ARAD. Informaţii dure, furnizate de sindicaliştii de la CET Arad dar negate de Primărie. Datorită incertitudinii care planează asupra posibilităţii semnării contractului cu furnizorul de gaze, folosite în producerea energiei termice, de la 1 ianuarie, centrala ar putea închide robinetul, spun sindicaliştii!
„Începând cu sezonul de furnizare a căldurii 2014-2015, pentru producţia de energie în cogenerare de înaltă eficienţă, cu furnizarea de energie termică necesară populaţiei Municipiului Arad se utilizează ca materie primă gazele naturale. Valoarea contractului a crescut de câteva ori faţă de funcţionarea cu cărbune, motiv pentru care furnizorul E.ON Energie România SA a solicitat ca, începând cu luna decembrie 2014, să fie semnat între E.ON Energie România SA şi CET Arad un nou contract de furnizare gaze naturale şi fidejusiune, prin care Municipiul Arad să garanteze în caz de neplată a facturilor la termenele contractuale”, precizează Doru Lebădă, liderul SLI Termoelectrica.
Sindicaliştii arată cu degetul către Primărie! Aceştia subliniază că: „Direcţia Economică din cadrul Primăriei Municipiului Arad refuză să-şi dea avizul în vederea convocării unei şedinţe a Consiliului Local al Municipiului Arad având pe ordinea de zi aprobarea acestui contract, fapt care ar conduce la riscul de încetare a activităţii CET Arad începând cu 1.01.2015, cu consecinţa încetării furnizării energiei termice”.
„Nimeni nu se sesizează! Noi, angajaţii, ne facem treaba! Dar, cu toate acestea, riscăm să încetăm activitatea”, spune liderul sindicaliştilor de la CET Arad. Acesta susţine că sursa blocajelor, pe lângă datoriile neplătite de CET Hidrocarburi (care dacă ar fi achitate ar scoate CET Arad din gaura neagră în care a ajuns) este şi administraţia locală, care întârzie semnarea unor contracte. Unul este cel despre care vă spuneam, de garantare a plăţilor către furnizorul de gaz, care în prezent furnizează gazul în baza unui act adiţional, care nu mai este valabil de la 1 ianuarie. „E.ON Energie România a fost singurul furnizor dispus să livreze gazul consumat pentru energia termică livrată consumatorului casnic la preţ de consum casnic, această derogare conducând la diminuarea facturii lunare cu cca.30%”, se precizează în comunicatul emis de sindicalişti.
Banii altora…
Cea de a doua întârziere acuzată de aceştia este la asocierea cu un investitor străin care să facă o infuzie de capital la CET Arad. „Pentru etapa a II-a de investiţii la CET Arad privind realizarea unei Centrale de cogenerare cu ciclu combinat cu turbină de gaze, cazan recuperator şi acumulator de căldură, a fost elaborat un studiu de oportunitate aprobat de către Consiliul Local al Municipiului Arad prin Hotărârea nr. 120/2012, sursa de finanţare identificată în studiu fiind atragerea mediului privat care se va face prin asocierea în participaţiune dintre CET Arad şi un investitor, suma deţinută şi introdusă ca participaţiune de la investitorul selectat urmând a fi utilizată pentru realizarea investiţiei noi în sursa de producţie: Turbină de gaze, Cazan recuperator şi Acumulator de căldură (TG/KR 40 Mwe + AKU). Deşi CET Arad a parcurs toate procedurile legale pentru selectarea investitorului şi a făcut toate demersurile necesare în vederea aprobării contractului de asociere în participaţiune, funcţionarii responsabili din cadrul Primăriei Municipiului Arad refuză să-şi dea avizul în vederea convocării unei şedinţe a Consiliului Local al Municipiului Arad având pe ordinea de zi aprobarea acestuia”, se precizează în comunicatul SLI Termoelectrica Arad.
„Consecinţe grave”
„Subliniem încă o dată că lipsa asumării responsabilităţii din partea acţionarului majoritar, în cazul CET Arad, şi al acţionarului unic în cazul SC CET Hidrocarburi SA Arad, în ambele cazuri Consiliul Local al Municipiului Arad, pentru elaborarea soluţiilor efective pentru plata datoriilor dintre cele două centrale, consecinţele riscă să fie deosebit de grave pentru populaţia Municipiului Arad”, precizează liderul de sindicat Doru Lebădă.
Pierderi pe bandă rulantă?
„În mod deosebit dorim să atragem atenţia că lipsa contractului de asociere în participaţiune pe care Consiliul Local al Municipiului Arad trebuie să fie îndreptăţit a-l aproba, conduce la eliminarea CET Arad din Planul Naţional de Investiţii. Astfel, societatea nu va mai primi rambursarea de 25% din cheltuielile eligibile nici măcar pentru Etapa I (finalizarea Cazanului 2 pe gaze) pentru că nu a putut prezenta un angajament ferm de finanţare a Etapei a II-a”, se precizează în comunicatul emis de sindicalişti.
Ce spune Primăria?
Primăria a răspuns pe această problemă printr-un comunicat de presă în care precizează: „Responsabilii Direcțiilor Economice și Juridice din cadrul Primăriei Municipiului Arad resping ca nefondate și iresponsabile acuzațiile lansate public de liderul sindicatului «Termoelectrica» din cadrul CET Arad, dl. Doru Lebădă, la adresa Primăriei Municipiului Arad. Este regretabilă ignoranța d-lui Lebădă în materie de legislație, dar și mai regretabil este faptul că, în calitatea sa de lider sindical și totodată de membru marcant al PSD Arad, încearcă să arunce în curtea municipalității problema blocajului financiar al CET. Până acum dl. Lebădă nu s-a arătat deloc scandalizat de faptul că guvernele PSD nu au mai alocat sumele cuvenite CET-ului din Arad și nici nu s-a preocupat cu nimic să sprijine demersurile Primăriei, făcute pentru ca guvernul să-și plătească datoriile de zeci de milioane de lei”.
Totodată, administraţia aminteşte că a acordat „în luna noiembrie aproximativ 8 milioane de lei pentru a sprijini CET Hidrocarburi să-și achite o parte din datoriile la furnizor”.
În ceea ce priveşte problema cu furnizorul de gaz, a subliniat: „în prezent administraţia analizează posibilitățile legale pe care le are de a constitui pentru CET garanțiile solicitate de furnizorul de gaze naturale. Discuțiile cu conducerea E-on Gaz au fost deja programate pentru săptămâna viitoare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!