Abordăm un subiect despre care se vorbește de aproximativ 18 ani, fără ca să se miște ceva la modul clar în acest sens. Este vorba despre introducerea Cetății Aradului în circuitul turistic. Aceasta ar presupune ca militarii să se mute de aici, să fie accesate fonduri europene pentru reabilitare, iar, mai apoi, pe modelul orașelor Alba-Iulia și Oradea, să fie reabilitată toată cetatea pentru ca să poată atrage cât mai mulți arădeni și turiști.
În cadrul Programului de Cooperare Elvețiano – Român, Institutul pentru Politici Publice București a creat proiectul „Orașul user-friendly – Vino cu noi să deschidem porțile”, proiect în care sunt vizate trei obiective majore: Laminorul – Uzina de țevi Republica din București; Palatul Principiilor – Albă-Iulia și Cetatea Aradului. Scopul proiectului este implicarea civică pentru revitalizarea fostelor spații urbane industriale, proiectul fiind co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Demilitarizare și reintegrare turistică
Dar să vedem mai concret ce se dorește prin acest proiect. În planul Urbanistic General al Aradului, cetatea este încadrată ca zonă mixtă servicii și spații verzi. Acest statut prevede, însă, demilitarizarea cetății și reintegrarea în circuitul cotidian, cultural și turistic. Schimbarea de destinație va fi influențată, se spune, de direcția pe care municipalitatea o va permite aici, totul condiţionat de așteptările și nevoile locuitorilor. Printre beneficiile intrării cetăţii în circuitul turistic au fost enumerate, din nou, pentru a mia oară, evoluția culturală spectaculoasă a Aradului dar și cunoașterea identității locale, totul prin urmarea modelul orașelor europene care au reușit să transforme cu succes foste zone militare în reale motoare de dezvoltare culturală, dar și economică. Potențial enumerat mai sus, s-a mai spus marţi, poate fi valorificat doar în prezența unui plan integrat de dezvoltare, bine pus la punct. Şi despre acesta s-a vorbit ieri.
Locuri în care puțini ochi ajung
Am participat, marţi, înaintea dezbaterii, alături de studenți și arhitecți din Arad și Timișoara, alături de oficiali, membrii ai CityZenit şi ai altor ONG-uri culturale, dar şi alături de alte persoane interesate de subiect la o plimbare în interiorul cetății, pe zidurile acesteia, dar și în „catacombe”. În primă fază, grupul a vizitat muzeul din interiorul cetății, iar mai apoi capela unde militarii vin să se roage. Mai apoi am urcat printr-un turn circular precum cele din vechile castele, pe unul din zidurile cetății. La sfârșit, am ieșit din cetate pentru a ajunge într-una din părțile laterale ale acesteia, în șanț, de unde am intrat în „catacombe”, sau Bastion. La sfârșit, tot grupul s-a întors la Sala Ferdinand, de la Kilometrul 0, unde au fost lansate dezbaterile.
Principalele punctele atinse în cadrul dezbaterii, prin prezentări interactive și intervenții, au fost: „Cetatea Aradului – trecut, prezent, viitor. Ce își doresc cetățenii?” şi „De ce avem nevoie de implicarea comunității pentru revitalizarea patrimoniului comunitar urban?”.
Rămâne de văzut!
Dacă va intra cetatea în circuitul turistic, rămâne desigur, de văzut. La prima vedere pare imposibil, acest subiect fiind unul care îi exasperează pe mulți arădeni fiind vehiculat, cum spuneam de zeci de ani, fără niciun rezultat vizibil pentru arădeanul de rând. Se lucrează ce-i drept la Cazemata din Gai, unde vor fi mutaţi militarii din Cetate, dar până la acţiuni culturale aici, drumul e lung. Nu ne rămâne decât să tragem un ochi spre Alba-Iulia și, mai nou, Oradea, ca să vedem însă ce impact a avut pentru aceste orașe introducerea cetăților în circuitul turistic. Pentru noi, mai e însă mult până departe!
Citiți principiile noastre de moderare aici!