Ineu. În cursul zilei de miercuri, primarul Călin Abrudan a semnat contractul ce constă în servicii de proiectare tehnică și execuție lucrări de restaurare și reabilitare funcțională a Cetății Ineului. Lucrarea a fost atribuită prin licitație publică firmei Tehnodomus, cunoscută arădenilor pentru implicarea în lucrări de anvergură la nivel local, cum ar fi stadionul UTA.
Potrivit administrației locale, la licitație s-au înscris patru firme, dar doar trei au trecut de evaluare. În urma analizării ofertelor, a fost aleasă varianta celor de la Tehnodomus cu un cost de 18.972.671.13 LEI (15.943.421,12 LEI plus TVA în cuantum de 3.029.250.01). Contractul semnat astăzi se derulează în scopul implementării proiectului „Restaurarea și reabilitarea funcțională a Cetății Ineului”, program finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 cod SMIS 124985.
“Primele trei luni se va lucra pe faza de proiect, după care se va trece efectiv la lucrările de restaurare și reabilitare. Termenul de finalizare este primăvara anului 2023. În această sumă intră lucrările ce vor fi necesare la clădirile existente, instalații de încălzire, instalații electrice ş.a, totul până la faza de dotări”, precizează primarul Călin Abrudan.
Planuri mari
Administrația locală are planuri mari pentru Cetatea Ineului, intenția lor fiind aceea de a atrage cât mai mulți vizitatori, odată cu finalizarea lucrărilor, dar mai ales a dotărilor interioare. Există deja un studiu de fezabilitate pentru accesarea de fonduri prin Programul Operațional Regional Axa 5.1 care prevede mai multe facilități. Printre altele, biroul de stare civilă se va muta în incinta cetății, se vor amenaja apartamente tematice, o cramă care va fi și parte a muzeului, precum și săli de conferințe. În Ineu există deja un muzeu și există dorința ca acesta să fie extins în incinta cetății. De asemenea, copiii își vor putea petrece timpul după ore sau în perioada Școlii altfel, învățând tainele vechilor meșteșuguri din zona Ineului. „Ne propune să înființăm secții de olărit, desen, împletituri din nuiele, în așa fel încât aceste meșteșuguri să nu se piardă, iar copiii să poată învăța și duce mai departe tradițiile locului”, mai precizează primarul.
Banii europeni vor fi și ei o sursă pentru a face Cetatea Ineului cât mai atractivă, însă deocamdată de așteaptă sesiunea bugetară 2021-2027.
Trimite articolul
Xcine altcineva? 🙂
Tehnodomus, bineînțeles…
Extraordinar, firma asta, ca mi-e rusine sa-i scriu numele, face numai lucrari de cacat si cu termene nerespectate si tot ei castiga, nu ciolanele, ci jamboanele, soncile.Asa ca ne meritam soarta dragi aradeni, concitadini si conjudeteni.
Firma preferata de dreptacii din PD,PDL,si acum PNL…..saracu Hent, daca ar declara sincer la DNA cata spaga a dat, multe nume galbene ar merge la zuhaus! Totusi, la Ineu, cine a luat spaga?!
-
Ala care e patron la Moara cu noroc, prietenii stiu cine e !
Imi facusem o parere buna in general fata de Abrudan….,ei dar in urma acestei stiri mi-am schimbato radical !
Și o buna relație cu Crisul