În urma şedinţei CJA la care s-a votat „decuplarea” Cetăţii Şoimoş de Cetatea Şiria, din cadrul unui proiect pe bani europeni, consilierii judeţeni ai PNL şi PSD se bat în declaraţii de presă, fiecare încercând să demonstreze că adversarului politic nu-i pasă de interesele arădenilor, ci doar de cele ale partidului, mai ales că este an electoral.
PSD: abandon politic
„Proiectul privind cetățile Șoimoș și Șiria a demarat în urmă cu doi ani, fiind susținut și atunci ca și acum și de către de consilierii PSD. La ședința de ieri am constat însă că acum, când există și bani europeni disponibili pentru cele două cetăți, conducerea CJA a lăsat pe dinafară cetatea Șoimoș. Motivele invocate de dl. Cionca fac referire la neîndeplinirea de către Primăria și Consiliului Local Lipova a unor formalități legale dar uită să le spună arădenilor că, în fapt, documentația pentru cetatea Șoimoș este într-o etapă mai avansată decât cele pentru cetatea Șiria. Avem toate motivele să credem că, în fapt, PNL și conducerea Consiliului Județean abandonează cetatea Șoimoș, lăsând-o în afara acestui proiect, din rațiuni politicianiste ce țin de culoarea politică a administrațiilor locale din cele două localități. La fel ca și în cazul alocărilor financiare, Lipova, oraș condus de un primar membru PSD, nu beneficiază de sprijinul Consiliului Județean și în ciuda faptului că cetatea Șoimoș reprezintă un obiectiv mai bine conservat și cu un potențial turistic superior, PNL este preocupat doar de soarta cetății Șiria pentru că primează interesele primarului Valentin Bot și ale doamnei consilier județean Popa Garofița. PSD nu s-a opus și nu se va opune vreodată intereselor cetățenilor județului Arad sau ai comunei Șiria, pentru care am votat de fiecare dată proiectele inițiate, cum a fost și cazul centurii ocolitoare aprobată în ședința din luna august” a declarat consilierul județean Cristian Videscu.
PNL: pierdem finanţarea!
„Din perspectiva Consiliului Județean, faptul că nu a trecut proiectul de hotărâre înseamnă riscul pierderii finanțării, în condițiile în care termenul limită pentru prima tranșă de depuneri a proiectelor este 16 noiembrie. Pentru a obține fondurile europene, trebuie, printre altele să depunem: dovada proprietății, respectiv extras CF în care CJ ARAD să fie proprietar și DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenție) pentru monumentul respectiv. Nepreluând cetatea nu putem face mai departe demersurile de modificare la Cartea Funciara și nici să atribuim contractul de proiectare – realizare DALI. Așa că votul PSD de ieri nu doar că arată nepăsare față de județ, dar ne și poate costa finanțarea întregului proiect.
Știu că cei de la PSD sunt mereu împotriva proiectelor noastre, însă eu mă gândesc mereu la oameni și la comunitatea noastră, iar dacă pot contribui la imbunătățirea și la dezvoltarea unei comune o fac cu tot sufletul și mă dedic complet. Le cer colegilor din PSD să înceapă să gândească și să acționeze în folosul arădenilor, pentru că au o datorie morală față de cei care i-au ales”, declară consilierul judeţean PNL, Garofiţa Popa. Care este susţinută şi de către primarul (PNL), Valentin Bot : „Lipova a început înaintea noastră documentația pentru proiect, însă nu l-a mai depus. Noi cei din administrația locală Șiria ne-am făcut treaba până la capăt, am muncit, am lucrat la documentație si am depus proiectul la timp. Acum ce facem? Stăm și așteptăm ca Lipova să își depună proiectul pentru că altfel, fără ei, datorită faptului că sunt un oraș roșu, PSD-ul nu votează proiectul Șiriei?”. Nu ştim exact cum stau cu adevărat lucrurile în privinţa bunelor sau relelor intenţii ale fiecărui combatant, nu ştim dacă într-adevăr sunt motive de ordin tehnic pentru ca una dintre cetăţi să fie scoasă dintr-un proiect unitar, deci, nu ştim cine are, din acest punct de vedere, dreptate. Ce se vede, însă, cu ochiul liber : şi unii şi ceilalţi au dreptate atunci când se acuză de politizarea oricărui vot de care depinde mai binele sau mai răul arădenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!