CET Lignit, una din societăţile arădene cu cele mai mari probleme financiare, şi-a întocmit bugetul pentru anul în curs. Consiliul de Administraţie (CA) al centralei a aprobat toate cheltuielile şi veniturile, aşa că bugetul mai are de trecut un singur hop: votarea şi aprobarea în Consiliul Local Municipal (CLM). Consilierii locali sunt cei care hotărăsc dacă bilanţul financiar va fi acceptat sau nu, ţinând cont că CET este o societate care aparţine municipiului Arad. Din perspectiva oficialilor de la CET Lignit, în anul 2010 vor avea venituri de 116.336.637 de lei, în timp ce cheltuielile vor însuma 116.334.756 de lei. Practic, profitul aproximat al CET Lignit pe anul 2010 va fi de 1.881 de lei. Dar nici măcar acest profit nu este garantat. Însă, din spusele lui Cornel Secianschi, directorul CET Lignit, nu putea fi întocmit un buget negativ, care să dea cu minus. Cu toate acestea, Secianschi este mândru să anunţe faptul că, în cea mai mare parte, bugetul este propriu. „Subvenţiile de la CLM vor fi îndreptate, în special, către CET Hidrocarburi. Noi nu vom mai primi în acest an bani de la Primărie”, susţine directorul de la Lignit.
Cornel Secianschi spune că întreaga sumă cuprinsă în buget ca şi venituri va fi realizată strict din producţia şi comercializarea energiei electrice şi termice. Cu toate acestea, managerul societăţii este convins că CET Lignit se va descurca în anul care urmează din punct de vedere financiar.
Au tăiat cheltuielile
Pentru ca societatea să poată rămâne pe linia de plutire, a fost nevoie de tăieri drastice ale cheltuielilor. În acest sens, aproximativ 1.300.000 de lei au fost tăiaţi numai la materii prime şi aprovizionare. „Să nu se înţeleagă greşit, nu se pune problema să tăiem din fondurile destinate alimentării cu combustibil. Această reducere se referă la alte materii pe care le folosim în activitatea noastră”, a subliniat Secianschi. Un alt segment de unde au fost economisiţi bani este cel de Protecţie şi Stingere a Incendiilor (PSI) şi protecţia muncii. Din spusele managerului, aici au fost tăiaţi 300.000 de lei. În schimb, de la aprovizionarea cu combustibil nu a fost reţinut niciun leu, suma acordată pentru cumpărarea cărbunelui şi păcurii fiind chiar peste jumătate din nivelul total al veniturilor. „Din 116.336.637 de lei, cât am calculat că vor reprezenta veniturile societăţii, 67.157.575 de lei au fost programaţi deja pentru achiziţionarea combustibilului”, mai spune directorul CET Lignit.
Urmează rectificări
Ca la fiecare buget prestabilit, şi când vine vorba despre bilanţul financiar al companiei pe care o conduce, Secianschi admite că vor exista rectificări pe parcursul anului. „Într-adevăr, vor mai fi rectificări, dar acesta este bugetul după care ne vom ghida şi pe care ne vom baza”, a mai adăugat directorul CET Lignit.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!