET şi cei din Primărie au discutat cu firma respectivă şi aceasta a fost de acord ca, dacă i se plăteşte doar o parte din sumă – aproape 6 milioane de lei –, ridică sechestrul.”
Tot în 14 octombrie, pe lângă cele 19 milioane, au mai fost alocate CET încă 6 milioane de lei pentru achitarea unei părţi din datoria către Energomontaj Timişoara. În total, 25 de milioane de lei. Mai departe… surpriză! „După ce am făcut viramentele acestea în conturi, cei de la Energomontaj s-au «sucit», nu şi-au mai ţinut cuvântul şi şi-au executat, fiind poprite conturile, toată datoria. Nu au mai fost de acord să aştepte şi să le-o plătim eşalonat. Şi au luat din cont vreo 15 milioane de lei. Şi atunci, pentru cei de la Gaz au mai rămas doar 9 milioane de lei, care erau insuficienţi. De aceea a trebuit să suplimentăm acum cu 10,6 milioane de lei” – explică viceprimarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!