ARAD. Facturile pentru căldura furnizată populaţiei în luna decembrie de CET Hidrocarcuri au început să ajungă la consumatori, iar aceştia constată că sunt cel puţin la fel de mari ca în urmă cu un an sau chiar mai mari, deşi decembrie 2022 a fost o lună neobişnuit de caldă. CET Hidrocarburi furnizează agentul termic în funcţie de temperaturile exterioare. Reprezentanţii centralei au precizat, la cererea Jurnal Arădean/www.aradon.ro, că în decembrie 2022 a fost livrată populaţiei o cantitate de agent termic echivalentă cu 20.957 de gigacalorii, faţă de 18.448 gigacalorii în decembrie 2021. Este prima creştere a consumului pentru luna decembrie din ultimii ani.
Au rezerve
Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad îşi exprimă rezervele cu privire la acest consum anunţat de CET, argumentând că decembrie 2022 a fost o lună cu temperaturi peste mediile perioadei şi, în plus, centrala nu ar fi furnizat întotdeauna agentul termic la parametrii contractaţi.
„Având în vedere că am avut o vreme mult mai caldă decât în anii anteriori, nu se explică acest consum mai mare. Să nu mai spunem că multe asociaţii au profitat de temperaturile exterioare, iar pe timpul zilei au redus din consum. Mai luăm în calcul şi o altă problemă, foarte mare, aceea a temperaturii la care a fost livrat agentul termic. Nu am primit la temperatura contractată, care trebuie să fie cuprinsă între 55 şi 60 de grade. Asociaţiile care au făcut măsurători ne-au raportat că agentul termic a ajuns la contor la temperaturi de 37 – 40 de grade, uneori de 45 de grade. Parcă de sărbători CET a avut grijă să mărească temperatura”, ne-a declarat preşedintele ULAL, Dorina Lupşe.
Facturile
Conform ULAL, pentru un apartament de două camere factura la căldură din luna decembrie 2022 ar trebui să fie de cel mult 400 de lei. Totuşi, sunt asociaţii care anunţă facturi mai mari, de 450 de lei la două camere. Există chiar şi de 600 de lei, însă acestea sunt puse pe seama faptului că blocurile respective au mulţi debranşaţi din sistem.
„Dezechilibrul produs prin deconectările de apartamente pot duce la diferenţe foarte mari între facturile emise la diferite blocuri. Avem facturi şi de 600 de lei la două camere, pentru că în acele blocuri au rămas puţine apartamente care mai primesc căldură de la CET”, a spus Dorina Lupşe.
În cazul unei garsoniere, căldura pe decembrie costă 200 – 250 de lei, iar la trei camere, 600 – 700 de lei.
Tarifele nu s-au schimbat
Preţul gigacaloriei a rămas acelaşi în această iarnă, după scumpirea din sezonul rece trecut. De la 1 decembrie 2021, preţul gigacaloriei în Arad a crescut cu 40% pentru populaţie la 398 de lei, faţă de 280 de lei cât s-a plătit în iarna 2020/2021.
Tariful majorat fusese avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Astfel, preţul întreg pentru producere, transport şi distribuţie a energiei termice este de 1.156,06 lei (TVA inclus). Din preţul total, subvenţia municipalităţii este de 758,06 de lei.
Trimite articolul
XDin preţul total, subvenţia municipalităţii este de 758,06 de lei.x20957=15 886 663lei,/o luna bani ingropati in gaura neagra numita CET,condusa de incompetenti si mulsa de toate haimanalele post decembriste
-
ferice de cei ce au centrale proprii.
Concret, pentru Noiembrie 2021 am plătit 204 căldura, iar pentru Noiembrie 2022 am plătit 306 lei, la un apartament cu 2 camere.
Nu s-a scumpit deloc…🤦♂️
Adevarul e ca in situatia data unde aprox 60% din cheltuielile cu incalzirea sant ,,cadou ,, de la guvern nici nu mai merita sa-ti pui centrala !! Problema e ca acolo sant banii tuturor, adica si acelor ce s-au cheltuit si au de acum centrala proprie ! Acestia nu primesc si ei la factura ,,cadoul,, de aprox 60% din suma la consumul de gaz !
-
Foarte bine punctat, cel mai mult au de castigat aia cu apartamente mari, unu care are apartament de 80 poate cotizeaza prin taxe anual la fel ca unu cu garsoniera de 25 mp, dar cel cu garsoniera isi recupereaza prin subventie doar o parte din bani pe cand cel cu apartamentul mare primeste prin subventii mai mult de cat a contribuit
Despre care consum e vorba, ca aici la urma n-am inteles, despre consumul de băuturi alcoholice, de țigarete, de haleala?
ULAL ar trebui să își facă rezerve cum reprezintă asociațiile de proprietari nu mi se pare normal ca acei ce se afișează ca reprezentanți ai asociațiilor de proprietari nu respectă legea .Mai exact nu s-a încheiat un proces verbal înscris de predare -primire gestiune intre Asociație și noul reprezentant ULAL . Unde am constatat ca fost cenzor lipsă in gestiune adm . a 32.000 lei iar ULAL Arad ca reprezentant a proprietarilor arădenilor nu a sesizat nimic ? De fapt pe cine reprezint ulal ?
Directorul centralei ar trebui sa isi dea demisia !